Pentagonul accelerează vânzările de arme către aliați pentru a învinge China

03 Sept. 2022, 16:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Sept. 2022, 16:15 // Actual //  bani.md

Agravarea relațiilor dintre China și Taiwan, precum și invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, au forțat Statele Unite să-și reconsidere propria politică în ceea ce privește furnizarea de arme aliaților. Pentagonul lucrează pentru a accelera vânzările de arme în străinătate pentru a concura cu China, scrie The Wall Street Journal.

Potrivit sursei, procesul de revizuire a politicii SUA de vânzare a armelor a început la Pentagon în urmă cu aproximativ o lună și presupune accelerarea implementării acordurilor cu aliații străini pentru a concura mai bine cu China și a umple arsenalele țărilor prietene care au furnizat echipamente militare către Ucraina.

Pentru a face acest lucru, Pentagonul a creat un grup special de oficiali de rang înalt pentru a studia ineficiența pe termen lung a vânzărilor de arme americane către țări străine în valoare de miliarde de dolari. Așa-numita „echipă tigru” va căuta modalități prin care Ministerul Apărării să optimizeze o parte a programului pentru a livra partenerilor drone, arme, elicoptere, tancuri și alte arme americane în cel mai scurt timp posibil.

Potrivit WSJ, conducerea politică și militară a Statelor Unite este extrem de îngrijorată de faptul că procesul lent de furnizare de arme aliaților le poate zdruncina încrederea în fezabilitatea viitoarei cooperări.

„Un ritm atât de lent poate genera incertitudine în rândul unor țări cu privire la faptul că Statele Unite au într-adevăr nevoie de ei ca parteneri. Și acesta este riscul de a-i trimite să cumpere arme în alte locuri. Oficialii de la Washington spun că trebuie să-și aprofundeze relația pe fondul concurenței globale cu China, care este adesea determinată de cine poate vinde cele mai bune și mai avansate echipamente militare cel mai rapid și la cel mai ieftin preț.
Statele Unite au anunţat vineri o nouă serie de vânzări de armament către Taiwan, pentru 1,1 miliarde de dolari, în contextul tensiunilor la cel mai înalt nivel cu China, care consideră insula o parte din teritoriul ei, scrie AFP.

Guvernul american a aprobat vânzarea către Taipei a 60 de rachete Harpon pentur 355 de milioane de dolari, 100 de rachete tactice Sidewinder (85,6 milioane de dolari) şi un contract de mentenanţă a sistemului de radare din Taiwan evaluat la 665 de milioane de dolari, a precizat departamentul de Stat într-un comunicat.

Această nouă vânzare de arme vine la o lună după o vizită în Taiwan a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, care a provocat furia Beijingului. China a lansat apoi cele mai importante manevre militare din istoria sa în jurul insulei.

Aceste tranzacţii „servesc interesele economice şi securitatea naţională a Statelor Unite prin sprijinirea eforturilor (ale Taiwanului) de a-şi moderniza forţele armate”, a subliniat diplomaţia americană prin intermediul unui purtător de cuvânt.
China a ameninţat vineri Statlee Unite cu „contra-măsuri” dacă nu renunţă la noile vânzări de arme către Taiwan pe care le-a anunţat, prin vocea purtătorului de cuvânt a ambasadei sale de la Washington.

„China va lua contra-măsuri legitime şi necesare având în vedere situaţia”, a indicat purtătorul de cuvânt, Liu Pengyu, într-un comunicat.

Realitatea Live

16 Mai 2025, 16:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 16:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Statul român, prin Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța (CN APM), a depus prima ofertă neangajantă pentru achiziționarea operatorului Portului Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova – firma ICS Danube Logistics, controlată în prezent de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Potrivit documentelor obținute de Profit.ro, oferta a fost înregistrată pe 24 aprilie 2025, marcând un prim pas concret al României pentru preluarea singurului port maritim al Republicii Moldova, situat strategic la kilometrul 133,8 al Dunării, în vecinătatea granițelor cu România și Ucraina, scrie profit.ro.

Pentru a susține acest demers, compania românească a lansat o procedură de achiziție de servicii de consultanță în valoare de 2 milioane de lei, necesare evaluării activelor și realizării unui raport de due diligence. Cinci operatori economici au depus oferte pentru acest contract, urmând ca firma câștigătoare să finalizeze analiza în termen de trei săptămâni.

Tranzacția este urmărită cu atenție și de alți potențiali investitori strategici. Printre aceștia se numără MBF Port Burgas din Bulgaria, controlată de frații Kiril și Georgi Domuschiev – oameni de afaceri influenți și proprietari ai clubului de fotbal Ludogorets Razgrad. De asemenea, BERD a anunțat anterior că poartă discuții și cu investitori din Turcia, Olanda și Danemarca.

Portul Giurgiulești este singurul port maritim al Republicii Moldova și un nod logistic crucial, conectat trimodal – pe cale ferată, rutier și fluvial. În 2023, portul a înregistrat un record de 2,17 milioane de tone de mărfuri transbordate, o creștere de aproape 19% față de anul precedent.

Terminalele portului permit importul de combustibili, îngrășăminte și materiale de construcții, precum și exportul de cereale, ulei, șrot și deșeuri metalice. Giurgiulești funcționează și ca port satelit al Constanței, de unde vin livrări regulate de produse esențiale.

Directorul general al Danube Logistics SRL, Mathias von Tucher, a declarat recent că accentul operațional va fi pus pe nevoile importatorilor și exportatorilor moldoveni, menționând investiții în infrastructura cerealieră și digitalizarea operațiunilor.

BERD a devenit unic proprietar legal al portului în 2021, după ce a sprijinit financiar proiectul încă din 1995. Banca internațională a anunțat că urmărește atragerea unui investitor strategic capabil să continue dezvoltarea infrastructurii portuare și să asigure stabilitatea economică a proiectului.

Deși obiectivele guvernului român sunt în prezent confidențiale din rațiuni de concurență, sursele oficiale arată că Bucureștiul tratează acest proiect ca un obiectiv de interes strategic pentru întărirea conectivității regionale, a cooperării economice cu Republica Moldova și a prezenței în bazinul Mării Negre și Dunării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO