Oficial! Avioanele pot zbura în siguranță deasupra Moldovei

15 Sept. 2023, 14:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Sept. 2023, 14:35 // Actual //  Lupu Eduard

Vești bune pentru Republica Moldova  în ceea ce privește securitatea aeronautică, în urma finalizării auditului efectuat de Organizația Aviației Civile Internaționale (ICAO). Auditul a analizat și evaluat o serie de aspecte cruciale legate de securitatea în domeniul aeronautic, anunță ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu.

Printre aspectele abordate în cadrul auditului s-au numărat procedurile de control al accesului în zonele aeroportuare restricționate, supravegherea sistemului de securitate la bordul aeronavelor, verificarea documentelor și a echipamentelor personalului de bord, precum și cooperarea și coordonarea între diversele autorități responsabile de securitatea aeronautică.

„Rezultatele auditului sunt încurajatoare, indicând o implementare a normelor de securitate de peste 80%, ceea ce reprezintă o creștere semnificativă față de auditul precedent, cu un avans de 10%. Această creștere semnificativă înseamnă că Republica Moldova dispune de un nivel înalt de securitate aeriană, oferind protecție și siguranță atât pentru pasageri, cât și pentru echipajele aeronavelor”, afirmă Spînu.

Această veste pozitivă are un impact important nu numai asupra siguranței zborurilor, ci și asupra industriei aeronautice din Moldova. Confirmarea nivelului înalt de securitate este un mesaj puternic pentru companiile aeriene și partenerii internaționali, ceea ce poate stimula colaborările și investițiile în sectorul aeronautic din țară.

Republica Moldova demonstrează astfel angajamentul său pentru asigurarea unui mediu sigur și securizat în domeniul aeronautic, contribuind la consolidarea încrederii pasagerilor și a partenerilor internaționali în industria aviatică moldovenească.

Anul trecut spațiul aerian al Republicii Moldova a fost închis din data de 24 februarie după invazia Rusiei în Ucraina. În consecință, toate zborurile de la Aeroportul Chișinău au fost sistate timp de o lună.

Ulterior, din data de 21 martie 2022, o porțiune a spațiului aerian al Republicii Moldova a fost deschis pentru utilizarea de către aeronavele civile și de stat. Astfel a fost reluat treptat a transportul de pasageri.

În prezent, toate zborurile din Republica Moldova au loc pe direcția România pe un coridor îngust. Zborurile în direcția Nord, Est și Sud nu sunt operate, iar cursele spre Federația Rusă, Ucraina și Belarus nu au fost reluate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

06 Dec. 2023, 17:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Dec. 2023, 17:11 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova urmează să aloce 5,12 miliarde de lei pentru plata datoriei de stat în anul 2024, cu o reducere de 278,8 milioane de lei (5,2%) față de cifrele revizuite pentru anul 2023, potrivit bugetului pentru anul 2024.

Cheltuielile pentru serviciul datoriei externe de stat în 2024 sunt estimate la 2,3 miliarde de lei (echivalentul a 123,1 mil. dolari), reflectând o creștere de 795,4 milioane de lei (51,8%) față de cifrele revizuite pentru 2023. Această creștere este atribuită împrumuturilor în curs de desfășurare și împrumuturilor noi, precum și comisioanelor unice și creșterii ratelor de actualizare Euribor la 6 luni și ratele drepturilor speciale de tragere pe piața internațională.

Ministerul Finanțelor estimează că, în 2025-2026, costurile aferente serviciului datoriei publice externe vor crește la aproximativ 2,4 miliarde de lei și, respectiv, 2,6 miliarde de lei.

În ceea ce privește cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat în 2024, acestea sunt estimate la 2,8 miliarde de lei, inclusiv emisiile de Valori Mobiliare de Stat (VMS) pe piața primară (2 miliarde 018,1 milioane lei), VMS convertite (181,2 milioane lei), și obligațiunile emise pentru îndeplinirea obligațiilor de plată ale Ministerului Finanțelor rezultate din garanțiile de stat (597,5 milioane lei).

În comparație cu cifrele revizuite pentru anul 2023, cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat planificate pentru 2024 sunt mai mici cu 1,074 miliarde de lei (-27,7%), o reducere datorată scăderii ratei dobânzii la VMS pe piața primară.

Pentru anii 2025-2026, se estimează că cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat vor fi de 2 miliarde 432,3 milioane lei și, respectiv, 2 ,5 miliarde de lei, potrivit proiectului de buget.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău