Nvidia devine a doua cea mai tranzacţionată acţiune de pe eToro

05 Iul. 2024, 09:00
 // Categoria: Slider // Autor:  Lupu Eduard
05 Iul. 2024, 09:00 // Slider //  Lupu Eduard

Investitorii individuali con­tinuă să obţină expunere pe Nvidia, în timp ce îşi intensifică căutările în rândul companiilor câştigă­toare din domeniul inteligenţei artificiale, conform celor mai recente date trimestriale privind acţiunile de pe aplicaţia de tranzacţionare şi investiţii eToro.

Investitorii individuali con­tinuă să obţină expunere pe Nvidia, în timp ce îşi intensifică căutările în rândul companiilor câştigă­toare din domeniul inteligenţei artificiale, conform celor mai recente date trimestriale privind acţiunile de pe aplicaţia de tranzacţionare şi investiţii eToro.

Platforma a analizat ce companii au înregistrat cea mai mare schimbare proporţională a deţinătorilor, de la un trimestru la altul analizând totodată cele mai deţinute 10 acţiuni de pe platformă de către investitorii globali şi cei români.

Printre cele mai deţinute acţiuni în al doilea trimestru a avut loc o nouă schimbare semnificativă în clasament, Nvidia crescând şi devenind a doua cea mai populară acţiune pe platforma eToro la nivel global, după Tesla, dar peste Amazon şi Apple, se arată într-un comunicat de presă.

„Liderul pieţei de inteligenţă artificială se afla pe locul patru la sfârşitul primului trimestru şi pe locul şapte cu trei luni înainte, dar a continuat să atragă noi investitori, alimentat de o nouă creştere de 37% a preţului acţiunilor sale în ultima perioadă trimestrială. Clasamentul în preferinţele investitorilor români s-a schimbat şi el. În timp ce primele două locuri sunt ocupate de Tesla şi Nio, UiPath a urcat pe locul trei, înlocuind Apple, care a trecut pe locul patru.“

„De asemenea, Nvidia urcă un loc, pe poziţia cinci, înlocuind Microsoft, în timp ce Meta, proprietarul platformei Facebook, este acum pe poziţia a noua, împingând Alibaba pe locul 10“, scriu reprezentanţii eToro.

În vreme ce Nvidia domină titlurile din presa internaţională, alte companii din domeniu atrag, de asemenea, atenţia investitorilor, multe dintre cele cu ambiţii mari în materie de inteligenţă artificială figurând pe lista companiilor cu cea mai mare creştere proporţională, mai reiese din comunicat. Printre acestea se numără Dell, care a înregistrat o creştere de 45% a numărului de deţinători pe platforma eToro. în ultima perioadă, Dell a anunţat mai multe produse de inteligenţă artificială şi a fost, de asemenea, recomandată ca potenţial furnizor pentru noul start-up xAI al lui Elon Musk.

Producătorii de cipuri Broadcom (plus 33% creştere a numărului de utilizatori) şi Micron Technology (plus 27%) au înregistrat, de asemenea, o creştere semnificativă a numărului de utilizatori pe platformă, la fel ca MongoDB (plus 24%), o companie care ajută alte companii să implementeze inteligenţa artificială generativă.

Continuând tendinţa care a apărut în primul trimestru, mai multe acţiuni europene au figurat pe lista celor mai mari creşteri, pe primul loc situându-se compania energetică franceză Air Liquide (plus 139%), care a atras un interes major în urma veştii că va furniza energie producătorului de cipuri Micron. Santander (plus 32%) şi firma spaniolă de energie Repsol (plus 26%).

Investitorii români au favorizat în preferinţele lor investiţionale Nike, Nvidia AMD, Intel, dar şi UiPath, companie înfiinţată în România. De asemenea, aceştia şi-au redus poziţiile la Apple, Paypal şi Coca-Cola.

„Este, de asemenea, interesant să vedem că investitorii individuali privesc dincolo de IA şi, mai general, în domeniul tehnologiei, mai multe companii europene din sectorul auto, al energiei şi al serviciilor financiare atrăgând o atenţie deosebită în al doilea trimestru. Observăm un interes reînnoit al investitorilor români pentru „unicornul” de origine română UiPath. Având în vedere că acţiunile au scăzut cu 49% de la începutul acestui an, poate că investitorii români au cumpărat pe scădere. întotdeauna este important să fii diversificat pe sectoare, dar mai ales atunci când se schimbă condiţiile privind ratele dobânzilor. De asemenea, nu există nicio garanţie că toate acţiunile IA vor creşte“, spune  analistul eToro Bogdan Maioreanu.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Iul. 2024, 08:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Iul. 2024, 08:43 // Actual //  Lupu Eduard

Remiterile personale primite de rezidenții Republicii Moldova în trimestrul I 2024 au scăzut cu 6,5% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, totalizând 435,33 milioane USD. Acest volum reprezintă 11,5% din PIB. Reducerea a fost în mare parte cauzată de diminuarea transferurilor personale, care au scăzut cu 17,75 milioane USD, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei.

Intrările remiterilor din țările CSI s-au diminuat de 2,0 ori, reprezentând 8,9% din total, în timp ce cele din Uniunea Europeană au scăzut cu 0,4%, dar au rămas majoritare cu o pondere de 58,6% din totalul remiterilor. Pe de altă parte, remiterile din alte țări au înregistrat o creștere de 7,2%, având o pondere de 32,5% din totalul remiterilor personale.

În ceea ce privește remiterile personale plătite către nerezidenți, acestea au crescut cu 16,5%, datorită majorării transferurilor personale cu 12,70 milioane USD. Creșteri semnificative ale ieșirilor au fost înregistrate pentru Uniunea Europeană și alte țări. Remiterile către UE au crescut cu 24,4%, constituind 56,6% din total, iar cele către alte țări au crescut cu 27,6%, ajungând la 25,0% din total. Ieșirile destinate țărilor CSI s-au diminuat cu 11,2%, reprezentând 18,4% din totalul ieșirilor de remiteri personale.

Rolul remitenţelor în toată lumea, nu doar în Moldova, este de a finanţa consumul. Faptul că aceste remitenţe nu au contribuit în mod direct la creşterea investiţiilor, nu s-au transformat direct în investiţii, este o situaţie absolut normală pentru că factorii principali care au determinat emigrarea şi, respectiv, creşterea remitenţelor au fost de ordin social-economic, adică din cauza sărăciei, cei care au plecat nu au reuşit din surse interne să acopere acest consum. Respectiv, remitenţele în mod logic vin să compenseze această insuficienţă de venituri la nivel local.

Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație, peste 237 mii de familii din Republica Moldova primesc bani de la rudele aflate la muncă peste hotare, iar aproape jumătate din acestea depind în totalitate de remitențe.

În prezent, estimativ, peste hotarele Republicii Moldova se află circa 1 milion de cetățeni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău