Obligațiile primăriilor înainte de alegeri: Să ofere panouri pentru afișaj și spații pentru întâlniri cu votanții

17 Sept. 2024, 11:53
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Sept. 2024, 11:53 // Actual //  bani.md

Primăriile din țară au obligația să stabilească locurile speciale, unde se va permite amplasarea afișajului electoral. De asemenea, administrațiile publice locale au obligația să asigure spații pentru desfășurarea întâlnirilor candidaților la prezidențiale și concurenților electorali înscriși la referendum cu alegătorii.

Termenul limită pentru identificarea locațiilor respective expiră cu trei zile înainte de data începerii campaniei electorale. Informațiile despre stabilirea locurilor pentru amplasarea afișelor și zonele unde candidații se vor întâlni cu votanții vor fi plasate în sediul instituțiilor, vor fi comunicate celor interesați prin intermediul mass-media și a altor mijloace de comunicare disponibile, conform Comisiei Electorale Centrale (CEC).

„Potrivit Regulamentului privind modul de furnizare, distribuire și difuzare a publicității politice, electorale și a mesajelor de interes public, aprobat prin hotărârea CEC nr. 1155/2023, panourile fixe vor avea suprafața minimă de 2 metri pătrați și vor fi amplasate cel puțin două la fiecare 6000 de alegători. În cazul municipiilor, orașelor, comunelor, autoritățile vor asigura un minim de un loc special amenajat cu panouri fixe de afișaj electoral cu suprafața de cel puțin 2 metri pătrați pentru fiecare localitate din componența acestora”, precizează responsabilii din cadrul autorității.

Panourile vor fi curățate săptămânal, administrația publică locală stabilind ziua de „igienă” pentru spațiile publicitare.

Alegerile prezidențiale și referendumul pentru aderare la UE se vor desfășura în Republica Moldova pe 20 octombrie 2024. Campania electorală pentru ele două scrutine începe vineri, 20 septembrie 2024.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 14:33
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  MD Bani
03 Apr. 2025, 14:33 // Uncategorized //  MD Bani

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (#CCIMoldova) intensifică dialogul cu instituțiile europene în vederea sprijinirii mediului de afaceri în procesul de adaptare la cerințele climatice ale Uniunii Europene. Președintele CCI, Sergiu Harea, a avut o întrevedere la Bruxelles cu reprezentanții Direcției Generale Politici Climatice (DG CLIMA) din cadrul Comisiei Europene, inclusiv cu Jan Dusik, director general adjunct al instituției.

Discuțiile s-au axat pe subiecte esențiale pentru antreprenorii moldoveni, în contextul tranziției spre o economie sustenabilă:

Managementul deșeurilor și conformarea la reglementările de mediu europene, responsabilitatea Extinsă a Producătorului (REP), cu accent pe cerințele aplicabile importatorilor și tranziția către economia circulară, în special impactul asupra sectorului industrial.

„Mediul de afaceri din Republica Moldova este tot mai angajat în procesul de tranziție spre o economie verde și sustenabilă, în acord cu Pactul Ecologic European (European Green Deal). Ne dorim o integrare treptată, dar fermă, în standardele europene”, a declarat Sergiu Harea, președintele CCI a RM.
Un exemplu concret în acest sens este Proiectul privind Programele Educaționale pentru Economia Circulară, care oferă sprijin industriilor pentru adoptarea unor tehnologii de producție mai curate și pentru reducerea deșeurilor, facilitând alinierea la normele europene de mediu.

Totodată, reprezentanții CCI și DG CLIMA au discutat despre accesul companiilor moldovenești la inițiativele europene privind clima, inclusiv mecanisme de sprijin financiar și tehnic pentru proiecte verzi.

În prezent, Republica Moldova alocă doar 0,5% din PIB pentru protecția mediului, în timp ce media Uniunii Europene este de 1,9%. Cu toate acestea, progresele sunt vizibile: în 2023, 109 întreprinderi au fost asistate prin programele EaP GREEN și EU4Environment, în tranziția către practici sustenabile și eficiente din punct de vedere energetic.