Parlicov digitalizează consumul de energie

13 Iun. 2023, 11:20
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Iun. 2023, 11:20 // Actual //  bani.md

În instituțiile publice, dar și în gospodării casnice vor fi instalate contoare inteligente pentru energia electrică. Aceste echipamente vor ajuta la măsurarea și eficientizarea consumului real de energie. Este vorba despre un program pilot pe care Ministerul Energiei urmează să-l implementeze cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova.

Programul pilot face parte din planul național de digitalizare a sectorului energiei. Primul contor a fost instalat deja la Guvern. Acest tip de contor măsoară consumul de energie la anumite intervale, iar pe viitor va permite introducerea tarifelor diferențiate în funcție de oră. Aceasta înseamnă că electrocasnicele inteligente vor putea citi datele din contor și vor porni când energia este mai ieftină. Mai mult datele din contorul inteligente vor fi transmise furnizorului securizat și fără greșeli. Astfel, acesta va identifica și va interveni mai rapid la înlăturarea accidentelor.

În cadrul evenimentului de prezentare, ministrul energiei, Victor Parlicov, a declarat că atâta timp cât nu ai instrument de măsurare pe diferite ore a consumului de energie, nu poți aplica prețuri diferențiate de la oră la oră. Acum autoritățile își propun să pornească cu instalarea contoarelor inteligente. Potrivit lui, proiectul vizează un număr pilot de consumatori, dar este vorba despre un eșantion reprezentativ. Acest fapt va permite o informare cu mult mai bună a consumatorilor și a operatorilor de rețele în tot ce ține de cum se consumă energie în rețea și cum ar putea fi ajustate acele produse de energie.

Reprezentanta rezidentă PNUD în Moldova, Daniela Gasparikova, a menționat că pentru PNUD, dar și alți parteneri este importantă susținerea țării întru realizarea obiectivului de securizare a sectorului energetic, aceasta fiind o prioritate de termen lung. „Suntem aici să prezentăm această intervenție cu privire la contorizarea inteligentă care, credem noi, va fi un catalizator întru preluarea tehnologiilor inteligente în sectorul energetic al Republicii Moldova. Această inițiativă importantă își propune să transforme rețeaua electrică națională în una inteligentă, oferind mai multe avantaje și beneficii. Printre acestea – un control mai mare din partea consumatorului, eficiență energetică mai vastă, economii de costuri și acces la niște date care să ofere o bază pentru analiză”, a notat Daniela Gasparikova.

Datele acumulate vor fi analizate timp de un an, iar apoi proiectul pilot ar putea fi extins.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO