O magnată imobiliară din Vietnam a fost condamnată la moarte, în cea mai mare fraudă financiară din ţară

12 Apr. 2024, 09:15
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
12 Apr. 2024, 09:15 // Bani și Afaceri //  bani.md

Magnata imobiliară vietnameză Truong My Lan a fost condamnată la moarte, joi, pentru implicarea sa în cel mai mare caz de fraudă financiară din ţară, a informat publicaţia de stat Thanh Nien, citată de Reuters, transmite News.ro.

Lan a fost găsit vinovată de delapidare, luare de mită şi încălcarea regulilor bancare privind creditarea.

Ea a fost condamnată la moarte pentru acuzaţiile de delapidare şi la 20 de ani de închisoare pentru fiecare dintre celelalte două acuzaţii, potrivit presei de stat.

Lan, care este preşedinta firmei de dezvoltare imobiliară Van Thinh Phat Holdings Group, a fost acuzată că şi-a însuşit active de la Saigon Joint Stock Commercial Bank prin acordarea de împrumuturi ilegale către Van Thinh Phat şi companii paravan.

O mare parte din apărarea lui Lan s-a bazat pe susţinerea de către avocaţii ei că ea controla doar aproximativ 15% din bancă şi nu avea o poziţie oficială în bancă, sugerând că acuzaţiile de delapidare nu sunt adecvate, a informat presa locală.

Cu toate acestea, martorii care deţineau ei înşişi participaţii mari au spus instanţei că au fost instruiţi să acţioneze în numele lui Lan.

Prin urmare, judecătorii au constatat că Lan deţine un pachet de control de peste 90% în SCB prin împuterniciri şi era proprietarul de facto al băncii, a informat presa locală.

Se pare că împrumuturile aveau o valoare totală de 44 de miliarde de dolari şi au reprezentat mai mult de 90% din împrumuturile SCB între 2012 şi 2022.

Se presupune că aproximativ 12,3 miliarde de dolari au fost direcţionate către Van Thinh Phat, în timp ce alte fonduri au fost utilizate în mod privat.

Unele dintre cele peste 1.000 de împrumuturi au fost decontate de Lan, au constatat judecătorii, dar instanţa a spus că va trebui să compenseze banca în totalitate.

Lan a fost arestatî pentru prima dată în 2022, cu acuzaţii care datează de aproximativ 10 ani. Alături de Lan, alte peste 80 de persoane, inclusiv oficiali ai băncii centrale, au fost acuzate în acest caz pentru deteriorarea SCB, a informat presa de stat.

Reuters a relatat joi că un membru al familiei a confirmat că Lan va face apel la sentinţă. CNBC nu a putut verifica independent informaţia.

Cazul împotriva lui Lan face parte dintr-o represiune mai amplă a corupţiei, care a fost condusă de partidul comunist de guvernământ din Vietnam şi a fost numită ”cuptor aprins”. Politicieni la nivel înalt, inclusiv foşti preşedinţi vietnamezi, au fost forţaţi să demisioneze în legătură cu campania şi sute de oficiali şi oameni de afaceri au fost condamnaţi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

13 Iun. 2025, 10:43
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Iun. 2025, 10:43 // Actual //  bani.md

Luni, 16 iunie, va fi dat startul Congresului Mondial al Viei și Vinului, care se desfășoară în premieră în Republica Moldova. La eveniment sunt așteptați peste 500 de participanți, cercetători, viticultori, oenologi, producători și decidenți politici din 51 de țări membre ale Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV). Printre aceștia se numără John Barker, director general al OIV, Yvette van der Merwe, președinta OIV, Ludmila Catlabuga, ministra Agriculturii și Industriei Alimentare și alții.

La Congres vor participa și experți din Republica Moldova, care vor prezenta cele mai recente studii și rezultate ale cercetărilor aplicate în viticultură și vinificație, contribuind astfel la promovarea expertizei științifice locale pe plan internațional.

Comunicările savanților noștri sunt aliniate tematicii Congresului și reflectă cele mai stringente provocări din viticultură, oenologie, economie și nutriție. Vom avea intervenții valoroase despre soiuri rezistente la schimbările climatice, viticultura de precizie, construirea lanțurilor valorice durabile în industria vinului, digitalizarea și automatizarea proceselor oenologice, cadrul legal privind producerea și promovarea băuturilor alcoolice. Un subiect de interes va fi și legătura dintre consumul responsabil de vin și sănătate, precum și utilizarea subproduselor vinicole în produse funcționale cu potențial benefic pentru organism. Discuțiile vor include și potențialul soiurilor autohtone, precum Rara Neagră și Feteasca Neagră, în contextul tendințelor actuale din industrie, precum viticultura de precizie, utilizarea datelor climatice pentru prevenirea bolilor viței-de-vie sau integrarea inteligenței artificiale în procesul de asamblare a vinurilor”, a menționat Gheorghe Arpentin, președinte al Comitetului Științific al OIV, profesor universitar și doctor habilitat în științe tehnice.

Congresul se va axa pe tema: „Trasarea viitorului vinului: Îmbrățișarea rezilienței, creșterea valorii, încurajarea inovației”. De asemenea, în cadrul evenimentului vor fi organizate patru paneluri de discuții, în cadrul cărora vor fi abordate peste 300 de teme de importanță mondială din sector. Dintre acestea, 29 vor fi prezentate de cercetători moldoveni din domeniul viticulturii și sectoarelor conexe.

Agenda și programul științific al evenimentului pot fi consultate AICI.

Sesiunile de discuții vor avea loc pe 16, 17 și 18 iunie, la Palatul Republicii din Chișinău și maib park. Pe lângă acestea, vor avea loc mai multe vizite tehnice la cele mai renumite vinării din Republica Moldova și o cină festivă.

Pachetele de participare pot fi procurate online, pe site-ul oficial al Congresului.

Tot cu ocazia evenimentului, Grădina Publică „Ștefan cel Mare” din Chișinău va fi amenajată cu zone foto și compoziții artistice tematice, iar pe Aleea Clasicilor va fi prezentată o expoziție cu cele mai reprezentative soiuri de viță-de-vie pentru țara noastră. Totodată, în prima zi a Congresului, 15 vinării din țară vor avea posibilitatea să prezinte în fata experților internaționali produsele vitivinicole care au obținut numeroase premii la concursuri internaționale.

Evenimentul este organizat de Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV), în colaborare cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV). Republica Moldova este membră a Organizației Internaționale a Viei și Vinului din 3 aprilie 2001, fiind prima țară din CSI care a aderat la OIV. În 2024, Organizația Internațională a Viei și Vinului a marcat 100 de ani, iar congresul din Moldova deschide cel de-al doilea centenar al organizației.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO