O țară NATO blochează extinderea alianței. Cum acționează Putin din umbră

07 Mart. 2023, 08:44
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Mart. 2023, 08:44 // Actual //  bani.md

După invazia declanșată de Putin în Ucraina acum un an, Suedia și Finlanda au hotărât în mai 2022 să renunțe la statutul lor de țări neutre și să facă cerere pentru aderarea la NATO. Însă, de atunci o țară membră, Turcia, blochează extinderea alianței, făcând mai degrabă jocul lui Putin, decât al organizației nord-atlantice.

Putin este interesat ca cele două state nordice să nu intre în NATO, deoarece alianța și-ar mări în acest fel granița sa cu Rusia cu peste 1.200 de kilometri. Astfel, președintele rus se folosește de prietenia sa cu omologul său turc, Recep Erdogan, pentru a-și pune în practică tactica sa de fisurare a alianței, potrivit CNN.

Oficial, președintele turc Recep Erdogan se opune aderării Suediei și Finlandei pe ceea ce el susține că sunt motive de securitate. Turcia susține că ambele țări, deși în special Suedia, găzduiesc militanți din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), un grup terorist desemnat de Turcia, Suedia, Statele Unite și Europa. Erdogan spune că și-ar dori ca acești indivizi să fie extrădați; Suedia a precizat clar că acest lucru nu se va întâmpla.

Turcia nu este singura națiune care blochează această mișcare: Ungaria nu a reușit să ratifice deocamdată aderarea nordicilor, ceea ce tulbură și mai mult apele. Cu toate acestea, în acest moment, aducerea Turciei de partea pozitivă a procesului de aderare a celor țări, este considerată o prioritate.

Diplomații NATO sunt împărțiți, iar unii cred că Turcia nu se va clinti înainte de summitul din iulie 2024. În ambele tabere de gândire se află alegerile din Turcia din acest an, percepute drept cea mai mare amenințare politică, cu care s-a confruntat Erdogan în ultimii ani.

„Imaginea pe care și-a creat-o despre un om puternic care obține rezultate pentru poporul turc a fost spulberată”, explică Gonul Tol de la programul Turcia al Institutului din Orientul Mijlociu. „Există o mulțime de sentimente anti-Occident și anti-kurd în Turcia în acest moment. Acesta este un subiect bun pentru el să-și bată toba, iar o întoarcere dramatică l-ar face doar să arate mai slab”. Tol crede că există și alte motive pentru care Erdogan nu vrea să-l supere pe președintele rus Vladimir Putin.

Unitatea NATO este zdruncinată de Turcia
„Rusia a fost un colac de salvare din punct de vedere economic pentru Turcia, după ce alte națiuni au impus sancțiuni pentru activitățile lor în Siria, cooperarea lor militară cu Rusia și alte activități ostile”, explică Tol. „Fără banii ruși, Erdogan nu ar fi putut să majoreze salariile sau să ofere sprijin financiar studenților. El promite acum reconstrucție în masă, după cutremur. Deci Rusia este încă un partener atractiv pentru Erdogan”.

La fel ca mulți oficiali occidentali, Tol consideră că pretențiile turcești despre Suedia și Finlanda care găzduiesc teroriști oferă o acoperire perfectă pentru ca Erdogan să nu se implice într-un moment politic nepotrivit în problema NATO.

Totuși optimiștii cred că, în final, Turcia va renunța la poziția sa de neclintit în privința aderării Suediei și Finlandei la NATO. Pentru ca acest lucru să se întâmple, oficialii se pregătesc ca Turcia să facă cereri mai realiste decât predarea persoanelor pe care le consideră a fi teroriști, cum ar fi ridicarea sancțiunilor de către SUA, permițând Turciei să cumpere avioanele de luptă pe care țara trebuie să le ofere forțele sale aeriene.
Alți experți de la NATO spun că șansele ca Erdogan să-și schimbe poziția înainte de summitul din 11 iulie sunt zero. „Cred că este din ce în ce mai probabil ca Finlanda să se rupă de Suedia și să devină membră singură”, a declarat un diplomat NATO.

Mai mulți oficiali și diplomați NATO au declarat pentru CNN că pericolul privind blocarea realizată de Turcia alimentează narațiunea Kremlinului că Occidentul și NATO sunt împărțite. Până când se va ajunge la un acord, viitorul alianței rămâne oarecum în aer.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău