Pe cine afectează scumpirea banilor? Efectele majorării ratei de bază de către BNM

23 Feb. 2022, 11:33
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
23 Feb. 2022, 11:33 // Actual //  MD Bani

Potrivit economistului Veacesla Ioniță, majorarea ratei de bază a BNM a dus la scumpirea banilor pentru economie, ceea ce a afectat mai mult creditele de consum ale populației.

„Dacă analizăm datele oficiale, putem ușor observa că cel mai mult s-au scumpit creditele de consum, ori anume ele și au fost ținta BNM. Restul creditelor au înregistrat o creștere destul de slabă.”

Potrivit expertului, începând cu luna iulie 2021, Banca Națională a Moldovei a majorat deja de 7 ori rata de bază, un record absolut pentru Moldova. În mediu am avut o majorare a ratei de bază odată la 28 de zile. Recordul precedent a fost stabilit în 2014/15, când rata de bază a fost majorată de 8 ori în mediu odată la 33 de zile.

„Creditele de consum mereu au fost mai scumpe decât creditele oferite pentru agenții economici, însă din 2017 ele pentru prima dată în istoria noastră au devenit mai ieftine, iar în 2021/III au atins cota minimă istorică de 4,6% anual, sau de 1,8 ori mai ieftine decât creditele oferite agenților economici. Majorarea ratei de bază a BNM a scumpit brusc creditele de consum, care în doar 4 luni s-au scumpit de 2,3 ori până la 10,6% anual. În același timp creditele oferite agenților economici au rămas aproape neschimbate la nivel de 8,1-8,4% anual. De fapt în 2021 sistemul nostru bancar a exagerat cu creditele de consum, fapt care va fi demonstrat mai jos, iar scopul de bază a BNM a fost tocmai de a tempera acest fenomen.”

De asemenea, dacă analizăm dobânzile la creditele de consum și cele ipotecare contractate de populație, observăm același fenomen. În 2021, pentru prima dată în istoria creditării, creditele de consum au devenit mai ieftine decât creditele ipotecare. Diferența a ajuns să fie de aproape 1,5 ori. După intervenția BNM, creditele noi ipotecare au înregistrat o ușoară creștere, însă mult mai mică decât creditele de consum.

„Aici trebuie să menționăm că piața creditelor ipotecare, de asemenea, a înregistrat o creștere fără precedent în 2021, volumul creditelor noi a fost mult peste media din ultimii ani și această creștere moderată a dobânzii la creditele ipotecare putem să o tratăm mai degrabă ca un fenomen pozitiv decât negativ. Aici trebuie să menționăm că vorbim despre dobânda la creditele ipotecare noi, la cele contractate mai devreme dobânda până ce a rămas neschimbată.”

Efectele majorării ratei de bază de către BNM, potrivit lui Veaceslav Ioniță:

1) creditele de consum s-au scumpit substanțial, fapt ce va duce la temperarea creditelor de consum;

2) creditele ipotecare au înregistrat o ușoară creștere, cea ce va calma puțin piața imobiliară, care în 2021 a înregistrat cea mai mare creștere a prețurilor din ultimii 14 ani;

3) creditele pentru mediul de afaceri, cel puțin la etapa actuală, nu au fost afectate de rata de bază aplicată de BNM.

Potrivit expertului, decizia BNM de a mări rata de bază este evidentă:

„În 2021/III personale fizice au contractat credite noi în volum de 1,5 miliarde lei lunar, sau de două ori mai mult decât media din 2020. Majorarea ratei de bază a reîntors procesul de creditare a persoanelor fizice la nivelul de până la 2021. Cert este că gradul de îndatorare a persoanelor fizice în 2021 a înregistrat cel mai mare nivel de creștere din istoria noastră, iar politica BNM a fost să tempereze acest proces, fapt care se pare că a reușit.”

Realitatea Live

19 Mai 2025, 16:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Mai 2025, 16:24 // Actual //  Ursu Victor

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Sergiu Harea, a participat la o întrevedere la nivel înalt cu Marta Kos, Comisara Europeană pentru Extindere, alături de conducerea Eurochambres și reprezentanți ai camerelor de comerț din țările candidate și potențial candidate la aderarea la Uniunea Europeană.

Întâlnirea s-a desfășurat în contextul intensificării dialogului privind extinderea UE și a vizat rolul strategic al camerelor de comerț în procesul de integrare europeană, cu accent pe sprijinirea mediului de afaceri, a întreprinderilor mici și mijlocii, și pe consolidarea cooperării economice între state.

În intervenția sa, Sergiu Harea a subliniat angajamentul activ al CCI a RM în susținerea IMM-urilor din Republica Moldova, promovarea reformelor economice și armonizarea cu standardele europene. Acesta a menționat implicarea în inițiative precum rețeaua Enterprise Europe Network și programul Erasmus pentru Tinerii Antreprenori, care facilitează integrarea antreprenorilor moldoveni în piața unică europeană.

Totodată, Harea a propus lansarea unui program dedicat schimbului de bune practici între camerele de comerț din țările candidate și cele din statele membre ale UE, în vederea accelerării procesului de convergență economică și instituțională.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO