„Perfuzia” banilor în Găgăuzia! Milioane de lei investite în infrastructura și economia locală

17 Feb. 2025, 10:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
17 Feb. 2025, 10:53 // Actual //  Ursu Victor

Autonomia Găgăuză are un statut unic în Republica Moldova, având un sistem fiscal propriu în care toate impozitele și taxele colectate pe teritoriul regiunii rămân în cadrul acesteia și sunt gestionate autonom. În contrast cu alte regiuni ale țării, Găgăuzia nu contribuie la bugetul de stat, însă beneficiază de transferuri financiare din partea Guvernului central pentru dezvoltare și implementarea unor proiecte de infrastructură și de dezvoltare economică.

În perioada 2022-2024, Găgăuzia a beneficiat de 151 milioane lei pentru implementarea a 10 proiecte importante. Aceste fonduri sunt menite să sprijine infrastructura regională și să creeze condiții mai bune pentru un trai mai decent locuitorilor regiune. Printre proiectele finanțate se numără reabilitarea infrastructurii publice, cum ar fi renovarea clădirilor administrative și educaționale, dar și dezvoltarea rețelelor de apă și canalizare.

În cadrul programului „Satul European”, potrivit datelor Guvernului, în ultimii doi ani, au fost implementate 19 proiecte în Găgăuzia, cu o valoare totală de peste 73 milioane lei. Aceste proiecte s-au concentrat pe reabilitarea și modernizarea infrastructurii locale. Este vorba de reabilitarea acoperișului grădiniței din Ferapontievca, renovarea Casei de Cultură din Chioselia Rusă și îmbunătățirea condițiilor de educație în școala din Joltai. De asemenea, proiectele au vizat și modernizarea primăriilor și centrelor sociale, cum ar fi primăria din Tomai și Casa de Cultură din Gaidar.

Mai multe localități, inclusiv Cișmichioi, Copceac, Cotovscoe, Carbalia, Cazaclia, Chiriet-Lunga și Cioc-Maidan, au beneficiat de aceste investiții, unele dintre ele fiind deja implementate sau finalizate, ceea ce reflectă un angajament constant în sprijinul dezvoltării infrastructurii rurale.

În ceea ce privește reabilitarea infrastructurii de apă și canalizare, trei localități din Găgăuzia au beneficiat de sisteme de alimentare cu apă, cu o valoare totală de 15 milioane lei. În plus, municipiul Comrat a primit un sprijin din partea Guvernului, cu o alocare de peste 10 milioane de dolari pentru construcția stațiilor de epurare și îmbunătățirea rețelelor de apă.

Proiectele de energie regenerabilă sunt, de asemenea, o prioritate pentru Găgăuzia. Localitățile Cotovscoe, Beșalma și Ceadîr-Lunga au beneficiat de fonduri de 9,5 milioane lei pentru implementarea de soluții ecologice în domeniul energiei regenerabile, contribuind astfel la dezvoltarea unui sistem energetic mai sustenabil.

În ceea ce privește dezvoltarea economică, Găgăuzia a primit 45 milioane lei pentru sprijinirea afacerilor locale, iar 15 milioane lei au fost alocate pentru creșterea atractivității turistice a Comratului. De asemenea, 3 milioane lei au fost investite în reabilitarea spațiilor publice din Ceadîr-Lunga, beneficiind astfel peste 22.000 de oameni. Aceste inițiative contribuie nu doar la îmbunătățirea infrastructurii, ci și la stimularea economiei regionale și crearea de noi locuri de muncă.

Fondurile alocate Găgăuziei din bugetul de stat pentru perioada 2022-2024 au fost destinate unor proiecte esențiale pentru dezvoltarea regiunii. De la infrastructura locală, educațională și culturală, la investiții în apă, canalizare și energie regenerabilă, proiectele implementate reflectă o viziune clară pentru modernizarea și dezvoltarea autonomiei găgăuze. Aceste investiții nu doar că îmbunătățesc viața cotidiană a locuitorilor, dar și contribuie la creșterea economică și turistică a regiunii, consolidând astfel autonomia Găgăuziei în contextul dezvoltării naționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

16 Iul. 2025, 15:02
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  bani.md
16 Iul. 2025, 15:02 // Oameni şi Idei //  bani.md

Tânărul antreprenor Alexandru Borta demonstrează că TikTok poate fi o sursă serioasă de venit și în Republica Moldova. Cu o agenție de promovare specializată pe această platformă și venituri de aproximativ 10.000 de euro lunar, Alexandru își propune să își dubleze câștigurile și să-și extindă prezența în industrie.

 

În noul episod „Afaceri la Microscop”, Alexandru Bordea și invitatul său au discutat despre:

  • Cum poți câștiga bani reali din TikTok în Moldova;
  • Secretele viralității și ce funcționează cu adevărat pe platformă;
  • Cum își monetizează conținutul influencerii locali precum Caras sau Maria Karapa;
  • Strategii clare pentru cei care vor să-și promoveze afacerea eficient sau să construiască un brand personal puternic pe TikTok.

Episodul se adresează antreprenorilor digitali, creatorilor de conținut și celor care vor să înțeleagă cum funcționează una dintre cele mai influente platforme ale momentului.

„Afaceri la Microscop” se difuzează joi, de la ora 20:00, pe RLIVE TV și în reluare sâmbătă, la ora 22:00.

95% dintre oameni nu înțeleg aceste lucruri despre bani! Adevărul incomod de care alegem să fugim

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA