O magnată imobiliară din Vietnam a fost condamnată la moarte, în cea mai mare fraudă financiară din ţară

12 Apr. 2024, 09:15
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
12 Apr. 2024, 09:15 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Magnata imobiliară vietnameză Truong My Lan a fost condamnată la moarte, joi, pentru implicarea sa în cel mai mare caz de fraudă financiară din ţară, a informat publicaţia de stat Thanh Nien, citată de Reuters, transmite News.ro.

Lan a fost găsit vinovată de delapidare, luare de mită şi încălcarea regulilor bancare privind creditarea.

Ea a fost condamnată la moarte pentru acuzaţiile de delapidare şi la 20 de ani de închisoare pentru fiecare dintre celelalte două acuzaţii, potrivit presei de stat.

Lan, care este preşedinta firmei de dezvoltare imobiliară Van Thinh Phat Holdings Group, a fost acuzată că şi-a însuşit active de la Saigon Joint Stock Commercial Bank prin acordarea de împrumuturi ilegale către Van Thinh Phat şi companii paravan.

O mare parte din apărarea lui Lan s-a bazat pe susţinerea de către avocaţii ei că ea controla doar aproximativ 15% din bancă şi nu avea o poziţie oficială în bancă, sugerând că acuzaţiile de delapidare nu sunt adecvate, a informat presa locală.

Cu toate acestea, martorii care deţineau ei înşişi participaţii mari au spus instanţei că au fost instruiţi să acţioneze în numele lui Lan.

Prin urmare, judecătorii au constatat că Lan deţine un pachet de control de peste 90% în SCB prin împuterniciri şi era proprietarul de facto al băncii, a informat presa locală.

Se pare că împrumuturile aveau o valoare totală de 44 de miliarde de dolari şi au reprezentat mai mult de 90% din împrumuturile SCB între 2012 şi 2022.

Se presupune că aproximativ 12,3 miliarde de dolari au fost direcţionate către Van Thinh Phat, în timp ce alte fonduri au fost utilizate în mod privat.

Unele dintre cele peste 1.000 de împrumuturi au fost decontate de Lan, au constatat judecătorii, dar instanţa a spus că va trebui să compenseze banca în totalitate.

Lan a fost arestatî pentru prima dată în 2022, cu acuzaţii care datează de aproximativ 10 ani. Alături de Lan, alte peste 80 de persoane, inclusiv oficiali ai băncii centrale, au fost acuzate în acest caz pentru deteriorarea SCB, a informat presa de stat.

Reuters a relatat joi că un membru al familiei a confirmat că Lan va face apel la sentinţă. CNBC nu a putut verifica independent informaţia.

Cazul împotriva lui Lan face parte dintr-o represiune mai amplă a corupţiei, care a fost condusă de partidul comunist de guvernământ din Vietnam şi a fost numită ”cuptor aprins”. Politicieni la nivel înalt, inclusiv foşti preşedinţi vietnamezi, au fost forţaţi să demisioneze în legătură cu campania şi sute de oficiali şi oameni de afaceri au fost condamnaţi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

25 Mai 2024, 07:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
25 Mai 2024, 07:00 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Citigroup, HSBC şi Barclays le vor cere angajaţilor să revină la birou 5 zile pe săptămână, pe măsură ce noile reglementări din domeniul financiar îngreunează lucratul remote, scrie Bloomberg.

Aceste bănci sunt cunoscute ca fiind cele mai flexibile în privinţa muncii de la distanţă, însă Financial Industry Regulatory Authority (FINRA), principalul organ de supraveghere al industriei, vrea să reinstaureze anumite reguli utilizate de pandemie.

Este vorba de nişte reglementări cu privire la supravegherea angajaţilor şi inspecţii la locul de muncă. Regulile au fost relaxate la începutul pandemiei pentru a putea oferi flexibilitate angajaţilor din industria financiară, însă acum FINRA vrea ridicarea acestor excepţii.

Mişcarea îî va afecta cel mai mult pe angajaţii Barclays, unde câteva mii de lucrători din investment banking vor trebui să se întoarcă la birou sau să călătorească pentru a se întâlni cu clienţii. Totodată, aproximativ 600 de angajaţi ai Citigroup şi 530 ai HSBC vor fi nevoiţi să revină la serviciu fizic.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău