Comerțul online, sub microscop: Shein și Temu, acuzați de încălcări grave în UE

06 Feb. 2025, 09:46
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
06 Feb. 2025, 09:46 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Giganții chinezi ai comerțului online, Shein și Temu, fac obiectul unor investigații lansate de Comisia Europeană, fiind acuzați de presupuse încălcări ale normelor UE de protecție a consumatorilor. Oficialii europeni afirmă că există „motive rezonabile” pentru a suspecta nereguli legate de condițiile contractuale, afișarea prețurilor și practicile comerciale considerate neloiale.

Investigația este coordonată de autoritățile naționale de protecție a consumatorilor din statele membre, sub supervizarea Comisiei. Reprezentanții Shein au fost deja informați cu privire la demararea anchetei.

„Există indicii clare privind încălcarea reglementărilor UE, inclusiv condiții contractuale incorecte, campanii de reduceri false și manipularea consumatorilor prin recenzii fictive”, a declarat un oficial UE, potrivit Agerpres.

Nu este prima confruntare a UE cu retailerii chinezi. În iunie 2024, Comisia a cerut Shein să clarifice măsurile legate de trasabilitatea produselor, combaterea bunurilor ilegale și protecția consumatorilor.

Temu, de asemenea, se află în vizorul autorităților, fiind investigat pentru lipsa de informare corectă a consumatorilor, utilizarea recenziilor false și campanii înșelătoare de reduceri.

În paralel, Comisia Europeană a anunțat o propunere de introducere a unei taxe de manipulare nediscriminatorii pentru bunurile importate direct către consumatori, cu scopul de a finanța controalele vamale extinse și de a combate produsele contrafăcute și practicile neloiale.

Statisticile arată că, în 2024, peste 4,5 miliarde de colete cu o valoare sub 150 de euro au intrat pe piața UE, un număr dublu față de 2023. Multe dintre aceste colete au fost identificate ca fiind neconforme cu legislația europeană, punând în pericol consumatorii și dezavantajând vânzătorii locali care respectă reglementările stricte ale blocului comunitar.

Ancheta Comisiei Europene semnalează intenția de a asigura un mediu de comerț electronic echitabil, dar și de a proteja consumatorii europeni de produsele neconforme și contrafăcute.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

06 Feb. 2025, 11:56
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
06 Feb. 2025, 11:56 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Co-fondatorii „Alpha Group”, Mihail Friedman și Piotr Aven, au finalizat tranzacția de vânzare a părților lor din Alfa-Bank și compania „Alfastrahovanie”. Scopul acestei vânzări a fost eliminarea activelor rusești, în speranța ridicării sancțiunilor europene.

Tranzacția a avut loc anul trecut, ca parte a unui acord încheiat în 2023, potrivit documentelor obținute de Financial Times. Cumpărătorul este Andrei Kosogov, care înainte de război deținea cea mai mică participație în „Alfa”, dar datorită sancțiunilor a cumpărat părțile a patru dintre partenerii săi mai mari. Friedman și Aven dețineau împreună 45% din acțiunile băncii și 42% din acțiunile companiei de asigurări. După încheierea tranzacției, ambele companii au fost evaluate la 240 de miliarde de ruble.

Kosogov, care nu este supus sancțiunilor, a devenit cel mai mare acționar al Alfa-Bank și al conglomeratului de investiții LetterOne, creat de partenerii „Alfa” în Marea Britanie după vânzarea participației lor în compania petrolieră TNK-BP către Rosneft în 2013. Kosogov a cumpărat părțile altor doi parteneri, Herman Khan și Alexei Kuzmichev, în Alfa-Bank și LetterOne în 2022.

Tranzacția cu Friedman și Aven a fost realizată printr-o companie holding cipriotă, iar Kosogov a obținut un împrumut de la Gazprombank pentru a o finanța, potrivit corespondenței accesate de FT. Autoritățile de reglementare cipriote au întârziat aprobarea, dar procesul a fost accelerat după adoptarea în Rusia a unei legi privind „organizațiile economic important”, care permite transferul de proprietate al unei companii străine în jurisdicția rusă.

În martie 2024, a fost publicată prima listă a acestor organizații, iar trei dintre ele sunt asociate cu „Alpha Group”: principalul acționar al Alfa-Bank, principalul acționar al „Alfastrahovanie” și X5 Group, care administrează supermarketurile „Piatiorochka”, „Perekrestok” și „Chizhik”. Potrivit acordului de vânzare, Kosogov a cumpărat părțile lui Friedman și Aven în companiile rusești cu propriile sale fonduri.

Friedman și Aven urmăresc ridicarea sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană și Regatul Unit. Anul trecut, Curtea Uniunii Europene a anulat o parte din sancțiuni, constatând că blocul nu a furnizat dovezi suficiente pentru a dovedi implicarea lor în încercările autorităților ruse de a submina suveranitatea Ucrainei. Cu toate acestea, alte sancțiuni continuă să rămână în vigoare, argumentându-se că miliardarii sunt „oameni de afaceri importanți… implicați într-un sector economic care reprezintă o sursă semnificativă de venit pentru Kremlin”.

Atât Alfa-Bank, cât și „Alfastrahovanie” sunt ele însele supuse sancțiunilor occidentale. „Alfastrahovanie” a fost inclusă în pachetul de sancțiuni al SUA adoptat pe 10 ianuarie de administrația Joe Biden, ca parte a măsurilor împotriva flotei rusești de umbră. Compania era activă în asigurarea navelor care transportau petrol rusesc către India.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală