Oligarhii ruşi sunt disperaţi: Mega-iahturile acestora străbat oceanele în lung şi-n lat pentru adăpost de sancţiuni

08 Mai 2022, 21:56
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Mai 2022, 21:56 // Actual //  bani.md

Înanite ca mega-iahtul Amadea de 325 milioane de dolari a fost aruncat într-un conflict juridic în Pacificul de sud, vasul de lux despre care guvernul american susţine că aparţine miliardarului Suleiman Kerimov a pornit într-o călătorie de 18 zile din Caraibe către Fiji, factura pentru carburanţi depăşind probabil 500.000 de dolari, scrie Bloomberg.

Există speculaţii că super-iahtul se îndrepta către portul rus Vladivostok înainte ca autorităţile din Fiji să preia controlul asupra sa la solicitarea oficialilor americani.

În urma invaziei Ucrainei de către Rusia, SUA şi aliaţii săi au lansat runde de sancţiuni financiare menită să penalizeze sute de oligarhi şi magnaţi apropiaţi preşedintelui Vladimir Putin. Diverse guverne au luat în vizor vilele, avioanele şi bărcile de agreement ale mogulilor ruşi, preluând controlul asupra a mai mult de 12 mega-iahturi de ordinul milioanelor de dolari.

În acest context, vasele de lux au început să străbată oceanele grăbindu-se către locaţii cu mai puţine şanse de a impune sau pune în aplicare sancţiuni. Împreună cu Spire Global, o firmă ce foloseşte nanosateliţi pentru colectarea de date, Bloomberg News a urmărit cele mai lungi curse ale iahturilor având legătură cu magnaţii ruşi de pe lista sancţiunilor.

De la invadarea Ucrainei, Amadea a realizat cea mai lungă călătorie, iar cel puţin alte cinci super-iahturi au înregistrat călătorii de aproximativ 5.000 de mile nautice în căutare de destinaţii sigure, inclusiv din Turcia şi Rusia.

“În ultimele luni, iahturile oligarhilor ruşi sancţionaţi au călătorit către locuri în care nu au mai fost şi au străbătut mai multe mile decât o fac de obicei”, arată Simao Oliveira, care a dezvolat aplicaţia de monitorizare a iahturilor.

Amadea a călătorit aproximativ 8.358 de mile nautice din 24 februarie, aproape jumătate din totalul de mile străbătute în ultimul an.

SUA au confiscat mega-iahtul despre care spun că aparţine miliardarului rus Suleiman Kerimov pentru încălcarea legislaţiei americane, inclusiv pentru spălare de bani şi conspiraţie, lansând un avertisment adresat altor oligarhi, potrivit căruia “nu există ascunzătoare” pentru activele lor.

Reprezentanţii proprietarului înregistrat al navei contestă decizia Curţii Înalte din Fiji prin care a permis autorităţilor americane şi locale să o confişte, argumentând că aceasta nu aparţine lui Kerimov.

“Acest caz ar trebui să transmită tuturor oligarhilor ruşi corupţi că nu se pot ascunde, nici măcar în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii”, a declarat viceprocurorul general american Lisa Monaco.

Totuşi, cazul Amadea arată că astfel de acţiuni nu vor fi uşoare, putând rezulta în dispute juridice pentru a se demonstra cine deţine activele de ordinul milioanelor de dolari.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 09:54
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 09:54 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Deficitul bugetar al Republicii Moldova a ajuns, în primele cinci luni ale anului 2025, la 6,83 miliarde de lei – în creștere față de luna aprilie, când era de 3,91 miliarde lei. Datele oficiale publicate de Ministerul Finanțelor arată o majorare accelerată a cheltuielilor, în timp ce veniturile nu țin pasul cu ritmul de creștere.

În perioada ianuarie–mai, veniturile totale ale bugetului de stat au constituit 29,5 miliarde lei, în timp ce cheltuielile și activele nefinanciare s-au ridicat la 36,35 miliarde lei – cu 19,2% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut.

Pentru acoperirea decalajului, autoritățile s-au bazat în principal pe împrumuturi de pe piața internă, în valoare de 9,9 miliarde lei. Sursele externe, însă, au înregistrat un sold negativ de 3,7 miliarde lei, semn că sprijinul extern întârzie sau este insuficient pentru a susține planul bugetar actual.

Chiar dacă bugetul asigurărilor sociale a fost executat cu un excedent de peste 1,3 miliarde lei, iar veniturile în acest sector au crescut cu 18,1%, efortul bugetar general este puternic afectat de cheltuielile tot mai mari.

Și în cazul fondurilor pentru asigurarea obligatorie de asistență medicală s-a înregistrat un deficit important – de aproape 1,5 miliarde lei, în ciuda unei creșteri a veniturilor cu peste 26% față de anul precedent.

Executivul anunță că soldurile disponibile în conturile publice, la 31 mai, totalizau 5,46 miliarde lei, dintre care doar 1 miliard provin din proiecte finanțate din surse externe.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO