O companie suedeză „angajează” ciori pentru a aduna mucurile de țigară de pe străzi

01 Feb. 2022, 12:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Feb. 2022, 12:13 // Actual //  Lupu Eduard

O companie suedeză folosește ciori pentru a curăța străzile și piețele de mucurile de țigară aruncate pe străzi și în piețe, relatează The Guardian.

Păsările își îndeplinesc sarcina, deoarece primesc puțină hrană pentru fiecare chiștoc pe care îl depun într-o mașină specială proiectată de o companie din orașul Södertälje, de lângă Stockholm.

„Sunt păsări sălbatice care participă în mod voluntar”, a spus Christian Günther-Hanssen, fondatorul Corvid Cleaning.

Fundația Keep Sweden Tidy spune că peste 1 miliard de mucuri de țigară sunt aruncate pe străzile Suediei în fiecare an, reprezentând 62% din totalul gunoiului. Orașul Södertälje cheltuiește 20 de milioane de coroane suedeze (16 milioane de lire sterline) pentru curățarea străzilor.

Günther-Hanssen estimează că metoda ar putea economisi cel puțin 75% din costurile implicate de curățarea mucurilor de țigară din oraș. Södertalje desfășoară un proiect pilot înainte de a extinde operațiunea în tot orașul.

Potrivit unor studii, ciorile sunt capabile să raționeze ca un copil de șapte ani, ceea ce le face cele mai inteligente păsări pentru această meserie.

Sunt mai ușor de dresat și există, de asemenea, șanse mai mari să învețe una de la cealaltă. În același timp, există un risc mai mic  mănânce din greșeală alte gunoaie”, spune Günther-Hanssen.

Estimarea costului de ridicare a mucurilor de țigară este de aproximativ 0,80 coroane suedeze pe muc de țigară, unii spun chiar că se ridică la 2 coroane. Dacă ciorile adună chiștoacele, costul scade la 0,2 coroane. Economiile pentru municipalitate depind de câte mucuri de țigară adună ciorile”, adaugă el.

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 17:45
 // Categoria: Economie // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 17:45 // Economie //  Lupu Eduard

Parlamentul a adoptat un nou set de măsuri pentru reducerea birocrației în sectorul economic. Un proiect care propune modificarea unor acte normative privind controlul activității întreprinzătorilor în Republica Moldova a fost aprobat în lectura a doua de către 57 de deputați.

Aceste modificări legislative au ca scop crearea unui sistem de control mai eficient și previzibil, reducerea povară controlului și a sancțiunilor inechitabile, precum și stimularea investițiilor. Potrivit autorităților, noile reglementări vor duce la o scădere a timpului necesar pentru procedurile de control cu cel puțin 56,7 mii de ore pe an și la economii de aproape 70 de milioane de lei pe an, prin reducerea numărului de sancțiuni și a potențialelor abuzuri din partea organelor de control.

Proiectul prevede că antreprenorii vor avea dreptul să conteste deciziile de control în instanță. De asemenea, sunt introduse sancțiuni pentru abuzurile inspectorilor, iar supravegherea internă a autorităților de control va fi îmbunătățită. Se va face o distincție clară între „recomandări” și „indicații” oferite de inspectori, iar planurile de control vor fi unificate, luând în considerare diferitele tipuri de agenți economici și riscuri.

Anterior, ministrul Economiei, declara că acum jumătate de an erau 20 de mii de inspectori din diferite instituții de stat la un număr de 50 de mii de companii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău