O companie suedeză „angajează” ciori pentru a aduna mucurile de țigară de pe străzi

01 Feb. 2022, 12:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Feb. 2022, 12:13 // Actual //  Lupu Eduard

O companie suedeză folosește ciori pentru a curăța străzile și piețele de mucurile de țigară aruncate pe străzi și în piețe, relatează The Guardian.

Păsările își îndeplinesc sarcina, deoarece primesc puțină hrană pentru fiecare chiștoc pe care îl depun într-o mașină specială proiectată de o companie din orașul Södertälje, de lângă Stockholm.

„Sunt păsări sălbatice care participă în mod voluntar”, a spus Christian Günther-Hanssen, fondatorul Corvid Cleaning.

Fundația Keep Sweden Tidy spune că peste 1 miliard de mucuri de țigară sunt aruncate pe străzile Suediei în fiecare an, reprezentând 62% din totalul gunoiului. Orașul Södertälje cheltuiește 20 de milioane de coroane suedeze (16 milioane de lire sterline) pentru curățarea străzilor.

Günther-Hanssen estimează că metoda ar putea economisi cel puțin 75% din costurile implicate de curățarea mucurilor de țigară din oraș. Södertalje desfășoară un proiect pilot înainte de a extinde operațiunea în tot orașul.

Potrivit unor studii, ciorile sunt capabile să raționeze ca un copil de șapte ani, ceea ce le face cele mai inteligente păsări pentru această meserie.

Sunt mai ușor de dresat și există, de asemenea, șanse mai mari să învețe una de la cealaltă. În același timp, există un risc mai mic  mănânce din greșeală alte gunoaie”, spune Günther-Hanssen.

Estimarea costului de ridicare a mucurilor de țigară este de aproximativ 0,80 coroane suedeze pe muc de țigară, unii spun chiar că se ridică la 2 coroane. Dacă ciorile adună chiștoacele, costul scade la 0,2 coroane. Economiile pentru municipalitate depind de câte mucuri de țigară adună ciorile”, adaugă el.

Realitatea Live

18 Mai 2024, 14:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 14:42 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova va avea în curând un nou șef la Serviciul Vamal, a anunțat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni la RLive. Rotaru a subliniat că poziția, deși atractivă din punct de vedere salarial, este complicată și vine cu numeroase provocări.

„Eu cred că în timp foarte scurt vom avea un nou șef la Serviciul Vamal. Este o poziție atractivă, dar nimeni nu vrea să vină. Este o poziție complicată. Dacă cineva îți creează iluzii că Serviciul Vamal, fiscul sau Ministerul de Finanțe că sunt domenii unde este foarte bine de lucrat, nu este chiar așa. Sunt domenii cu riscuri sporite, complicate care asigură securitatea economică a statului”, a explicat Rotaru.

Ministrul a evidențiat complexitatea funcționării vamale, menționând că activitatea vămii este continuă, 24 de ore pe zi, ceea ce implică provocări de securitate cibernetică și economică, precum și gestionarea eficientă a fluxurilor de la vamă. Rotaru a amintit că, în contextul începutului războiului din Ucraina, angajații vamali au muncit non-stop pentru a face față situației, răspunzând așteptărilor publicului.

„Dacă este cineva din public care vrea să-și asume această responsabilitate, să vină la vamă. Este destul de complicat. Trebuie să fim conștienți că trebuie să ne asumăm niște responsabilități pe care trebuie să le ducem până la capăt”, a punctat Rotaru.

Poziția de șef al Serviciului Vamal este esențială pentru asigurarea securității economice a statului și pentru implementarea eficientă a politicilor fiscale. Ministrul Finanțelor a făcut un apel către cei care sunt dispuși să își asume această responsabilitate să aplice, subliniind importanța acestui rol în contextul actual.

Igor Talmazan a demisionat de la Serviciul Vamal în data de 10 aprilie, în urma scandalui în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău