O nouă taxă pentru turism, în Europa. Ce este ETIAS și de când intră în vigoare

29 Iun. 2022, 13:37
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
29 Iun. 2022, 13:37 // Au Bani //  MD Bani

Începând cu 2023, Comisia Europeană va lansa un sistem electronic de autorizare a călătoriei pentru turiștii din țări care, în prezent, nu fac parte din Uniunea Europeană. Viza de călătorie ETIAS, similară sistemului american, vine pe fondul dorinței blocului comunitar de a-și consolida securitatea la frontieră. În plus, UE vrea să monitorizeze digital turiștii care intră și ies din țările membre, scrie Wall-Street.ro.

Ce este ETIAS?

ETIAS, care înseamnă Sistemul european de informații și autorizație de călătorie (European Travel Information and Authorization System), fusese programat să înceapă în 2022, fiind considerat mai precis o scutire de viză. Sistemul va verifica acreditările de securitate și va percepe o taxă călătorilor care vizitează țările membre UE în scopuri de afaceri, turism, medical sau de tranzit.

Călătorii care vizitează, în prezent, Europa fără viză pot intra în UE și în țările membre Schengen gratuit și fără nicio verificare digitală de securitate înainte de sosirea lor în Europa.

ETIAS, ca și ESTA din Statele Unite, reprezintă o autorizație de călătorie pentru turiștii care nu au nevoie de viză pentru a vizita Europa și o taxă de călătorie pentru cei care fac parte din state terțe blocului comunitar.

ETIAS va fi obligatoriu pentru cetățenii unor țări precum Statele Unite, Australia, Noua Zeelandă, Canada, dar și Marea Britanie, care și-au pierdut libertatea de mișcare după Brexit.

De ce vrea Uniunea Europeană un asemenea sistem?

Există patru motive principale în spatele introducerii ETIAS, după cum urmează:

  • Sunt tot mai mulți oameni care vizitează Europa, cu aproximativ 50 de milioane de vizitatori individuali în 2021 și peste 200 de milioane de intrări.
  • Numărul refugiaților și al persoanelor care solicită azil dintr-o varietate de motive, inclusiv persecuție, război, beneficii economice etc., a crescut brusc în ultimii câțiva ani.
  • Incidentele teroriste au devenit mai frecvente, țările afectate recent fiind Franța, Belgia, Germania și Spania.
  • Progresele în tehnologia comunicațiilor electronice, precum și utilizarea internetului de către oamenii din întreaga lume au făcut ca o formă electronică de autorizare înainte de călătorie să devină o modalitate realistă și practică de a obține tipul de informații care s-ar dovedi utile autorităților de la frontieră și securității europene.

Ce țări vor fi afectate de acest nou sistem?

Programul afectează aproximativ 60 de țări, inclusiv SUA și Marea Britanie, care și-au pierdut libertatea de mișcare după Brexit.

Țările afectate de sistemul ETIAS sunt:

  • țări non-europene care nu au nevoie de viză pentru a călători în Europa

Deși nu este necesară o viză, există restricții cu privire la cât timp pot turiștii rămâne și ce pot face acolo, în special dacă doresc să studieze, să lucreze, să locuiască sau să se rețină mai mult de trei luni la un moment dat (americani, canadieni, australieni, japonezi etc).

  • țări non-europene care au nevoie de vize înainte de a pleca în Europa

Majoritatea persoanelor din acest grup de state sunt cetățeni ai țărilor mai sărace din lumea a treia sau cei care au legături mai puțin puternice din punct de vedere cultural și economic cu UE.

Ce informații sunt necesare pentru obținerea scutirii de viză ETIAS?

Procesul de aplicare la ETIAS este programat să dureze aproximativ 10 minute sau mai puțin. Site-ul web care prelucrează aplicațiile ETIAS va accepta dispozitive mobile și desktop.

  • Date biometrice și personale, cum ar fi numele, data nașterii și sexul,
  • Detalii de contact ale solicitantului, cum ar fi adresa de e-mail, adresa de domiciliu,
  • Istoricul educației, cum ar fi școala primară, secundară, profesională, universitară sau fără studii,
  • Informații despre documentele de călătorie, cum ar fi un pașaport sau alt document, inclusiv date precum numărul documentului, data emiterii, data expirării și țara,
  • Ocupația sau postul actual, inclusiv titlul și detaliile de contact,
  • Primul stat membru UE de sosire,
  • Întrebări de bază referitoare la activitățile criminale anterioare, consumul de droguri, călătoriile în zonele de conflict, precum și istoricul de imigrare din UE și din afara UE.

Terții pot aplica în numele solicitanților, dar acest lucru trebuie dezvăluit în momentul depunerii cererii.

Taxa pentru scutirea de viză ETIAS

Costul vizei va fi de 7 euro sau 7,35 dolari pentru cei cu vârsta cuprinsă între 18 și 70 de ani, notează CNN.

Nu este încă clar dacă vor exista excepții de la această regulă sau dacă unii vor putea aplica gratuit.

În comparație, SUA percepe 21 de dolari pentru o autorizație ESTA.

Realitatea Live

20 Mai 2025, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
20 Mai 2025, 17:39 // Actual //  Ursu Victor

Fondatorul Telegram, Pavel Durov, nu a primit aprobarea autorităților franceze pentru a părăsi teritoriul Franței în direcția Statelor Unite, unde plănuia să se deplaseze „pentru negocieri cu fonduri de investiții”. Informația a fost publicată de Politico, cu referire la un comunicat oficial al Parchetului din Paris.

Potrivit instituției, decizia a fost luată pe 12 mai, „în lipsa unei necesități și justificări clare pentru o astfel de deplasare”.

Durov se află în prezent sub supraveghere judiciară în Franța, iar deplasările sale în afara țării sunt strict reglementate. El nu poate părăsi teritoriul francez fără permisiunea autorităților. Singura excepție de până acum a fost un permis temporar pentru o călătorie în Dubai, acordat între 15 martie și 7 aprilie 2025.

Anterior, pe 18 mai, Durov a lansat acuzații grave într-o postare publică, afirmând că în această primăvară a fost vizitat în hotelul de lux Hôtel de Crillon din Paris de către șeful serviciului francez de informații externe (DGSE), Nicolas Lerner. Oficialul i-ar fi cerut să blocheze „vocile conservatoare din România” pe Telegram, în contextul alegerilor prezidențiale. Durov susține că a refuzat.

Declarațiile sale au coincis cu ziua celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România, fapt ce a amplificat tensiunile. Autoritățile franceze au respins categoric acuzațiile.

Serviciul de informații externe al Franței (DGSE) a confirmat că au avut loc mai multe întâlniri cu Durov, dar a precizat că scopul acestora a fost exclusiv reamintirea obligațiilor legale ale Telegram, în special privind prevenirea diseminării conținutului terorist și al materialelor cu pornografie infantilă. DGSE a negat cu fermitate orice tentativă de influențare a proceselor electorale.

Amintim că Pavel Durov a fost reținut în august 2024 în Franța, fiind acuzat că platforma sa nu a întreprins măsuri suficiente pentru a combate propaganda teroristă și distribuirea de conținut ilegal. Autoritățile franceze au reclamat că Telegram ar fi ignorat în mod sistematic solicitările de blocare a materialelor interzise.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO