Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu este nemulțumită de cei care s-au îmbogățit pe seama actelor de corupție și a trimis un proiect de lege în Parlament pentru a curma respectivul proces.
Am expediat astăzi Parlamentului proiectul de lege ce are ca scop îmbunătățirea cadrului legal pentru a face posibilă punerea în practică a mecanismului de confiscare extinsă a averilor acumulate prin acte de corupție”, a scris Maia Sandu într-un mesaj pe Facebook.
Potrivit ei, legea actuală conține un obstacol care îngreunează procedura de confiscare a bunurilor celor care s-au îmbogățit ilicit și le dă posibilitate să-și păstreze averile.
De facto, aceștia rămân în posesia averilor prin transferul lor către persoane terțe. Proiectul de lege propus Parlamentului vine să elimine această lacună”, a punctat Maia Sandu.
Maia Sandu s-a arătat optimistă că eforturile și acțiunile întru combaterea corupției și a îmbunătățirii ilicite vor continua. Vor continua și eforturile de reformare a justiției pentru ca normele legale să fie aplicate în raport cu toți, fără excepție.
Îmbogățirea ilicită este un fenomen cronic în Republica Moldova. Funcționari din diferite domenii, judecători, procurori și vameși de-a lungul anilor au acumulat averi fabuloase urmare a actelor de corupție în care au fost implicați. Însă, până în prezent, sunt foarte puține cazuri de confiscare a averii dobândită ilegal.
De exemplu, anul 2021 a fost marcat de mai multe dosare de rezonanţă, majoritatea fiind pornite pentru acţiuni de corupţie. Cele mai multe dintre aceste dosare au fost intentate după schimbarea guvernării în urma alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie, iar acuzaţia dominantă este îmbogăţirea ilicită. Mai multe dosare sunt intentate pentru îmbogăţire ilicită şi trafic de influenţă.