ODIMM promovează antreprenoriatul social. A avut loc primul webinar și atelier de lucru: Noțiuni generale, beneficii

01 Nov. 2021, 17:12
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
01 Nov. 2021, 17:12 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) din Republica Moldova a dat start seriei de evenimente de instruire gratuite, dedicate dezvoltării și promovării Antreprenoriatului Social în Republica Moldova. Astfel, astăzi a avut loc Primul Webinar și Atelier de lucru cu tematica: „Noțiuni generale privind antreprenoriatul social. Beneficii și oportunități”. Evenimentul a fost susținut de Dinu Manole, formator, Şef Direcţie Relaţii Internaţionale, Academia de Administrare Publică. Participanții la eveniment au aflat ce este antreprenoriatul social și la ce este util.

Ce este antreprenoriatul social?

Antreprenoriatul social implică utilizarea principiilor antreprenoriale pentru a rezolva probleme sociale şi de mediu (precum integrarea pe piaţa muncii a grupurilor vulnerabile şi defavorizate, conservarea biodiversităţii, conservarea tradiţiilor comunităţilor locale); prin urmare, antreprenoriatul social este determinat de antreprenori, adică de indivizi cu mentalităţi excepţionale, care valorifică oportunităţi care altfel ar rămâne neobservate şi au o viziune mai bună asupra viitorului decât alţii.

La ce este util antreprenoriatul social?

Antreprenoriatul social contribuie la îmbunătățirea condițiilor de viață și oferă oportunități persoanelor din categoriile defavorizate ale populației de a se implica în activități economice şi sociale, inclusiv la nivelul colectivităților locale, contribuie la ocuparea forţei de muncă, dezvoltarea serviciilor sociale în interesul comunității.

Ce se subînțelege prin categorii defavorizate ale populației?

De asistență socială beneficiază persoanele şi familiile care, din cauza unor motive economice, fizice, psihologice sau sociale, nu au posibilitate să îşi asigure un nivel decent de viaţă, şi anume:

  • copiii şi tinerii ale căror sănătate, dezvoltare şi integritate fizică, psihică sau morală sunt prejudiciate în mediul în care locuiesc;
  • familiile care nu îşi îndeplinesc în mod corespunzător obligaţiile privind îngrijirea, întreţinerea şi educarea copiilor;
  • familiile fără venituri sau cu venituri mici;
  • persoanele fără familie, care nu pot gospodări singure, care necesită îngrijire şi supraveghere;
  • copiii cu dizabilități până la vârsta de 18 ani;
  • familiile cu mulţi copii;
  • familiile monoparentale cu copii;
  • persoanele vârstnice;
  • persoanele cu dizabilităţi;
  • alte categorii de persoane şi familii aflate în dificultate.

În cadrul webinarului, de asemenea, a fost explicată diferența dintre conceptele de „Antreprenoriat Social” și cel de „Economie Socială”.

Persoanele care nu au reușit să ajungă la eveniment, îl pot urmări AICI.

Seria de evenimente de instruire dedicate promovării și dezvoltării Antreprenoriatului Social continuă. Agenda evenimentelor poate fi consultată  AICI.

Pentru înregistrarea prealabilă la evenimentele desfășurate de Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii, persoanele interesate sunt invitate să completeze FORMULARUL.

Persoanele înregistrate vor primi link-ul de acces la evenimentele desfășurate.

Campanie inițiată  și susținută de Proiectul transnațional  Finance4SocialChange, cofinanțat din fondurile Uniunii Europene (FEDER, IPA, ENI). Scopul proiectului este promovarea impactului social și stimularea dezvoltării companiilor interesate de soluționarea problemelor comunitare. ODIMM este partener, alături de alte 19 instituții din 15 țări din regiunea Dunării.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 11:16
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 11:16 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Datoria externă brută a Republicii Moldova a crescut cu 3 %, până la 10,52 miliarde USD, în primul trimestru al anului 2025, pe fondul avansului îndatorării sectorului privat (+270,8 milioane USD) și al unei creșteri moderate a datoriei publice (+33 milioane USD). Raportul datorie externă/PIB s-a majorat cu 1,3 puncte procentuale față de sfârșitul lui 2024, arată datele Băncii Naționale a Moldovei.

Datoria pe termen lung rămâne dominantă (74,9 % din total), urcând cu 1,1 % față de finele anului trecut. Împrumuturile scadente în următoarele 12 luni indică o scadență medie implicită de 7,1 ani, semn al creșterii plăților de serviciu ale datoriei și al temperării accesului la noi împrumuturi. Datoria pe termen scurt (25,1 % din total) a urcat cu 8,9 %, reflectând presiuni suplimentare de refinanțare.

Datoria publică externă s-a cifrat la 4,34 miliarde USD (41,3 % din total), aproape integral pe termen lung. În structura pe scadență reziduală, 391 milioane USD din împrumuturile pe termen lung ajung la maturitate în următoarele 12 luni, administrația publică concentrând 97 % din aceste obligații.

Fondul Monetar Internațional este principalul creditor al statului, cu 31,7 % din portofoliu (1,38 miliarde USD), urmat de Grupul Băncii Mondiale (25,7 %) și de Banca Europeană pentru Investiții (10,7 %). Împrumuturile, alocările de DST și titlurile de datorie însumează 7,35 miliarde USD (69,9 % din datoria externă), în ușoară creștere față de sfârșitul lui 2024, ponderea covârșitoare aparținând datoriilor de stat directe față de organisme financiare internaționale și guverne străine.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO