ODIMM și EFES Moldova susțin afacerile conduse de femei. Le oferă suport financiar

03 Feb. 2022, 17:28
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
03 Feb. 2022, 17:28 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

10 afaceri inițiate de femeile cu venituri reduse din mediul rural vor putea beneficia de susținere financiară nerambursabilă oferită de către Organizația pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii (ODIMM) și compania EFES VITANTA MOLDOVA BREWERY. Inițiativa va oferi celor 10 companii susținere financiară nerambursabilă din partea statului, în valoare de 1, 32 milioane lei pentru lansarea și dezvoltarea propriilor afaceri. Totodată, contribuția proprie a femeilor antreprenoare în cadrul acestor proiecte investiționale este acoperită de compania EFES-Moldova prin proiectul „Prietenește pentru femei” și constituie circa 345 mii lei.

Implementarea proiectelor investiționale, selectate prin programele „Femei în Afaceri”  și „Start pentru Tineri” vor contribui la crearea  a circa 40 de locuri de muncă în zonele rurale. Afacerile sunt demarate în diferite domenii de activitate, precum: fabricarea produselor de patiserie și cofetărie, producerea hranei pentru animale sub formă de granule, criogenarea fructelor și legumelor, producerea și deshidratarea fructelor, legumelor și semințelor, cultivarea plantelor aromatice, inclusiv a șofranului, cultivarea butașilor de lavandă în seră și apicultură.

Statul dezvoltă și promovează antreprenoriatul feminin în Republica Moldova. Prin accesarea mecanismelor de suport antreprenorial din portofoliul ODIMM, femeile antreprenoare pot să-și amplifice abilitățile manageriale și să-și valorifice potențialul în folosul comunității. Acest exercițiu realizat impreună cu compania EFES Moldova este benefic pentru susținerea mediului de afaceri autohton și dezvoltarea infrastructurii regionale. Vom milita în continuare pentru crearea de parteneriate și cu alte companii private care au ca obiectiv responsabilitatea socială și dezvoltarea locală”, a declarat Dumitru Pîntea, director interimar ODIMM.

„Rolul companiilor mari, cum este Efes Moldova, nu se limitează doar la a produce și a plăti taxe. Noi trebuie să fim un model și un partener pentru afacerile în dezvoltare, să transferăm cunoștințele și experiența noastră celor, care au curajul să se lanseze în afaceri. Femeile care astăzi sunt beneficiare ale granturilor noastre comune cu ODIMM sunt extrem de curajoase, de aceea am considerat că ele merită să aibă o susținere, care să le acopere în proporție de 100% sumele de grant solicitate. Pentru că ele vor fi motorul familiilor și comunităților pe care le reprezintă. Ele vor oferi, la rândul lor, oportunități pentru alți oameni. Am găsit în ODIMM un partener valoros, care cunoaște sectorul și provocările IIM-urilor și care depune eforturi considerabile pentru a le ajuta să-și realizeze planurile și visurile. Cu fiecare afacere pe care o finanțăm împreună facem un pas în consolidarea nucleului acestei țări și spre prosperitatea ei”, a subliniat Alphan Akpece, director general EFES Moldova.

În context, reprezentanții companiei au reiterat deschiderea de a continua parteneriatul cu ODIMM privind susținerea financiară a femeilor din regiuni pentru a avea propria afacere. Totodată, au dat asigurări că actualele beneficiare vor fi implicate în programele EFES Moldova de voluntariat, transfer de cunoștințe, inclusiv compania va achiziționa produsele fabricate de femeile antreprenoare pentru a susține afacerile locale.

Printre norocoasele care au primit suport financiar se numără Cristina Morari din satul Alava, Ştefan Vodă. Aceasta are o afacere în domeniul apiculturii, care a rezultat din pasiunea antreprenoarei față de apicultură.

Cristina a îngrijit împreună cu tatăl său mai multe familii de albine, a văzut ce viață complexă au acestea, cum se efectuează lucrările în stupină, cum se recoltează mierea și cum se îngrijesc/înmulțesc albinele. Asta a determinat-o să inițieze o afacere acasă, în satul natal, în care să îmbine cunoștințele din apicultură ale tatălui cu dragostea pe care o are toată familia față de albine. Ca urmare, au început a produce miere ecologică și să obțină profit, concomitent, dezvoltând tradiţia consumului sănătos de miere în ţară.

„La ora actuală deținem un număr de 40 de stupi de albine și o experiență bogată în creșterea, îngrijirea și înmulțirea albinelor. Familiile deținute vor fi înmulțite pentru a popula cei 170 de stupi de albine și a crea o prisacă modernă. Pe viitor ne propunem să dezvoltăm afacerea, făcându-ne cunoscuți pe piață, să creem eticheta și ambalajul pentru produsele din miere și să o ambalăm singuri. Acestă finanțare este pilonul  de pornire, temelia care asigură existența și dezvoltarea afacerii și sunt recunoscătoare atât ODIMM, cât și  „Efes Vitanta Moldova Brewery”, pentru cofinanțarea contribuției proprii în implementarea proiectului investițional.”

O altă beneficiară a parteneriatului ODIMM-EFES este Valentina Buhnă din satul Vărzăreşti, Nisporeni care și-a propus să dezvolte o afacere delicioasă. Domeniul principal de activitate al întreprinderii se bazează pe producerea și deshidratarea fructelor, legumelor și semințelor.

„Afacerea a pornit de la un aparat procurat pentru familie, dar care a ajuns să deshidrateze fructe și legume și pentru alți consumatori. Grație finanțării nerambursabile prin intermediul Programului „Femei în Afaceri”, urmează să ne extindem afacerea, să procurăm un deshidrator, cuptor cu convecție, tăvi cuptor, foi teflon, etc. Mulțumim ODIMM și Efes Moldova pentru suportul financiar acordat, cu siguranță o să mai aplicăm și la alte programe de suport antreprenorial”, a menționat Valentina Buhnă.

Realitatea Live

29 Nov. 2023, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Nov. 2023, 17:14 // Actual //  Lupu Eduard

Compania Viorica- Cosmetic din România, subsidiara celei din Republica Moldova controlată de milionarul Vasilii Chirtoca, intenționează să ajungă la o rețea de 20 de magazine peste Prut.

„Pe lângă dezvoltarea de magazine proprii, nu ratăm oportunitatea să ne extindem şi pe segmentul partenerilor IKA (reţele internaţionale – n.red.), suntem prezenţi cu produse în Kaufland, Auchan, Cora şi Lidl. Pe lângă partea de distribuţie, avem şi vânzările prin intermediul magazinului nostru online în România. Dezvoltăm absolut toate canalele de distribuţie pentru a ajunge la nivelul la care ne dorim. Mai mult, un următor proiect pe care vrem să îl dezvoltăm este partea de vânzări corporate“, a spus Dumitru Petraşcu, CEO al Viorica Cosmetic România, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor.

Fabrica de parfumuri și cosmetice Viorica (redenumită ulterior în Viorica-Cosmetic) a fost construită la finele anilor ’80 ai secolului XX, ca model fiind luată o fabrică a celebrului brand francez Christian Dior.

În 1993, întreprinderea a fost inclusă în lista companiilor nepasibilă privatizării contra bonurilor patrimoniale, însă agravarea situației economice au forțat autoritățile să decidă, la începutul anului 1996, transformarea Viorica-Cosmetic în societate pe acțiuni cu capital majoritar de stat (96%), restul acțiunilor fiind repartizate angajaților.
Mai mult, în 1998, a fost adoptat și un plan individual de privatizare a Viorica-Cosmetic, dar care aşa şi nu a fost realizat, iar în 2007 a fost în general abrogat. Abia în iunie 2012, statul a vândut la Bursa de Valori cota sa de 95,85%. Cumpărătorul – grupul DAAC Hermes, a plătit 51,04 milioane de lei pentru a prelua controlul Viorica-Cosmetic.

Milionarul Vasile Chirtoca controlează compania DAAC-Hermes fondată în 1994. În perioada, când în Republica Moldova s-a desfășurat privatizarea în masă, a creat fondul de investiții pentru privatizare DAAC-Hermes, care ulterior a devenit unul dintre cele mai importante grupuri financiar-industriale din Republica Moldova, numit ”DAAC Hermes grup”S.A.

Astfel, Chirtoca a participat activ și nemijlocit la apariția primelor relații de piață în Republica Moldova. Întreprinderile, administrate de Chirtoca, s-au constituit într-un grup financiar-industrial, compus din circa 40 agenți economici având o strategie de dezvoltare comună.

Acestea activează în diverse ramuri ale economiei moldovenești, cum ar fi: construcția de mașini, fabricarea produselor cosmetice și de parfumerie, repararea și deservirea tehnicii agricole, păstrarea și procesarea culturilor cerealiere, comercializarea și deservirea automobilelor, tehnologiile informaționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău