Pericolul ascuns din Guvernul Gavrilița! Sturza: 80% din Executiv era Spînu

14 Feb. 2023, 04:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Feb. 2023, 04:27 // Actual //  Lupu Eduard

Plecarea lui Andrei Spînu de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale înseamnă 80% remaniere guvernamentală, a declarat ex-premierul Republicii Moldova, Ion Sturza, în cadrul emisiunii Puncte de Reflecție de la Vocea Basarabiei.

”Nu este un secret că discuțiile privind demisia Guvernului Gavrilița în interiorul partidului de guvernare au început încă în vara anului trecut, decizie care nu a fost implementată rapid. A fost nevoie de o perioadă de tranziție, de convingere reciprocă și alte abordări. 80% din Guvernul R. Moldova era Andrei Spînu și plecarea sa înseamnă că 80% din Guvern se schimbă”, a declarat Ion Sturza.

Cât despre ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, despre care se vehiculează că nu va fi în Guvernul Recean, ex-premierul Sturza spune că ”lipsa de cunoștințe mai profunde în sistem nu i-au permis să ducă reforma Justiției până la capăt”.

”Sergiu Litvinenco este un băiat extraordinar ca om, poate lipsa de experiență de viață, lipsa de cunoștințe mai profunde în sistem nu i-au permis să ducă reforma până la capăt. Un om care cunoaște foarte bine securitatea statului, care a condus un sistem foarte complicat va putea să organizeze această interacțiune dintre Guvern și instituțiile de forță ca să nu mai fie întrebări dacă este capabilă R. Moldova să-și gestioneze pe plan intern problemele de securitate”, a mai opiniat Spînu.

Ex-premierul a mai subliniat că e nevoie ca Guvernul să se implice mai mult de reforma din domeniul Justiției.

Amintim că președinta Maia Sandu a semnat astăzi, 13 februarie decretul prin care Andrei Spînu este numit în funcția de Secretar General al Aparatului Președintelui Republicii Moldova, începând cu data de 14 februarie 2023.

După anunțul Președinției privind numirea sa într-o altă funcție, Andrei Spînu, a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj de rămas bun, însoțit de o poză cu echipa de la ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

30 Apr. 2024, 17:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Apr. 2024, 17:30 // Actual //  Lupu Eduard

După ce Ucraina a restricționat mișcarea capitalului, în urma invaziei Rusiei din februarie 2022, Banca Națională (NBU) este în proces de finalizare a unui amplu pachet de liberalizare. Măsurile sunt menite să susțină companiile locale și să atragă noi investitori, costul estimat fiind de 5,5 miliarde de dolari. Oficialii nu au furnizat o dată certă pentru adoptarea măsurilor.

Mai mulți oficiali ai băncii centrale au vorbit cu Reuters despre relaxarea restricțiilor pe mișcările de capital, conform Agerpres. În urmă cu doi ani, NBU a impus restricţii dure asupra ieşirilor de capital şi a înăsprit controlul asupra schimburilor de valută, în ideea de a menţine stabilitatea financiară. În paralel, economia Ucrainei s-a contractat cu aproape o treime în primul an de război.

Pe măsură ce companiile ucrainene s-au adaptat la război au existat solicitări pentru relaxarea restricţiilor vizând mişcările de capital. Graţie ajutoarelor financiare, în valoare de mai multe miliarde de dolari, venite de la partenerii occidentali, economia ucraineană a înregistrat un avans de 5,3%, anul trecut, în timp ce prognozele pentru acest an arată un avans de 3%.

„Va fi cel mai mare pachet de liberalizare a mişcărilor de capital de la debutul invaziei”, a precizat departamentul de comunicare al Băncii Naţionale a Ucrainei.

Printre măsuri ar urma să se afle: acordarea permisiunii de a plăti, parţial, noi dividende non-rezidenţilor, autorizarea plăţilor pentru importurile de servicii şi plata dobânzilor pentru vechile datorii.

O decizie este aşteptată să fie adoptată în curând, au precizat oficialii de la NBU, însă nu au furnizat şi o dată exactă, precizând că se mai lucrează încă la ultimele detalii care vor fi discutate şi cu Fondul Monetar Internaţional, un important susţinător financiar al Ucrainei.

Banca Naţională a Ucrainei a început anul trecut să relaxeze restricţiile impuse mişcărilor de capital. Unul din primii paşi a fost introducerea unui curs de schimb mai flexibil, relaxând cursul de schimb fix pentru hrivna ucraineană. De asemenea, banca centrală a publicat o foaie de parcurs pentru noi măsuri de relaxare, atunci când războiul şi situaţia economică o vor permite.

Printre restricţiile cu care se confruntă, în prezent, companiile din Ucraina se regăseşte atât accesul limitat la achiziţiile de valută, cât şi limite la derularea anumitor plăţi operaţionale.

Guvernatorul Băncii Naţionale a Ucrainei, Andri Pişni, a afirmat anterior că banca centrală este aproape de a finaliza prima etapă a liberalizării, în condiţiile în care ajutorul financiar extern vital pentru acest an a fost asigurat.

La data de 1 aprilie 2024, rezervele valutare ale NBU au atins un nivel-record de 43,76 miliarde de dolari. Banca centrală estimează costul noilor măsuri de liberalizare la aproximativ 5,5 miliarde de dolari.

Una dintre cele mai cerute măsuri este posibilitatea firmelor de a plăti pentru importurile de servicii, precum marketing, publicitate şi consultanţă de business, în contextul în care companiile ucrainene încearcă să intre pe noi pieţe şi să urmărească noi oportunităţi de creştere, pentru a contracara pierderile suferite acasă din cauza războiului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău