O operă digitală NFT a fost vândută cu 16,8 milioane de dolari. Cine a organizat licitația

15 Apr. 2021, 14:08
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
15 Apr. 2021, 14:08 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Vânzarea unor opere digitale NFT create de artistul Pak a atins suma de 16,8 milioane de dolari, un succes pentru casa de licitaţii Sotheby’s, care a găzduit evenimentul.

Casa de licitații Sotheby’s s-a angajat, pentru prima dată, în ”aventura NFT”.

NFT („non-fungible tokens” – jetoane ne-fungibile), desemnează certificate de autenticitate, considerate inviolabile şi asociate unor bunuri virtuale (desene, fotografii, videoclipuri, animaţii, melodii şi altele), ce permit cumpărătorilor respectivelor bunuri digitale să aibă siguranţa că le deţine.

Sotheby’s a scos în vânzare, în cantităţi nelimitate, prin intermediul platformei specializate Nifty Gateway, ”cuburi”, create de Pak.

Aproximativ 23.598 dintre aceste animaţii ale unui paralelipiped rotativ cu unghi drept şi-au găsit cumpărători în cadrul vânzării cu durata de trei zile, pentru un total de 14 milioane de dolari.

Intenţia artistului a fost aceea de a pune la îndoială noţiunile de valoare şi de raritate, fără a limita numărul de obiecte virtuale vândute. Aproximativ 3.080 de colecţionari au cumpărat cel puţin un cub, potrivit Sotheby’s.

Pe lângă aceste cuburi, Pak a cedat de asemenea două lucrări unice, dintre care una, reprezentând un singur pixel, a fost achiziţionată cu 1,36 milioane de dolari de colecţionarul de opere virtuale Eric Young. Cealaltă, o formă geometrică ce se roteşte în jurul propriei axe, s-a vândut cu 1,44 milioane de dolari.

Persoana care a achiziţionat cele mai multe cuburi urmează să primească o operă suplimentară unică, intitulată ”The Cube”, un fel de bonus, diferită de celelalte ”cuburi”.

Pak este un artist anonim ”activ în lumea artei digitale de peste două decenii, care mobilizează tehnologia aflată în evoluţie pentru a crea opere de artă ce sfidează limitele”, potrivit site-ului Sotheby’s. ”Este fondatorul şi designerul principal al studioului Undream şi creatorul Archillect, inteligenţă artificială concepută pentru a descoperi şi a împărtăşi medii vizuale cu efect stimulant. În spaţiul NFT în plină expansiune, Pak s-a impus ca lider în domeniul operelor de artă frapante, a mecanismelor noi cu jetoane şi a media în evoluţie”, se precizează pe site-ul casei de licitaţii.

Această vânzare dovedeşte vitalitatea pieţei de NFT-uri, care generează zilnic peste 10 milioane de dolari în tranzacţii pe platforme digitale, precum Nifty Gateway sau OpenSea.

Potrivit site-ului specializat NonFungible.com, două miliarde de dolari au fost tranzacţionaţi pe această piaţă doar în primul trimestru al anului 2021.

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 05:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Sept. 2023, 05:00 // Actual //  Lupu Eduard

Hidrogenul verde nu este sin­gura posibilitate de a exporta energie regenerabilă. Xlinks, o firmă britani­că, vrea să construiască o centrală eoliană şi solară în Maroc care ar urma să trimită electricitate direct că­tre Marea Britanie printr-o reţea de 3.800 de kilometri de cabluri subma­rine până în 2030, scrie The Economist. Iar astfel de planuri, având în centru exporturi de energie regenerabilă din Africa de Nord către Europa, abundă.

Susţinută de firma britanică de energie Octopus Energy, Xlinks vrea să aducă energie solară din însoritul Maroc către înnorata Mare Britanie prin intermediul unor cabluri subma­rine. Pentru suma de 20 de miliarde de lire sterline, proiectul ar putea aco­peri 8% din cererea de energie a bri­tanicilor, suficientă pentru a ţine lu­minile aprinse în 7 milioane de locu­in­ţe, notează Sifted.
„Este un proiect nebunesc“, ad­mi­te Simon Morrish, CEO al Xlinks.

Deocamdată, Xlinks nu a con­struit nimic în Maroc, Marea Britanie sau pe fundul mării. În prezent, lucrează la studii pentru evaluarea rutei reţelei de cabluri. Din suma totală de 20 miliarde de lire sterline, compania a reuşit să atragă până acum 45 de milioane.

Principala provocare în cazul proiectelor de tipul celui dezvoltat de Xlinks este că există foarte puţini pro­ducători echipaţi pentru fabri­ca­rea cablurilor în sine. Pentru a solu­ţiona această problemă, Xlinks a creat compania XLCC care să fa­brice cablurile.
În cursa pentru energie verde, Europa priveşte din ce în ce mai mult către Africa de Nord, potrivit Yale School of the Environment.

Pe fondul eforturilor de a scăpa de dependenţa de energia rusească, Europa a pornit într-o cursă de instalare de parcuri solare gigantice şi de cabluri submarine pentru a profita de energia regenerabilă abundentă a Africii de Nord.

Marocul exportă deja energie solară către Europa prin intermediul a două conexiuni existente cu Spania. Anul trecut, ţara a încheiat un acord cu UE pentru creşterea exporturilor de energie. Egiptul analizează în prezent trei propuneri pentru cabluri prin care să se conecteze la Grecia.

Un alt cablu submarin care ar lega noile parcuri solare din deşertul din sudul Tuniei la sistemul energetic al Italiei are finanţare promisă din partea UE şi Băncii Mondiale.
Tunisia dezvoltă două proiecte, TuNur şi Elmed, care au drept obiectiv să trimită electricitate către Malta şi Italia din complexele solare aflate în apropiere de oraşul Ejim Maatoug din sud-vestul ţării.
În acest context, Africa de Nord este văzută drept cel mai important viitor partener comercial al Europei în domeniul energiei regenerabile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău