Parlicov: Principala îndeletnicire a Gazprom-ului în Moldova e să finanțeze regiunea separatistă

16 Nov. 2021, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Nov. 2021, 12:18 // Actual //  bani.md

Principala îndeletnicire a Gazprom-ului în Republica Moldova este să finanțeze regiunea separatistă. Șui la negocierea contractului a fost ridicată problema datoriilor malului drept, haideți cumva să rezolvăm acum, urgent, iar problema datoriilor malului stâng a rămas în afara discuțiilor, într-un fel, susține fostul director ANRE, Victor Parlicov.

Potrivit lui Parlicov, Gazprom nu-și propune și nu are ca prioritate să rezolve problema datoriilor malului stâng care-s de 10 ori mai mari decât datoriile malului drept. Și asta denotă că, așa cum am vorbit și anterior, Gazprom în Republica Moldova nu se ocupă pur de business. Chiar și comportamentul Gazprom-ului în perioada aceasta, declanșarea crizei și ceea ce s-a făcut denotă că este o componentă politică pronunțată în ceea ce face Gazprom-ul în Republica Moldova și, dacă sincer, eu nu cred că asta este pe placul celor de la Gazprom. Eu nu cred că cei de la Gazprom sunt foarte fericiți, să trebuiască să le explice inclusiv acționarilor, care, mă rog, e o companie până la urmă listată la bursele internaționale, de ce cu fiecare an tot crește și crește o datorie.

Recent, pretinsele autorități de la Tiraspol au declarat că sunt dispuse să achite pentru consumul de gaz direct Gazprom-ului. Or, Victor Parclicov susține că „mai întâi să se învețe să achite facturile curente. Dar de ce Gazprom-ului? De ce la Gazprom ei vor să achite, dar la Moldovagaz nu vor să achite?”

Eu înțeleg înspre ce se merge. Deci, din câte înțeleg eu, se pune problema separării contractelor, să fie un contract pentru malul stâng și alt contract pentru malul drept. Iarăși sunt plusuri și sunt minusuri, dar… Plusurile ar fi că Moldovagaz nu ar mai acumula datoriile aferente malului stâng. Și încă un plus aici apropo ar fi, dacă Gazprom va livra gaz pe malul stâng la o altă formulă de preț sau la alte condiții de preț decât pe malul drept, aceasta și-ar asuma, de fapt, să spunem așa, explicit, această finanțare a regiunii separatiste”, a declarata fostul director ANRE într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Parlicov sugerează că „dacă ar fi existat un contract separat la ziua de astăzi între Gazprom și cineva din partea stângă a Nistrului, atunci Gazprom-ul putea să întindă această criză pentru malul drept și să limiteze livrările de gaze încă mult timp, cât prețurile spot nu ar fi coborât”.

Realitatea Live

20 Iul. 2025, 09:52
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
20 Iul. 2025, 09:52 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

În luna iunie 2025, sistemul bancar din Republica Moldova a înregistrat un profit net cumulat de 2,05 miliarde de lei, față de 1,75 miliarde de lei îniunie 2024, potrivit datelor publicate de Banca Națională a Moldovei.

Topul celor mai profitabile instituții financiare este condus, ca de obicei, de BC „Moldova Agroindbank” S.A., cu un profit de 801,4 milioane lei, urmată de BC „Moldindconbank” S.A. cu 679,1 milioane lei și OTP Bank S.A., care a raportat 229,7 milioane lei. Aceste trei bănci au generat împreună peste 85% din profitul total al sectorului bancar.

În partea inferioară a clasamentului se regăsesc BC „Comertbank” S.A. (1,59 milioane lei) și BC „EuroCreditBank” S.A. (3,86 milioane lei), cu rezultate modeste, dar totuși în zona de profit.

Veniturile nete din exploatare pentru întreg sistemul au atins 5,27 miliarde lei, în creștere față de lunile anterioare. Din acestea, 5,19 miliarde lei provin din dobânzi – indicator care a crescut în contextul menținerii dobânzilor de piață la un nivel relativ înalt.

Comisioanele au adus venituri nete de peste 685 milioane lei la nivel de sector, cu cele mai mari contribuții venind din partea MAIB (223,6 mil. lei), Moldindconbank (203,3 mil. lei) și Victoriabank (101,5 mil. lei).

Totodată, sistemul bancar a suportat cheltuieli administrative de 2,3 miliarde lei, în special pentru salarii (peste 1,8 miliarde lei). De asemenea, s-au înregistrat cheltuieli cu provizioanele și pierderile din deprecierea activelor financiare de 157 milioane lei, o creștere notabilă față de anii anteriori, semn al unei prudențe sporite în gestionarea riscurilor de credit.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA