OMS suspendă procesul de aprobare pentru Sputnik din cauza unor probleme de producție. Vaccinul nu e aprobat nici în UE

17 Sept. 2021, 18:22
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
17 Sept. 2021, 18:22 // Actual //  MD Bani

Organizația Mondială a Sănătății a suspendat procesul de aprobare a vaccinului rusesc împotriva COVID-19 Sputnik V, în așteptarea unei noi inspecții la cel puțin una din fabricile care produc serul. Au fost identificate probleme în procesul de producție, relatează The Moscow Times.

Directorul adjunct al Organizației Panamericane a Sănătății, o filială regoională a OMS, a declarat că cererea Rusiei pentru autorizarea de urgență a vaccinului a fost suspendată după ce o serie de încălcări ale normelor de producție au fost descoperite în timpul unei inspecții făcute de OMS în Rusia în luna mai.

Procesul de aprobare de urgență pentru Sputnik V a fost suspendat deoarece, în timp ce inspectau una dintre fabricile în care se produce vaccinul, au constatat că aceasta nu respecta cele mai bune practici în procesul de producție”, a spus Jarbas Barbosa.

OMS a raportat anterior că a constatat mai multe încălcări și a avut îngrijorări legate de „implementarea măsurilor adecvate pentru a atenua riscurile de contaminare încrucișată” la o fabrică din orașul rus Ufa.

După publicarea concluziilor OMS, fabrica a aunțat că a rezolvat deja problemele și că inspectorii nu au pus la îndoială siguranța sau eficacitatea vaccinului. Dar oameni de știință independenți și personalități din industrie au declarat pentru The Moscow Times că neregulile din domeniul producției ar putea compromite calitatea vaccinului.

OMS a anunțat miercuri că așteaptă încă o actualizare de la fabrica Pharmstandard și a sugerat că vor fi necesare noi inspecții ale instalațiilor înainte ca organismul să acorde aprobare pentru Sputnik V.

„Producătorul trebuie să facă modificările necesare și să fie pregătit pentru noi inspecții. OMS așteaptă ca producătorul să trimită informații că fabrica este în standarde”, a spus Barbosa.

Rusia a depus cereri de aprobare pentru Sputnik V atât de la OMS, cât și la Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) în februarie, în urma publicării în revista medicală The Lancet a unui studiu care arăta că vaccinul are o eficacitate de 91,6%.

Dar cererea a întâmpinat mai multe probleme și a fost afectată de întârzieri.

Atât EMA, cât și OMS au spus săptămâna trecută că așteaptă încă un „set complet de date” de la dezvoltatorii Sputnik V. EMA a refuzat să spună ce fel de informații lipsesc. Șeful strategiei agenției pentru vaccinuri, Marco Cavaleri, a declarat că termenul pentru aprobarea finală este „incert”.

Obținerea aprobării din partea oricărei organizații ar fi o victorie majoră pentru Rusia, care a lansat o acțiune agresivă de marketing și a vândut milioane de doze către zeci de țări. De asemenea, ar deschide calea pentru o posibilă recunoaștere reciprocă a vaccinurilor, simplificând călătoriile pentru rușii vaccinați cu Sputnik V.

Realitatea Live

16 Apr. 2024, 08:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Apr. 2024, 08:53 // Actual //  Lupu Eduard

Începerea invaziei lui Putin din Ucraina acum peste 780 de zile a fost urmată de impunerea a mai multor pachete de sancțiuni de către Occident contra Kremlinului. Acum însă, Statele Unite și Marea Britanie lovesc ”diamantele” Moscovei, interzicând comerțul cu aluminiu, cupru și nichel rusesc la Bursele din Londra și Chicago.

Mișcarea americano-britanică îl face pe Putin să stea cu mâna întinsă la Shanghai, un oraș cu 24 de milioane de locuitori și să cerșească ajutorul Chinei, pentru a face comerț cu aceste metale, fiind singura bursă unde mai sunt acceptate astfel de produse din Rusia, potrivit IntelliNews.

Bursa de Metale din Londra (LME) și Bursa Mercantilă din Chicago (CME) au blocat comerțul cu aluminiu, cupru și nichel produse de Rusia, a anunțat guvernul Regatului Unit pe 12 aprilie 2024.

Mișcarea va conduce Rusia mai adânc în îmbrățișarea Chinei, deoarece în Shanghai există acum singura bursă majoră de mărfuri care încă acceptă și comercializează metale rusești.

Pentru a atenua riscul de instabilitate a pieței, guvernul a spus că noile măsuri vor scuti stocurile existente de metal rusesc pe cele două burse. Aceste acțiuni pot fi în continuare tranzacționate și retrase fără restricții, oferind continuitate participanților pe piață. Interdicția din Marea Britanie nu este de așteptat să afecteze prețurile pe termen scurt, deoarece există stocuri mari de metal rusesc în depozitele LME.

Această mișcare, parte a interdicțiilor existente, urmărește să intensifice restricțiile asupra exporturilor interzise de metale rusești, reducând astfel o „sursă crucială de venituri pentru Kremlin”, a spus Regatul Unit.

Principalele metale rusești ale grupului de titan sau platină au fost excluse de la interdicție, deoarece Rusia rămâne un furnizor important al ambelor metale greu de găsit pe piața mondială.

LME, într-un comunicat separat, și-a afirmat angajamentul de a se alinia la sancțiunile și tarifele relevante și a anunțat că va colabora cu LME Clear pentru a implementa sancțiuni atât pentru operațiunile sale, cât și pentru cele ale participanților săi pe piață.

Exporturile de metale din Rusia s-au prăbușit

Orientările publicate de LME au subliniat impactul legislației britanice și al licențelor comerciale asupra comerțului rusesc cu metale. Mai exact, ei au clarificat că, în temeiul pachetului de sancțiuni modificat, achiziția de mandate rusești emise înainte de 13 aprilie 2024 ar fi permisă. Cu toate acestea, metalul produs după această dată ar fi supus interdicției.

LME a anunțat o suspendare imediată a justificării metalului relevant produs la sau după 13 aprilie, asigurând respectarea sancțiunilor, facilitând în același timp participarea continuă la procesul zilnic de decontare.

LME a anunțat, de asemenea, o suspendare privind plasarea în mandat a metalului produs de anumite mărci afectate în depozitele listate de LME la nivel global, cu excepția cazului în care proprietarul metalului ar putea stabili cu dovezi documentare clare că metalul a fost produs înainte de 13 aprilie.

Metalele aduc cel mai mare venit din exporturi din Rusia, după energie, contribuind cu 15 miliarde de dolari în 2023. Valoarea exporturilor de metale ale Rusiei a scăzut de la invazia Ucrainei de acum doi ani, scăzând cu 10 miliarde de dolari în 2023, de la 25 de miliarde de dolari în 2022, din cauza sancțiunilor.

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a aprobat acțiunea vizată, subliniind rolul acesteia în reducerea câștigurilor Rusiei, protejând în același timp aliații de repercusiuni adverse.

Marea Britanie și-a anunțat pentru prima dată intenția de a interzice metalele rusești în mai 2023 și a continuat cu legislația introdusă în decembrie pentru a interzice direct importurile de metale rusești. De asemenea, SUA au impus taxe vamale asupra diferitelor importuri de metale din Rusia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău