O pictură „uitată” se dovedește a fi o capodoperă din secolul al XVI-lea. A fost vândută cu 9 milioane $ la o licitație

30 Iun. 2021, 12:58
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Iun. 2021, 12:58 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

O pictură „uitată” păstrată în aceeași familie de generații s-a vândut la 7,68 milioane de euro (9,1 milioane de dolari) la licitație după ce experții au descoperit că este opera pictorului francez Jean-Honoré Fragonard.

„Un filosof care citește” de Fragonard a fost văzut de Antoine Petit, un licitator la casa de licitații Enchères Champagne din Épernay, nord-estul Franței, când a fost chemat să evalueze o moștenire la un apartament din apropierea orașului.

După ce a luat tabloul jos pentru a-l examina mai atent, a găsit cuvântul „Fragonard” scris pe spate cu cerneală neagră.

Proprietarii, care au avut pictura în familie de generații fără a fi inclus în niciun testament, i-au dat-o lui Petit, care a luat-o pentru a fi evaluată de Cabinet Turquin, o companie cu experți în pictură din Paris, scrie CNN.

Echipa de la Cabinet Turquin a confirmat că este un Fragonard autentic.
Fragonard a pictat „Un filosof care citește” în jurul anilor 1768-70. Fragonard a trăit între anii 1732-1806 și este considerat unul dintre cei mai emblematici pictori ai secolului al XVIII-lea.

Pictura în formă de oval, pictată ulei pe pânză, arată un bărbat cu părul alb aplecat peste o carte.
Pictura se află în aceeași familie de mai bine de 200 de ani și pare să fi fost manipulată sau mutată rar, a spus Cabinet Turquin, care a adăugat că „se află într-o stare remarcabilă de conservare”.
Proprietarii nu aveau nici o idee despre valoarea sa, dar ofertanții entuziaști au împins prețul final de vânzare cu mult peste estimarea de 1,5 – 2 milioane de euro (1,8 – 2,4 milioane de dolari).
În urmă cu zece ani, pictura nu s-ar fi vândut la fel de mult, dar astăzi acest tip de lucrări sunt mult mai la modă, a spus Petit. Petit a refuzat să numească cumpărătorul de succes.

Realitatea Live

26 Ian. 2022, 23:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Ian. 2022, 23:20 // Actual //  Lupu Eduard

Aşa numiţii crypto-infractori au spălat în 2021 circa 8,6 miliarde de dolari în criptomonede, un avans de 30% prin comparaţie cu anul precedent, arată noi date publicate de Chainalysis, citate de Yahoo Finance.

În total, criptomonedele furate din 2017 până la finalul anului trecut valorează peste 33 de miliarde de dolari, majoritatea sumei fiind trimisă de-a lungul timpului către exchange-uri centralizate.

Cea mai mare diferenţă între spălarea banilor fiat şi spălarea criptomonedelor este că, având în vedere transparenţa inerentă a blockchain-ului, putem monitoriza mai uşor felul în care infractorii mută criptomonede între portofele şi servicii crypto, în încercarea de a-şi converti fondurile în cash.”

Raportul arată că finanţele descentralizate (DeFi) au început să joace un rol mult mai mare în spălarea criptomonedelor, în vreme ce 17% din fondurile trimise de pe portofele ilicite s-au îndreptat către protocoale descentralizate, de la doar 2% în 2020.

Totodată, Chainalysis subliniază diferenţa între furt şi escrocherie. Adresele asociate cu acte de furt au trimis sub jumătate din fondurile sustrase către platforme de tip DeFi – peste 750 de milioane de dolari în criptomonede.

De exemplu, „armata” de hackeri a Coreei de Nord, responsabilă de furarea a 400 de milioane de dolari în crypto, a folosit protocoale DeFi pentru a spăla banii.
Pe de altă parte, escrocii trimit majoritatea fondurilor către adrese din exchange-uri centralizate.

Cercetarea realizată de Chainalysis a luat în calcul cantitatea de criptomonede trimise de pe adrese ilicite către adrese găzduite de servicii.

„Dacă nu există niciun mod prin care să accesezi fondurile, nu există de la bun început nicio motivaţie să comiţi infracţiuni cu criptomonede – de aceea, spălatul de bani se afla la baza tuturor altor infracţiuni cu criptomonede”, reiese din textul redactat de Chainalysis.

Totuşi, banii spălaţi au reprezentat doar 0,05% din volumul total de tranzacţii din 2021. Prin comparaţie, anul trecut au fost spălaţi între 800 de miliarde şi 2.000 de miliarde de dolari în aşa-zişii bani fiat, emişi de băncile centrale.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău