O pictură „uitată” se dovedește a fi o capodoperă din secolul al XVI-lea. A fost vândută cu 9 milioane $ la o licitație

30 Iun. 2021, 12:58
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Iun. 2021, 12:58 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

O pictură „uitată” păstrată în aceeași familie de generații s-a vândut la 7,68 milioane de euro (9,1 milioane de dolari) la licitație după ce experții au descoperit că este opera pictorului francez Jean-Honoré Fragonard.

„Un filosof care citește” de Fragonard a fost văzut de Antoine Petit, un licitator la casa de licitații Enchères Champagne din Épernay, nord-estul Franței, când a fost chemat să evalueze o moștenire la un apartament din apropierea orașului.

După ce a luat tabloul jos pentru a-l examina mai atent, a găsit cuvântul „Fragonard” scris pe spate cu cerneală neagră.

Proprietarii, care au avut pictura în familie de generații fără a fi inclus în niciun testament, i-au dat-o lui Petit, care a luat-o pentru a fi evaluată de Cabinet Turquin, o companie cu experți în pictură din Paris, scrie CNN.

Echipa de la Cabinet Turquin a confirmat că este un Fragonard autentic.
Fragonard a pictat „Un filosof care citește” în jurul anilor 1768-70. Fragonard a trăit între anii 1732-1806 și este considerat unul dintre cei mai emblematici pictori ai secolului al XVIII-lea.

Pictura în formă de oval, pictată ulei pe pânză, arată un bărbat cu părul alb aplecat peste o carte.
Pictura se află în aceeași familie de mai bine de 200 de ani și pare să fi fost manipulată sau mutată rar, a spus Cabinet Turquin, care a adăugat că „se află într-o stare remarcabilă de conservare”.
Proprietarii nu aveau nici o idee despre valoarea sa, dar ofertanții entuziaști au împins prețul final de vânzare cu mult peste estimarea de 1,5 – 2 milioane de euro (1,8 – 2,4 milioane de dolari).
În urmă cu zece ani, pictura nu s-ar fi vândut la fel de mult, dar astăzi acest tip de lucrări sunt mult mai la modă, a spus Petit. Petit a refuzat să numească cumpărătorul de succes.

Realitatea Live

01 Iul. 2022, 16:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Iul. 2022, 16:44 // Actual //  Lupu Eduard

Inflația în ultimii zece ani a fost de 5-6% în UE, asta în timp ce Republica Moldova a cunoscut cele mai mari scumpiri în primul trimestru al anului 2022 – 27%.

Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi la audierile în Parlament a declarat scumpirile din Republica Moldova au fost influențate de produsele alimentare, care au o pondere de 36,3% din coșul de consum, în timp ce în UE este de 10-15%

„Creșterea prețurilor la produsele alimentare a determinat și majorarea mai rapidă a inflației față de alte țări. Totodată, inflația a fost determinată și de cererea internă, dar și de război deoarece 26% din importuri sunt din Ucraina, Rusia și Belarus. S-au creat presiuni pe stocuri. În prezent, scumpirile includ și majorările care nu au fost făcute anterior a tarifelor la întreținere”, a punctat Budianschi.

Potrivit ministrului Finanțelor, autoritățile au instrumente limitate pentru a ține în frâu inflația. Este vorba de politica monetară și cea fiscală.

„Autoritățile au intervenit pentru a ajuta populația afectată de scumpiri. Este vorba de compensarea tarifelor la gaze energia termică. Costul total 2,3 miliarde de lei, majorarea ajutorului pe timp de iarnă – 301 mil. de lei, indexarea prestațiilor sociale – 4,3 miliarde de lei, majorarea alocației lunare – 43 mil. de lei și alocațiile pentru șomajul tehnic – 17 mil. de lei”, a conchis ministrul Finanțelor.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău