Peste jumătate din cerealele moldovenești ajung în offshore! Cine controlează piața din umbră?

17 Ian. 2025, 10:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
17 Ian. 2025, 10:49 // Actual //  Ursu Victor

Sectorul agricol continuă să fie o componentă vitală a economiei Republicii Moldova, iar analiza comerțului exterior din luna decembrie 2024 evidențiază tendințele și provocările acestuia. În ultima lună a anului, țara a exportat produse agricole în valoare de peste 1,4 miliarde lei, însumând un volum total de 164,1 milioane kilograme, constată Iurie Rija de la Agrocereale.

Produsele moldovenești au ajuns pe piețele a 41 de țări, ceea ce subliniază extinderea geografică a comerțului. Principalele destinații au fost Europa, dar și țări din Asia și Orientul Mijlociu, precum Elveția, România, Turcia și Emiratele Arabe Unite.

  1. Semințe oleaginoase și fructe – Liderii volumului de export (47,1%) cu peste 77 milioane kg, generând 897,7 milioane lei (64% din valoarea totală).
  2. Cereale – Aproximativ 77 milioane kg exportate (46,9%), contribuind cu 322 milioane lei (22,9%).
  3. Grăsimi și uleiuri vegetale – 4,8 milioane kg (2,9%), însă cu o valoare semnificativă, datorită prețului ridicat, generând 92,8 milioane lei (6,6%).

Exporturile de produse procesate, cum ar fi zahărul, făina sau produsele din carne și pește, au avut contribuții mai mici, confirmând că Moldova este preponderent un exportator de materii prime agricole.

Dacă luăm în considerare geografia livrărilor la export, Elveția (destinație offshore) este lider în rândul țărilor importatoare de cereale moldovenești, importând 42,54 milioane kilograme în valoare de 174,17 milioane lei (55,2%, respectiv 54,1%).

În ceea ce privește structura exportatorilor, principalele companii implicate în exportul cerealelor moldovenești sunt RUSAGRO-PRIM SRL și OROM-IMEXPO SRL, care exportă aproximativ 16 milioane de kilograme pentru aceeași sumă – 68,96 milioane lei, respectiv 68,90 milioane lei.

Aceste companii reprezintă aproximativ 42% din volumul și valoarea totală a exporturilor de cereale. De asemenea, volume semnificative de livrări sunt efectuate de AGRO-NOVA PRIM SRL (9 milioane kilograme și 36,3 milioane lei), GLOBAL FARMING INTERNATIONAL SRL (6,26 milioane kilograme și 29,47 milioane lei) și DEMIR AGRO SRL (7,24 milioane kilograme și 27,16 milioane lei) . Aceste companii au un impact semnificativ asupra creșterii și stabilizării volumelor exporturilor de cereale moldovenești. Tendința generală în acest sector este pozitivă, iar producătorii de cereale din Republica Moldova au toate șansele de a-și extinde prezența pe piețele internaționale, mai ales având în vedere calitatea înaltă a produselor lor și prețurile competitive.

Deși prețurile mai ridicate la semințele oleaginoase și uleiuri au compensat în parte volumele mai mici exportate, există necesitatea de a investi în procesare pentru a crește valoarea adăugată. Diversificarea piețelor și adaptarea la cerințele internaționale rămân priorități pentru consolidarea poziției Moldovei pe piețele globale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

21 Iul. 2025, 17:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Iul. 2025, 17:22 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Programul Innovate Moldova și Agenția de Guvernare Electronică au semnat astăzi un acord trilateral de cooperare pentru perioada 2025–2027, menit să accelereze transformarea digitală a Republicii Moldova și să contribuie la dezvoltarea unei economii moderne, reziliente și favorabile mediului de afaceri.

Acordul stabilește un cadru comun pentru dezvoltarea și implementarea de soluții digitale dedicate sectorului privat, modernizarea serviciilor publice cu accent pe experiența utilizatorului și susținerea reformelor economice prin instrumente digitale inteligente.

Printre direcțiile prioritare se numără lansarea EVO 2.0, noua generație a aplicației guvernamentale care va deveni punctul unic de acces la serviciile publice, integrarea MDocs – un depozit digital securizat pentru documentele personale și profesionale, precum și dezvoltarea unor soluții digitale care vor simplifica accesul antreprenorilor la ajutoare de stat, verificarea eligibilității și înregistrarea afacerilor. Totodată, acordul prevede consolidarea infrastructurii naționale de securitate cibernetică și lansarea de campanii naționale pentru alfabetizare digitală și incluziune.

„Parteneriatul cu Innovate Moldova este o continuare firească a colaborării strategice care a stat la baza dezvoltării EVO. Ne bucurăm că împărtășim aceeași viziune și că putem consolida împreună acest ecosistem digital modern pentru Moldova”, a declarat Nicoleta Colomeeț, directoarea Agenției de Guvernare Electronică.

Acest parteneriat reflectă angajamentul comun de a transforma serviciile publice din Republica Moldova în experiențe digitale sigure, simple și eficiente, aliniate la standardele europene și adaptate nevoilor reale ale cetățenilor și antreprenorilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA