Petroliștii cer Guvernului să majoreze prețul carburanților cu 60 de bani per litru

29 Sept. 2022, 13:22
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
29 Sept. 2022, 13:22 // Actual //  bani.md

Într-o scrisoare trimisă către ANRE și Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Asociația Investitorilor Străini (FIA) solicită revizuirea marjei comerciale aplicată produselor petroliere cu 60 de bani per litru.

FIA susține că marja nu a mai fost modificată din trimestrul II 2021, deși, în conformitate cu Legea privind piața produselor petroliere, Agenția de Reglementare în Energetică (ANRE) poate să o revizuiască în cazul unor factori neprevăzuți la momentul aprobării anterioare.

Din al doilea trimestru al anului 2021, este în vigoare marjă de 2,62 lei pe litrul de carburant (aut. – din care trebuie să fie acoperite marja rafinariei, transportul până în Republica Moldova, asigurare, certificare și cheltuieli legate de comerțul cu amanuntul la stațiile de alimentare cu combustibil). FIA propune majorarea acesteia până la 3,22 lei pe litru. Creșterea cu 60 de bani ( 2,4% din prețul la pompă) se propune a fi făcută la marja de 2,62 lei. FIA notează că, la sfârșitul lunii august, rata anuală a inflației în țară a fost de 34,29%, iar prognoza Băncii Naționale la sfârșitul anului 2022 va fi de 29,5% pe an.

Inflația a crescut substanțial costurile și a redus eficiența economică a companiilor care operează pe piața cu amănuntul a petrolului. Din cauza inflației, salariile din industrie au crescut cu 14,7%, costurile de transport au crescut cu 65,1%, iar costul energiei electrice a crescut cu 59,8%.

Din această cauză, de la începutul anului nu au fost asigurate condițiile necesare pentru dezvoltarea activității comerciale, ceea ce a avut un impact extrem de negativ asupra sustenabilității financiare a acestei industrii importante pentru economie.

Conflictul armat din regiune și criza energetică care îl însoțește au provocat o creștere bruscă a costurilor bunurilor și serviciilor. Acest lucru, pe fondul transformării pe scară largă a activităților de transport și logistică din regiune, a dus la o creștere a costului de transport al produselor petroliere cu peste 50%.

Situația financiară dificilă a sectorului a făcut imposibilă ajustarea salariilor celor peste 8.000 de lucrători din sector, însoțită de plecarea specialiștilor calificați și de o fluctuație mare a personalului. Apelul subliniază faptul că sectorul, care se află în cea mai gravă criză, nu mai este în măsură să facă față singur acestor probleme, cu consecințe grave. FIA consideră că una dintre măsurile pentru depășirea crizei din sector este revizuirea marjei comerciale specifice pe piața produselor petroliere.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO