O țară și-a triplat exporturile către Rusia: Cum ocolește Putin sancțiunile și cumpără din Occident

02 Mai 2023, 06:12
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Mai 2023, 06:12 // Actual //  bani.md

Rusia se confruntă cu cea mai largă gamă de sancțiuni impuse vreodată unei țări mari, inclusiv asupra persoanelor asociate cu războiul, asupra tranzacțiilor financiare care implică entități rusești și a anumitor exporturi și importuri din Rusia. Cu toate astea, regimul lui Putin a găsit terțe țări, precum Armenia, pentru a ocoli interdicțiile și a cumpărat pe căi ilegale mărfuri din Occident.

Armenia ajută Rusia să ocolească sancțiunile impuse de Occident prin vânzări neautorizate. Astfel, Armenia și-a dublat importurile din Uniunea Europeană (UE), dar și-a triplat exporturile către Moscova, potrivit Trend.

Restricțiile la exporturile anumitor mărfuri către Rusia au dezamăgit și ele. America și aliații săi au interzis vânzarea către Rusia a mii de articole de înaltă tehnologie, în timp ce multe firme occidentale care operau în Rusia s-au retras în mod voluntar.

Cu toate acestea, Rusia continuă să importe aproape la fel de mult ca înainte de invazie. Noi parteneri comerciali au apărut pentru a înlocui Occidentul. China vinde acum de două ori mai mult Rusiei decât în 2019. Importurile „paralele” – vânzări neautorizate din Vest către Rusia printr-o țară terță, de la băuturi gazoase la cipuri de computer – au crescut.

În 2022, importurile din UE în Armenia s-au dublat în mod misterios, chiar dacă exporturile armene în Rusia s-au triplat. Exporturile Serbiei de telefoane către Rusia au crescut de la 8.518 dolari în 2021 la 37 milioane dolari în 2022. Livrările de mașini de spălat rufe din Kazahstan în Rusia au crescut de la zero în 2021 la aproape 100.000 de unități anul trecut, scrie The Economist.
Anterior, Departamentele de Comerț, Trezoreria și Justiția din SUA au emis o notă trilaterală cu privire la specificațiile semnelor încercărilor de eludare a sancțiunilor împotriva Rusiei.

Potrivit documentului, una dintre cele mai comune tactici este folosirea unor intermediari terți sau a punctelor de transbordare pentru a evita restricțiile. S-a dezvăluit că Armenia este folosită pentru a redirecționa ilegal mărfuri către Rusia sau Belarus, ocolind astfel sancțiunile occidentale.

Peter Stano, purtătorul de cuvânt al UE, a declarat că Uniunea Europeană analizează problema fluxului de bunuri sancționate din Armenia către Rusia.

”UE a impus un set de sancțiuni ample împotriva Rusiei pentru agresarea ilegală a Ucrainei, încălcarea Cartei ONU și pentru comiterea de atrocități echivalente cu crime de război”.

UE a cerut tuturor țărilor să se alinieze la aceste sancțiuni, să adopte măsuri naționale similare sau cel puțin să nu permită o eludare a acestor sancțiuni. Într-un pachet anterior de sancțiuni, UE a introdus posibilitatea de a impune sancțiuni și persoanelor sau entităților care permit eludarea sancțiunilor.

”Monitorizăm îndeaproape fluxurile comerciale de bunuri sancționate din UE către țări terțe și din țări terțe către Rusia. În contextul Armeniei, am observat într-adevăr unele fluxuri comerciale anormale. Ne uităm la această problemă și suntem în dialog cu autoritățile armene”, a spus el.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ