Doi ani de la includerea rutei oenoturistice „Drumul Vinului” în Ruta Culturală Europeană. Vizite de rang înalt

03 Feb. 2022, 17:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
03 Feb. 2022, 17:10 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Republica Moldova se remarcă prin realizări noi în domeniul oenoturistic! La doi ani de când traseele vinicole din „Drumul Vinului Moldovei” fost incluse în Ruta Culturală Europeană a viței-de-vie și a vinului „Iter Vitis”, parte din Programul Rutei Culturale a Consiliului Europei, itinerarele vinicole unice ale țării noastre au obținut un șir de distincții și aprecieri. Succesele înregistrate au determinat reprezentanții „Iter Vitis” și cei ai Consiliului Europei să efectueze o vizită în țara noastră.

La invitația Asociației Naționale pentru Turism Receptor și Intern din Moldova (ANTRIM), Stefano Dominioni, directorul Institutului European al Rutelor Culturale și Emanuela Panke, președinta federației „Iter Vitis”, au avut întrevederi cu ministrul Culturii, reprezentanți ai Oficiului Național al Viei și Vinului și vinificatori. Aceștia au vizitat un șir de trasee turistice din țară, pentru a valorifica potențialul cultural și a identifica noi oportunități de sporire a notorietății traseelor oenoturistice.

Stefano Dominioni, directorul Institutul European al Rutelor Culturale, Consiliul Europei: „Moldova este un stat membru al Consiliului Europei de mai mult timp, având o poziție ce impune stabilitate în activități și democrație. Cultura, la fel, este un aspect important, deoarece este cheia pentru crearea unei identitatăți proprii. Vinul Moldovei este un simbol al identității europene, erijat de o vastă cultură, un patrimoniu vitivinicol valoros cultivat de-a lungul secolelor. Mărturie sunt beciurile vechi, cultura populară a vinului, dar și soiurile autohtone care oferă calitate și recunoaștere internațională. Grație oportunității de descoperire a patrimoniului cultural, a gastronomiei, vieții rurale dar și a ospitalității moldovenilor, „Drumul Vinului” devine un produs competitiv, care va contribui la păstrarea biodiversității și a autenticității ofertei turistice. Iar certificarea Consiliului Europei conferă excelență și ralierea la valorile fundamentale ale societății moderne.”

Emanuela Panke, președinta Federației „Iter Vitis”: „Afilierea „Drumului Vinului” la rețeaua europeană de rute culturale este un succes al industriei oenoturistice din Moldova, care se bucură de notorietate. Patrimoniul milenar în vinificație, unicitatea galeriilor subterane și autenticitatea vinurilor constituie atuurile acestui produs turistic oferit de Moldova, pe care vom continua să-l promovăm turiștilor în căutare de noi descoperiri oenoturistice, prin intermediul rețelei „Iter Vitis”.”

În cadrul întrevederii desfășurate la Ministerul Culturii, oficialii au realizat un schimb de opinii privind participarea Republicii Moldova la inițiativele susținute de Consiliul Europei pe dimensiunile: cultură, patrimoniu și turism cultural. În acest context, s-a discutat oportunitatea Moldovei de a adera la Programul de rute culturale al Consiliului Europei.

Cu această ocazie, ministrul  și-a exprimat aprecierea pentru sprijinul acordat țării noastre de către Institutul European al Rutelor, prin includerea Moldovei în rețeaua pan-europeană de rute și experiențe turistice dedicate vinului –  „Iter Vitis –  les chemins de la vigne.”

Pentru că tradițiile milenare în vinificație sunt parte importantă a identității noastre, delegația internațională a avut o întrevedere și cu alți reprezentanți ai Ministerului Culturii, pentru a pune în valoare oportunitățile itinerarelor oenoturistice.

Sergiu Prodan, ministrul Culturii: „Am menționat că obiectivul de dezvoltare a noilor produse turistice, integrarea ofertei turistice naționale în circuitele rutelor culturale europene și consolidarea capacităților resurselor umane și a comunităților locale de a dezvolta activități de turism rural, istorico-cultural și gastronomic sunt esențiale  pentru poziționarea Republicii Moldova ca destinație turistică. Aderarea Republicii Moldova la Acordul parțial extins privind itinerarele culturale va contribui la crearea și diversificarea identității noastre în cadrul dezvoltării turismului cultural durabil, pe care se sprijină cunoștințele, competențele locale și bunurile patrimoniului cultural local. ”

Rețeaua pan-europeană de rute și experiențe turistice dedicate vinului – „Iter Vitis – Les Chemins de la Vigne” integrează patrimoniul vitivinicol din 18 state și are drept scop promovarea călătoriilor oeno-culturale, a valorilor globale, a diversității și a dialogului intercultural.

Totodată, în urma vizitei oficialilor, Diana Lazăr, expertă în industria turismulu, a fost desemnată ambasadoare a Rutei culturale „Iter Vitis” în Moldova, în semn de înaltă apreciere pentru eforturile, contribuția și diseminarea bunelor practici în acest domeniu.

Turismul oeno-gastronomic – locomotivă de promovare și dezvoltare a ofertei turismului receptor.

La nivel național, „Drumul Vinului Moldovei” cuprinde 7 itinerare vinicole și gastronomice unice, 30 de vinării, crame, vinoteci, zeci de evenimente și experiențe cultural-turistice, istorice și gastronomice.

Valentina Ceban, consultantă în Turism, Activitatea de Susținere a Competitivității în Industria Ușoară și cea a Turismului, un proiect USAID EDGE Buy-in Moldova: „USAID susține de peste opt ani dezvoltarea industriei turismului ca factor de dezvoltare regional și de reziliență economică, de valorificare a patrimoniului național și de incluziune socială. Promovarea imaginii Republicii Moldova drept destinație turistică determină o serie de beneficii pentru țară: creează noi locuri de muncă și oportunități de afacere pentru localnici.”

Natalia Țurcanu, directoarea executivă a Asociației Naționale pentru Turism Receptor și Intern din Moldova (ANTRIM):Ne bucurăm că în ultimii doi ani am reușit nu doar să dezvoltăm ruta culturală „Drumul Vinului Moldovei”, dar și să obținem locuri de frunte la competițiile internaționale. În cadrul concursului organizat de Rețeaua Europeană Turism, în anul 2020 ruta „Drumul Vinului Moldovei” a obținut locul doi și a fost premiată la categoria „Destinație Turistică Culturală Durabilă în 2020”. Iar anul trecut, vinăria „Château Vartely”, un punct turistic de atracție din cadrul „Drumul Vinului Moldovei”, a fost desemnată câștigătoarea categoriei „Cea mai originală practică în oenoturism”. ”

Pentru perioada următoare, ANTRIM, în parteneriat cu Oficiul Național al Viei și Vinului își propun dezvoltarea itinerarului „Drumul Vinului Moldovei”, promovarea acestuia la nivel internațional, interconectarea regională și globală cu alte trasee turistice în conformitate cu rezoluțiile Consiliului Europei.

Elizaveta Breahnă , directoarea Oficiului Național al Viei și Vinului: „Turismul vitivinicol este în centrul ofertei unice de țară, care ne diferențiază pe plan global și grație căruia Moldova poate să atragă turiștii din proximitate, dar și din cele 63 de state în care sunt exportate vinurile noastre. „Drumul Vinului Moldovei” este primul traseu turistic național care a integrat rutele cultural-turistice ale Consiliului Europei și reprezintă o confirmare a potențialului nostru vitivinicol, dar și o afirmare a succeselor înregistrate de industria vitivinicolă, în sinergie cu industria turismului, ale căror principii de dezvoltare sunt similare Republicii Moldova.”

La nivel național, „Drumul Vinului Moldovei” are o lungime 1560 kilometri de circuite, care trec prin cele trei regiuni viticole cu Indicație Geografică Protejată, fiind marcat cu 450 de indicatoare rutiere turistice.

Realitatea Live

11 Aug. 2022, 17:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Aug. 2022, 17:29 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia a anunțat joi că a refuzat o ofertă elvețiană de a reprezenta interesele ucrainene la Moscova și interesele rusești la Kiev fiindcă nu mai consideră Elveția o țară neutră, relatează Reuters.

Țara cantoanelor are o lungă tradiție diplomatică de a acționa ca intermediar între țările ale căror relații s-au deteriorat sau rupt însă Ivan Neciaev, unul dintre purtătorii de cuvânt ai ministerului rus de Externe, spune că acest lucru nu este posibil în situația de față.

„Elvețienii au fost într-adevăr interesați de opinia noastră privind o posibilă reprezentare a intereselor Ucrainei în Rusia și ale Rusiei în Ucraina”, le-a spus acesta joi reporterilor.

„Am răspuns foarte clar că din păcate Elveția și-a pierdut statutul de stat neutru și nu poate acționa ca intermediar sau reprezentat al nostru”, a relatat el.

Presa din Elveția a scris anterior că obiectivul principal al propunerii elvețiene viza posibilitatea ca ucrainenii care locuiesc în Rusia să primească servicii consulare la ambasada elvețiană din Moscova.

Elveția a anunțat pe 28 februarie că, deși nu este un stat membru al blocului comunitar, va aplica toate sancțiunile decise de Uniunea Europeană împotriva Rusiei. Anunțul a venit după ce la doar o zi după declanșarea invaziei pe 24 februarie, Berna afirmase inițial că nu intenționează să facă acest lucru.

Elveția spune că nu a renunțat la neutralitatea sa istorică

În martie Elveția a decis să se alinieze inclusiv sancțiunilor UE impuse Rusiei în ceea ce privește bunurile de lux, deși țara cantoanelor este un producător important de astfel de produse.

Însă guvernul elvețian a afirmat că nu va trata răniți de război ucraineni după ce a primit o solicitare în acest sens de la NATO în luna iulie.

La începutul lui august președintele elvețian Ignazio Cassis a declarat că, în pofida sancţiunilor impuse de țara sa împotriva Rusiei şi a viitoarei sale intrări în Consiliul de Securitate al ONU, Elveţia „este în continuare neutră”.

El a subliniat distincţia între „neutralitatea” militară şi condamnarea unei încălcări a dreptului internaţional.

Declarațiile sale au venit în contextul în care Elveția tocmai se alăturase și celui de-al șaptelea pachet de sancțiuni decis de UE împotriva Rusiei despre care Moscova a afirmat că va avea „consecințe devastatoare” asupra economiei globale.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău