O mică și necunoscută companie din India transportă milioane de barili de petrol rusesc. A cumpărat zeci de vapoare

06 Mai 2023, 05:47
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Mai 2023, 05:47 // Actual //  bani.md

În 2021, Gatik Ship Management deținea doar două cargouri de transport de produse chimice. Până în aprilie 2023, a achiziționat o flotă de 58 de nave, cu o valoare totală de aproximativ 1,6 miliarde de dolari. Cu toate acestea, originile și proprietarii afacerii rămân un mister, iar datele oficiale desăre companie sunt puține.

Grupul a fost înregistrat ca exportator în India la 31 martie anul acesta, dar nu apare în registrul oficial al societăților din India, potrivit Financial Times.

Un indiciu important este faptul că Gatik împarte o adresă din Mumbai cu Buena Vista Shipping, o altă companie puțin cunoscută, care a raportat active de puțin peste 100.000 de dolari în urmă cu doi ani.

Cine deține de fapt Buena Vista Shipping și cine a finanțat extinderea rapidă a flotei Gatik sunt întrebări care au derutat piața petrolieră. Brokerii de nave, analiștii și comercianții de mărfuri suspectează o legătură cu gigantul petrolier rus Rosneft, după cum relatează Financial Times.

Potrivit datelor de la firmele de urmărire a petrolierelor, flota Gatik, achiziționată recent, a fost folosită în principal pentru a transporta petrol din Rusia, mai ales către porturile indiene.

O analiză a Financial Times a datelor furnizate de firma de analiză Kpler arată că grupul indian a transportat cel puțin 83 de milioane de barili de țiței și produse petroliere rusești – suficient pentru a satisface cererea totală de petrol din toată Marea Britanie pentru mai mult de două luni.

Mai mult de jumătate din această cantitate a provenit de la Rosneft. Se crede că cifrele totale sunt chiar mai mari decât cele din setul de date oferit de Kpler.

„După sancțiunile occidentale, era inevitabil ca firmele petroliere rusești să dorească să intre în transportul maritim și cred că Gatik este un prim exemplu în acest sens”, a declarat Viktor Katona, șeful departamentului de analiză a țițeiului de la Kpler

UE a impus o serie de restricții asupra țițeiului rusesc, cea mai recentă fiind plafonarea prețului petrolului furnizat de companiile europene. Cei mai mari clienți ai Rosneft, Trafigura și Vitol, și-au reziliat anul trecut acordurile cu aceasta.

După sancțiuni, India a decis să crească importurile de petrol rusesc în loc să impună sancțiuni sau să adere la plafonul de preț impus de G7.

În acest context s-a născut Gatik.

VesselsValue, care urmărește vânzările de tancuri petroliere, estimează că Gatik a achiziționat cel puțin 56 de nave din martie 2022 încoace, dintre care 13 nave doar în decembrie, lună în care a intrat în vigoare embargoul UE asupra petrolului rusesc.

Potrivit Rebeccăi Galanopoulos de la VesselsValue, achizițiile au plasat Gatik printre cei mai mari proprietari de petroliere din lume.

„Pentru a pune acest lucru în perspectivă, din cele aproape 14.000 de tancuri petroliere în exploatare, majoritatea acestor companii – 1.361 – dețin mai puțin de 10 petroliere; doar 20 de companii, inclusiv Gatik, dețin mai mult de 50 „, a adăugat ea.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 12:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Iul. 2025, 12:36 // Actual //  Ursu Victor

Regiunea transnistreană a înregistratun declin de 36% al comerțului extern în perioada ianuarie–mai 2025. Volumul total al schimburilor comerciale a ajuns la doar 652,6 milioane de dolari, potrivit datelor oficiale publicate de administrația de la Tiraspol, arată datele așa zisului Comitet vamal al regiunii.

Exporturile s-au prăbușit cu 54%, până la 130 milioane USD, în condițiile în care mai multe categorii de produse au înregistrat scăderi drastice. Exporturile de metale s-au redus de peste 3,5 ori, iar livrările de resurse energetice au scăzut cu 84%, pe fondul opriri activității centralei electrice Moldavskaia GRES, rămasă fără gaz începând cu 1 ianuarie, după ce Gazprom a întrerupt livrările. În consecință, energia electrică a dispărut complet din statistica exporturilor.

Singura categorie majoră care și-a menținut ponderea în exporturi este cea a produselor agroindustriale, cu o cotă de 39%.

Importurile au scăzut, la rândul lor, cu 28%, totalizând 522,6 milioane USD. Aproape jumătate din aceste importuri au fost resurse energetice, dintre care o parte importantă nu au indicat țara de origine. Livrările din Rusia s-au diminuat de cinci ori, iar doar în luna mai au fost importate carburanți în valoare de 191 milioane USD, adică aproape 70% din totalul pe întreg intervalul ianuarie–mai.

În privința destinațiilor exporturilor, principalele piețe au fost: Malul drept al Republicii Moldova – 56,5%, România – 14,6% și Rusia – 7%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO