Philip Morris International a ajuns la un acord cu KT&G – principala companie de produse din tutun din Coreea de Sud

10 Feb. 2023, 10:42
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
10 Feb. 2023, 10:42 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Philip Morris International a ajuns la un acord cu KT&G, principala companie de produse din tutun şi nicotină din Coreea de Sud, privind comercializarea exclusivă a produselor inovatoare fără fum ale KT&G în afara Coreei de Sud, scrie bizlaw.md.

Acordul acoperă o perioadă de 15 ani, până în ianuarie 2038, cu cicluri de evaluare a performanţei şi angajamentele aferente, bazate pe volum, care urmează să fie confirmate o dată la trei ani şi oferă astfel flexibilitate în funcţie de evoluţia situaţiei de pe piaţă.

„Am fost mulţumiţi de succesul cooperării noastre cu KT&G până în prezent şi credem că o colaborare pe termen lung va accelera misiunea noastră de a construi un viitor fără fum”, spune Jacek Olczak, Chief Executive Officer al PMI.

PMI şi KT&G se aşteaptă ca aceste angajamente să crească pe parcursul acordului, de la un angajament total pentru prima perioadă de trei ani echivalent cu 16 miliarde de consumabile.

Acordul oferă în continuare acces exclusiv pentru PMI la mărcile fără fum şi la portofoliul de produse inovatoare al KT&G, inclusiv la ofertele pentru pieţele cu venituri mici şi medii, care vor îmbunătăţi portofoliul existent de produse fără fum al PMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

De asemenea, acordul asigură accesul KT&G la infrastructura comercială globală a PMI, la experienţa sa de comercializare a produselor fără fum şi sprijină astfel extinderea activităţii KT&G în categoria produselor fără fum în afara Coreei de Sud.

„Produsele lil de la KT&G vin în completarea gamei de produse IQOS, liderul mondial în categoria produselor care încălzesc dar nu ard tutunul (heat-not-burn), iar colaborarea noastră neîntreruptă le va oferi fumătorilor adulţi din întreaga lume mai multe opţiuni pentru a lăsa în urmă ţigările. (…) Datorită tehnologiei şi vitezei de inovare a KT&G şi infrastructurii ştiinţifice şi comerciale a PMI, credem că parteneriatul nostru va accelera viziunea noastră comună a unui viitor fără fum”, a mai spus Jacek Olczak.

Produsele comercializate în baza acordului vor fi supuse unei evaluări pentru a se asigura că îndeplinesc cerinţele de reglementare de pe pieţele pe care sunt lansate, precum şi standardele înalte de calitate şi fundamentare ştiinţifică ale PMI. PMI şi KT&G vor solicita toate aprobările care ar putea fi necesare pentru fiecare piaţă în parte.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO