„O amenințare la adresa securității europene”. Șeful diplomaţiei europene, avertisment pentru Belarus

27 Mart. 2023, 22:27
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Lupu Eduard
27 Mart. 2023, 22:27 // Uncategorized //  Lupu Eduard

Șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, avertizează Belarus să nu găzduiască arme nucleare rusești pe teritoriul său, spunând că această mișcare ar putea declanșa sancțiuni suplimentare. Reamintim că Vladimir Putin a anunțat că Rusia va amplasa arme nucleare tactice în Belarus.

„Găzduirea de arme nucleare rusești de către Belarus ar însemna o escaladare iresponsabilă și o amenințare la adresa securității europene.

Belarus poate opri asta. Este alegerea lor”, a transmis, duminică, pe Twitter, șeful diplomaţiei europene, conform The Guardian.

El a adăugat că UE „este pregătită să răspundă cu noi sancțiuni”.

Rusia a încheiat un acord cu țara vecină Belarus pentru a amplasa pe teritoriul acesteia arme nucleare tactice, a anunțat sâmbătă președintele rus Vladimir Putin, potrivit agenției oficiale de presă Tass, citată de Reuters și AFP.

O astfel de mișcare nu ar încălca acordurile de neproliferare nucleară, a susținut Putin, afirmând că și Statele Unite au desfăşurat arme nucleare pe teritoriul unor aliaţi europeni.

„Nu este nimic neobișnuit aici: în primul rând, Statele Unite fac acest lucru de decenii. Și-au desfășurat de mult timp armele nucleare tactice pe teritoriul aliaților lor”, a spus Vladimir Putin într-un interviu difuzat la televiziunea rusă.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a ridicat de multă vreme problema staţionării de arme nucleare tactice în Belarus, care se învecinează cu Polonia, a menționat apoi Putin.

Vladimir Putin a susținut că această decizie a Moscovei a fost motivată de voinţa Londrei de a trimite muniţii cu uraniu sărăcit Ucrainei.

Liderul de la Kremlin a amenințat că Rusia ar putea recurge la rândul său la acest tip de obuze dacă Ucraina va primi astfel de muniţii.

„Rusia, desigur, are cu ce să răspundă. Noi avem, fără a exagera, sute de mii de obuze de acest fel. Nu le utilizăm deocamdată”, a susținut preşedintele rus.

Deși Kremlinul nu a confirmat niciodată public acest lucru, Occidentul spune de mult timp că Rusia păstrează rachete cu capacitate nucleară în Kaliningrad, exclava sa de pe coasta baltică, situată între Polonia și Lituania, membre NATO și Uniunea Europeană.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Mai 2024, 14:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 14:42 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova va avea în curând un nou șef la Serviciul Vamal, a anunțat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni la RLive. Rotaru a subliniat că poziția, deși atractivă din punct de vedere salarial, este complicată și vine cu numeroase provocări.

„Eu cred că în timp foarte scurt vom avea un nou șef la Serviciul Vamal. Este o poziție atractivă, dar nimeni nu vrea să vină. Este o poziție complicată. Dacă cineva îți creează iluzii că Serviciul Vamal, fiscul sau Ministerul de Finanțe că sunt domenii unde este foarte bine de lucrat, nu este chiar așa. Sunt domenii cu riscuri sporite, complicate care asigură securitatea economică a statului”, a explicat Rotaru.

Ministrul a evidențiat complexitatea funcționării vamale, menționând că activitatea vămii este continuă, 24 de ore pe zi, ceea ce implică provocări de securitate cibernetică și economică, precum și gestionarea eficientă a fluxurilor de la vamă. Rotaru a amintit că, în contextul începutului războiului din Ucraina, angajații vamali au muncit non-stop pentru a face față situației, răspunzând așteptărilor publicului.

„Dacă este cineva din public care vrea să-și asume această responsabilitate, să vină la vamă. Este destul de complicat. Trebuie să fim conștienți că trebuie să ne asumăm niște responsabilități pe care trebuie să le ducem până la capăt”, a punctat Rotaru.

Poziția de șef al Serviciului Vamal este esențială pentru asigurarea securității economice a statului și pentru implementarea eficientă a politicilor fiscale. Ministrul Finanțelor a făcut un apel către cei care sunt dispuși să își asume această responsabilitate să aplice, subliniind importanța acestui rol în contextul actual.

Igor Talmazan a demisionat de la Serviciul Vamal în data de 10 aprilie, în urma scandalui în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău