Oaspetele lui Jeff Bezos a descris experiența scurtă și aglomerată de zbor spațial: „Nu era suficient loc”

22 Iul. 2021, 13:01
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
22 Iul. 2021, 13:01 // Au Bani //  MD Bani

Blue Origin a lansat marți dimineață primii săi pasageri până la marginea spațiului. Aproximativ 10 minute mai târziu, echipajul s-a întors în deșertul din vestul Texasului, după ce a petrecut doar trei minute în greutate zero.

„Mi-a plăcut fiecare minut”, a declarat Wally Funk, o aviatoare în vârstă de 82 de ani, într-o ceremonie după zbor. „Mi-aș dori doar să fi fost mai mult.”

Miliardarul Jeff Bezos, care a fondat Blue Origin în 2000, i-a invitat pe Funk și pe fratele său Mark să-l însoțească în zbor. Oliver Daemen, un tânăr de 18 ani absolvent de liceu din Olanda, li s-a alăturat. Tatăl său cumpărase ultimul loc în zbor după ce un câștigător al licitației a renunțat.

La întoarcere pasagerii străluceau și ofereau îmbrățișări de jur împrejur. Au scos șampanie la locul de debarcare. Dar una dintre recenziile oaspeților despre zbor a venit cu avertismente.

„Am continuat și am văzut întunericul”, a spus Funk, acum cea mai în vârstă persoană care a călătorit în spațiu. „Am crezut că voi vedea lumea, dar nu eram destul de sus.”

Într-adevăr, în timpul difuzării în direct, Funk putea fi auzit spunând: „Este întuneric aici sus”.

Odată ce s-au desfăcut, pasagerii au putut vedea Pământul pe ferestrele navei spațiale. Dar nu era marmura albastră pe care o putea asista din lună și nici nu era același orizont curbat pe care astronauții profesioniști îl văd din Stația Spațială Internațională. (Stația este de aproximativ patru ori mai mare decât altitudinea pe care Bezos și tovarășii săi au ajuns-o marți.)

În timpul ceremoniei post-zbor, Blue Origin a împărtășit filmările de mai jos din interiorul navei spațiale. În fundal, puteți vedea clar nori, marginea atmosferei Pământului și întunecimea spațiului dincolo de acesta.

La zborurile anterioare – zborurile cu avion parabolic care simulează microgravitația spațiului – Funk „ar putea face mult mai multe rulouri și răsuciri și așa mai departe”, a spus ea. „Dar nu era suficient loc pentru ca noi toți patru să facem toate acele lucruri”, a spus ea.

Capsula este concepută pentru a transporta șase pasageri, iar acest zbor avea doar patru. În videoclip, echipajul poate fi văzut lovindu-se unul în celălalt și ținând balustrade pentru a se învârti și a da cu capul.

„Mi s-a părut mult mai răcoros decât arăta”, a spus Daemen după ce a urmărit filmările.

„Toată lumea de pe teren a fost mult mai emoțională decât noi”, a adăugat el. „Doar ne distram.”

Echipajul a jucat prinderea cu mingi portocalii de ping-pong, iar Bezos a aruncat o Skittle în gura lui Daemen.

Funk visase de zeci de ani să viziteze spațiul.

S-a alăturat unei misiuni spațiale pentru femei, numită Mercury 13, în 1961, dar programul a fost în cele din urmă abandonat – aparent din motive sexiste. Ulterior a început o lungă carieră în aviație. Într-un videoclip Blue Origin care își anunța zborul, Funk a spus că a învățat peste 3.000 de oameni să zboare. Dar nu a ajuns niciodată în spațiu decât marți.

În ciuda conciziei și aglomerării, zborul a fost „grozav”, a spus ea.

„Mi-a plăcut”, a spus Funk. „Abia aștept să merg din nou.”

Funk este înscrisă pentru a zbura pe planul spațial al Virgin Galactic, ceea ce face o călătorie similară care oferă aproximativ cinci minute în microgravitate. Nu este clar când va face acea călătorie.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:22 // Actual //  Ursu Victor

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori al Moldovagaz, a comentat în termeni duri deplasarea oficialilor moldoveni, inclusiv a ministrului Energiei, Victor Parlicov, la Gazprom. Tofilat susține că această acțiune reprezintă o capcană și o umilință pentru Republica Moldova, subliniind discrepanțele între discursul autorităților și acțiunile acestora pe tema gazelor.

„Luni de zile ni s-a spus despre «depolitizarea subiectului gazelor», că «am scăpat de dependența de gazele rusești», iar acum ministrul merge la Gazprom. Foarte «consecvent»!”, a declarat Tofilat. În opinia sa, această deplasare este inutilă și nu adresează problemele fundamentale ale sectorului energetic.

Tofilat a punctat trei subiecte majore discutate cu Gazprom, care ar fi fost evitate dacă autoritățile ar fi luat măsuri eficiente în prealabil.

  1. Livrarea gazelor către regiunea transnistreană: Tofilat subliniază că deciziile referitoare la livrarea gazului în regiunea transnistreană sunt deja luate la Kremlin și că nu există nicio necesitate reală de a negocia cu Gazprom, având în vedere că aceștia nu vor lua decizii importante. El sugerează că în loc să discute cu Gazprom, autoritățile moldovenești ar trebui să planifice o reintegrare a regiunii și să fie pregătite pentru o eventuală criză energetică.
  2. Datoria la gaz: Tofilat adaugă că datoria de 720 milioane de dolari către Gazprom este nejustificată, iar auditul internațional a confirmat acest lucru. Deși autoritățile moldovenești ar fi trebuit să ajungă la un acord amiabil sau să meargă în instanță pentru a rezolva disputa, Tofilat susține că Guvernul a preferat să negocieze direct cu Gazprom, o abordare care, în opinia sa, nu face decât să amâne rezolvarea situației.
  3. Aprobarea Consiliului de Administrație al Moldovagaz: Tofilat consideră că blocajul în numirea unui nou Consiliu de Administrație la Moldovagaz ar putea fi depășit doar prin instituirea unui management extern, pentru a forța Gazprom să accepte schimbările necesare. El a menționat că proiectul de lege pentru a rezolva această problemă nu a fost încă înregistrat, iar în acest context, Gazprom refuză să numească un nou Consiliu de Administrație.

„Este clar că există interese ascunse care blochează procesul. Vom vedea cine va obstrucționa continuarea acestuia”, a concluzionat Tofilat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău