Oportunitate pentru companiile autohtone din domeniul bio-alimentar. Ce presupune proiectul PLAT4FOOD

22 Oct. 2021, 15:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
22 Oct. 2021, 15:11 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Datorită unui nou proiect „PLAT4FOOD”, lansat de Uniunea Europeană, companiile din Republica Moldova din domeniul bio-alimentar vor primi asistență pentru dezvoltarea de produse și servicii comune cu întreprinderile din țările Parteneriatului Estic (PE) și Uniunea Europeană (UE) pentru internaționalizarea afacerilor.

Uniunea Europeană a lansat un nou proiect „PLAT4FOOD”, implementat de un consorțiu de organizații de suport în afaceri din Bulgaria, Italia, Republica Moldova și Georgia, cu scopul de a iniția instrumente și servicii specifice pentru ÎMM-urile din acest sector și a susține dezvoltarea noilor activități promoționale și comerciale pe piețele internaționale ale acestora.

Astfel, companiile din domeniul  alimentelor bio / organice: fructe și legume proaspete, cereale, carne, produse din fructe de mare, lapte, vin, ulei vor putea beneficia de vizite de studiu pentru stabilirea parteneriatelor de afaceri, cooperarea cu producători străini, furnizori și distribuitori de servicii. Totodată, vor avea acces la o platformă promoțională internațională prin care, ulterior, va fi dezvoltat un nou plan de marketing pentru un grup omogen de ÎMM-uri. În același timp, vor fi organizate evenimente de tip B2B în Georgia și Italia pentru a crea oportunități de acces la noi piețe de desfacere (produse biofood) și a dezvolta noi colaborări de afaceri.

Pe de altă parte, vor fi susținute organizațiile de suport în afaceri, din cele 4 țări care implementează proiectul  „PLAT4FOOD”, în extinderea activităților de cooperare internațională prin aplicarea noilor modele de afaceri bazate pe „smart aggregation” a produselor, încurajarea transferului de know-how și bune practici.

Valoarea și importanța proiectului este primordială pentru țările implicate și pentru dezvoltarea lor sustenabilă. Potrivit unui raport la Comisiei Europene, ÎMM-urile din Europa reprezintă peste 95% din numărul total al companiilor private, având rolul de motoare de creștere economică continuă și un factor important de consolidare a societății libere.  Iar sectorul alimentar bio/organic are o relevanță considerabilă în Europa, care este cel mai mare exportator din lume de produse agricole.

Proiectul PLAT4FOOD este finanțat de EU4Business, inițiativă a Uniunii Europene, coordonat de EUROCHAMBERS. Proiectul va fi implementat de consorțiul: Camera de Comerț și Industrie Vratsa, Bulgaria – PP (CCI Vratsa), Unicamere del Veneto, Italia (UCV), Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, Moldova (ODIMM) și Agenția Georgiană de Inovații și Tehnologie, Georgia (GITA). Perioada de implementare : 1.10.2021 – 01.02.2022.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ