ODIMM promovează antreprenoriatul social. A avut loc primul webinar și atelier de lucru: Noțiuni generale, beneficii

01 Nov. 2021, 17:12
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
01 Nov. 2021, 17:12 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) din Republica Moldova a dat start seriei de evenimente de instruire gratuite, dedicate dezvoltării și promovării Antreprenoriatului Social în Republica Moldova. Astfel, astăzi a avut loc Primul Webinar și Atelier de lucru cu tematica: „Noțiuni generale privind antreprenoriatul social. Beneficii și oportunități”. Evenimentul a fost susținut de Dinu Manole, formator, Şef Direcţie Relaţii Internaţionale, Academia de Administrare Publică. Participanții la eveniment au aflat ce este antreprenoriatul social și la ce este util.

Ce este antreprenoriatul social?

Antreprenoriatul social implică utilizarea principiilor antreprenoriale pentru a rezolva probleme sociale şi de mediu (precum integrarea pe piaţa muncii a grupurilor vulnerabile şi defavorizate, conservarea biodiversităţii, conservarea tradiţiilor comunităţilor locale); prin urmare, antreprenoriatul social este determinat de antreprenori, adică de indivizi cu mentalităţi excepţionale, care valorifică oportunităţi care altfel ar rămâne neobservate şi au o viziune mai bună asupra viitorului decât alţii.

La ce este util antreprenoriatul social?

Antreprenoriatul social contribuie la îmbunătățirea condițiilor de viață și oferă oportunități persoanelor din categoriile defavorizate ale populației de a se implica în activități economice şi sociale, inclusiv la nivelul colectivităților locale, contribuie la ocuparea forţei de muncă, dezvoltarea serviciilor sociale în interesul comunității.

Ce se subînțelege prin categorii defavorizate ale populației?

De asistență socială beneficiază persoanele şi familiile care, din cauza unor motive economice, fizice, psihologice sau sociale, nu au posibilitate să îşi asigure un nivel decent de viaţă, şi anume:

  • copiii şi tinerii ale căror sănătate, dezvoltare şi integritate fizică, psihică sau morală sunt prejudiciate în mediul în care locuiesc;
  • familiile care nu îşi îndeplinesc în mod corespunzător obligaţiile privind îngrijirea, întreţinerea şi educarea copiilor;
  • familiile fără venituri sau cu venituri mici;
  • persoanele fără familie, care nu pot gospodări singure, care necesită îngrijire şi supraveghere;
  • copiii cu dizabilități până la vârsta de 18 ani;
  • familiile cu mulţi copii;
  • familiile monoparentale cu copii;
  • persoanele vârstnice;
  • persoanele cu dizabilităţi;
  • alte categorii de persoane şi familii aflate în dificultate.

În cadrul webinarului, de asemenea, a fost explicată diferența dintre conceptele de „Antreprenoriat Social” și cel de „Economie Socială”.

Persoanele care nu au reușit să ajungă la eveniment, îl pot urmări AICI.

Seria de evenimente de instruire dedicate promovării și dezvoltării Antreprenoriatului Social continuă. Agenda evenimentelor poate fi consultată  AICI.

Pentru înregistrarea prealabilă la evenimentele desfășurate de Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii, persoanele interesate sunt invitate să completeze FORMULARUL.

Persoanele înregistrate vor primi link-ul de acces la evenimentele desfășurate.

Campanie inițiată  și susținută de Proiectul transnațional  Finance4SocialChange, cofinanțat din fondurile Uniunii Europene (FEDER, IPA, ENI). Scopul proiectului este promovarea impactului social și stimularea dezvoltării companiilor interesate de soluționarea problemelor comunitare. ODIMM este partener, alături de alte 19 instituții din 15 țări din regiunea Dunării.

Realitatea Live

11 Apr. 2025, 14:19
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Apr. 2025, 14:19 // Actual //  bani.md

Victoriabank, parte a Grupului Financiar Banca Transilvania, anunță semnarea acordului privind intenția de achiziționare a 100% din capitalul social al Microinvest, liderul sectorului financiar non-bancar din Republica Moldova. Tranzacția va fi finalizată după obținerea aprobărilor din partea autorităților de reglementare și supraveghere din Republica Moldova și din România, etapă până la care Microinvest va avea activitate independentă.

Achiziția vine într-un moment-cheie pentru Victoriabank, care a încheiat recent fuziunea cu BCR Chișinău. Prin acest nou pas strategic, banca își continuă extinderea prin diversificarea portofoliul de servicii și reafirmarea angajamentului față de susținerea antreprenorilor locali. Victoriabank, un brand cu o istorie de 35 de ani pe piața bancară, crește astfel accesul la finanțare pentru întreprinderi mici și mijlocii și persoane fizice.

Microinvest este cea mai mare organizație de creditare nebancară din Republica Moldova. Cu peste 21 de ani de experiență, compania și-a demonstrat constant rolul major pe piața financiară din Moldova, oferind sprijin financiar afacerilor locale, agricultorilor și persoanelor fizice, contribuind astfel direct la creșterea economică și socială a țării.

Achiziția Microinvest reflectă direcția Victoriabank de creștere, inclusiv prin achiziții. Microinvest este compania la care ne-am uitat întotdeauna cu admirație, pentru că a redefinit microfinanțarea în Republica Moldova prin produse inovatoare și relația foarte bună cu clienții. Apreciem succesul ei, profesionalismul echipei și impactul pozitiv în economia locală” – declară Levon Khanikyan, Președinte Victoriabank.

„Microfinanțarea este o nișă aparte a Grupului Financiar Banca Transilvania, dezvoltată de BT Mic, BT Direct și Banca Transilvania. Dorim să replicăm în Republica Moldova succesul pe care îl avem în România atât privind susținerea clienților prin microfinanțare, cât și în domeniul achizițiilor” –declară Bogdan Pleșuvescu, Director General Adjunct, Banca Transilvania.

„Suntem onorați de încrederea acordată și vedem această schimbare ca pe o oportunitate de a accelera impactul nostru în economia Republicii Moldova. Microinvest rămâne fidel misiunii sale – de a oferi finanțare accesibilă, personalizată și responsabilă oriunde în Moldova. Sprijinul unui acționar strategic precum Victoriabank, parte a Grupului Financiar Banca Transilvania, consolidează capacitatea noastră de a inova, de a extinde gama de produse financiare și de a ajunge mai aproape de clienții din toate regiunile țării” – menționează Dmitrii Svinarenco, CEO Microinvest.

Grupul BT și Victoriabank au colaborat pentru evaluarea și pregătirea tranzacției cu Filip & Company, Vernon | David şi Asociații și PWC.

Acționarul majoritar al Microinvest, BFSE Holding BV și coacționarii săi au fost asistați de KPMG Ungaria, Osborne Clarke LLP și Turcan Cazac Law Firm.

Despre Victoriabank & Microinvest:

Victoriabank este a treia cea mai mare bancă din Republica Moldova, cu un portofoliu total al activelor de peste 26 de miliarde de lei. Cu o rețea de 63 de unități și 1150 de angajați, banca oferă servicii și produse pentru 330.000 de clienți, prin soluții financiare moderne. Victoriabank susține economia locală, inovația și dezvoltarea durabilă. Din 2018, Victoriabank este parte a Grupului Financiar Banca Transilvania, cel mai mare grup financiar din sud-estul Europei.

Microinvest este cea mai mare organizație de creditare nebancară din Republica Moldova, cu active de 6,6 miliarde de lei și un portofoliu al creditelor de 6 miliarde de lei la sfârșit de martie 2025. Cu o echipă de 355 de profesioniști și 17 oficii secundare în întreaga țară, compania deservește peste 40.000 de clienți activi, antreprenori locali și persoane fizice. Aproximativ 65% din portofoliul Microinvest este destinat clienților business, dintre care, peste 42%, pentru sectorul agricol.