O țară europeană aproape cât Moldova se împotrivește Grupului G7. Miza: secretul Rusiei păstrat în acest stat

25 Apr. 2023, 08:13
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
25 Apr. 2023, 08:13 // Actual //  bani.md

După declanșarea războiului din Ucraina de către Putin în februarie 2022, Occidentul a impus mai multe pachete de sancțiuni împotriva Rusiei, pentru a diminua forța mașinii sale de război. Acum, o țară din Europa de dimensiunea Munteniei, Elveția, nu vrea să se alăture grupului operativ al G7, care coordonează embargoul contra Rusiei.

Autoritățile din Elveția au răspuns unei scrisori recente a ambasadorilor din țările G7, refuzând deocamdată cererii de a se alătura grupului operativ REPO (Russian elites, proxies, oligarhs – Elite ruse, proxy, oligarhi), a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului elvețian, André Simonazzi. Miza este una uriașă pentru Elveția, aici fiind ascunse, în băncile sale, fonduri de aproximativ 200 de miliarde de franci elvețieni ai Rusiei, potrivit Swiss Info.

Simonazzi s-a referit la o notă publicată marți de Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO), în care respinge criticile formulate de ambasadori într-o scrisoare transmisă presei elvețiene săptămâna trecută.

Pentru SECO, cooperarea actuală dintre Elveția și țările G7 (Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și SUA) „se desfășoară fără probleme” și „nu este nevoie să se alăture în mod oficial grupului operativ în prezent”.

SECO a repetat, de asemenea, că activele rusești de 7,5 miliarde franci elvețieni (8,35 miliarde dolari) blocate în Elveția au fost „substanțiale” prin comparație internațională, ceea ce corespunde cu aproximativ o treime din ceea ce este blocat în Uniunea Europeană.

De asemenea, a cerut o mai bună distincție între activele sancționate și nesancționate, care sunt „confundate sau amestecate în mod repetat”.

„Un exemplu în acest sens – citat frecvent în ultimul an – este estimarea Asociației Bancherilor Elvețieni conform căreia aproximativ 150-200 de miliarde de CHF în active ale persoanelor și organizațiilor rusești sunt deținute de bănci elvețiene. Această cifră neoficială este, de fapt, o estimare aproximativă a activelor totale ale Rusiei gestionate în Elveția”, a scris acesta.

Ambasadorul SUA în Elveția, Scott Miller, a sugerat recent că Elveția ar putea îngheța până la 100 de miliarde de franci elvețieni.

Cel mai înalt oficial al SUA în domeniul sancțiunilor, subsecretarul Brian Nelson de la Trezoreria americană din Washington, a fost și el în Elveția săptămâna aceasta pentru discuții cu oficialii SECO, despre care el a spus pe Twitter că sunt „constructive”.

Elveția este o țară neutră din Europa, care nu este membră UE și NATO, cu o populație de 8,7 milioane de locuitori și cu o suprafață de 41.285 de kilometri pătrați, cu 7,4 mii km mai mare ca Republica Moldova și cu o populație de 3,3 ori mai mare față de țara noastră.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO