Philip Morris Moldova: Programul de colectare a rezervelor de tutun a devenit realitate datorită consumatorilor

09 Ian. 2025, 11:48
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Ian. 2025, 11:48 // Actual //  bani.md

Philip Morris Moldova a publicat primele rezultate ale programului de colectare a rezervelor de tutun utilizate, lansat în parteneriat cu cu ABS Recycling. Prin implementarea programului, compania și-a propus să reducă impactul negativ al produselor sale asupra mediului, iar consumatorii au răspuns în mod activ la inițiativă. Astfel, până acum au fost returnate 50.000 de rezerve de tutun, care vor fi ulterior reciclate.

Potrivit reprezentanților Philip Morris Moldova, inițiativa a avut un impact semnificativ încă de la lansare, utilizatorii dispozitivelor fără fum fiind foarte receptivi.

„De la începutul campaniei și până în prezent, peste 5.000 de pungi de colectare au fost distribuite în punctele oficiale de vânzare. Până la finalul lunii septembrie, s-au colectat peste 40.000 de consumabile. În plus, sute de utilizator adulții returnează regulat rezervele de tutun. Ne bucurăm de aceste rezultate și de faptul că utilizatorii au susțin inițiativa companiei”, a declarat Tatiana Prunean, manager Departamentul Produse fără fum la Philip Morris Moldova.

Cum funcționează procesul de colectare?

Primul pas este să primești o pungă de colectare specială, ermetică, disponibilă în magazinele specializate ale Philip Morris Moldova. Aceste pungi sunt concepute pentru a păstra în siguranță rezervele de tutun utilizate, prevenind răspândirea mirosurilor neplăcute.

De fiecare dată când folosești o rezervă de tutun, nu o arunci la întâmplare. În schimb, o pui în punga ta de colectare, care poate aduna până la 60 de consumabile. De altfel, mulți utilizatori remarcă utilitatea pungilor în special în mașina personală.

Când punga se umple, o returnezi la orice magazin specializat al companiei Philip Morris Moldova. Acolo, vei primi o pungă nouă pentru a continua ciclul de reciclare.

Ce se întâmplă cu pungile nefolosite?
Dacă o pungă de colectare nu mai este necesară, aceasta nu trebuie aruncată. Poate fi returnată magazinelor sau oferită unui alt utilizator care dorește să participe la program.

Gestionarea deșeurilor post-consum, o prioritate pentru PMI
Pe termen lung, Philip Morris International își propune să reducă deșeurile post-consum și să exploreze alternative reciclabile și biodegradabile pentru materialele folosite în consumabilele fără fum. În această perioadă, compania se concentrează pe extinderea programelor de reciclare a produselor.

„Pentru fiecare lansare de produs, se evaluează necesitatea unui program de returnare, luându-se în considerare impactul ecologic, nevoile consumatorilor și fezabilitatea pieței. Sustenabilitatea este văzută ca o oportunitate pentru inovație și creștere. Comportamentele consumatorilor în legătură cu produsele fără fum sunt diferite de cele asociate țigărilor. Aceste consumabile nu necesită ardere și nu produc reziduuri mirositoare, iar consumatorii tind să le păstreze până la eliminarea corectă”, spune Tatiana Prunean.

Totodată, pentru a reduce problema deșeurilor, Philip Morris International colectează dispozitivele de încălzire a tutunului care nu mai sunt funcționale. În 2018, Philip Morris Moldova s-a alăturat programului global de colectare a dispozitivelor electronice uzate, fiind transmise spre reciclare 5 tone de dispozitive.

Realitatea Live

07 Mai 2025, 16:45
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
07 Mai 2025, 16:45 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Veniturile Rusiei din exportul de petrol au atins un minim al ultimilor peste doi ani, în contextul scăderii accelerate a prețurilor mondiale la țiței. Deși volumul exporturilor a rămas relativ stabil, valoarea acestora a scăzut dramatic, revenind la nivelurile din primăvara anului 2023, când industria petrolieră rusă începea timid să-și revină după embargoul european și plafonarea prețului impuse cu câteva luni înainte, scrie Bloomberg.

Potrivit unei analize realizate de Bloomberg, în baza datelor furnizate de agenția de prețuri Argus, valoarea totală a exporturilor de petrol în cele patru săptămâni până la 4 mai s-a ridicat la doar 4,96 miliarde de dolari – adică 1,24 miliarde pe săptămână. Este o scădere de 4% (220 milioane USD) față de perioada anterioară și cel mai scăzut nivel înregistrat din aprilie 2023.

În timp ce volumul exporturilor (3,29 milioane de barili pe zi) rămâne constant, prețul țițeiului Urals a scăzut puternic: în porturile baltice, acesta a coborât sub 50 de dolari/baril – cu 4,5 dolari mai puțin față de săptămâna precedentă. Tendința de scădere continuă, pe fondul unei oferte globale mai mari din partea statelor OPEC+ și a războiului comercial relansat între SUA și China, care a afectat semnificativ prețul petrolului Brent.

În paralel, Uniunea Europeană intenționează să înăsprească sancțiunile împotriva flotei „fantomă” a Rusiei, urmând să adauge încă 150 de petroliere pe lista neagră. La Washington, administrația Trump pregătește măsuri suplimentare pentru a-l forța pe Vladimir Putin să accepte negocieri privind războiul din Ucraina.

Ministerul rus al Economiei a raportat o scădere a prețului mediu al țițeiului Urals de la 58,99 dolari în martie la 54,76 dolari în aprilie – cu 32% sub estimarea bugetară pentru 2025. Ca urmare, guvernul rus a aprobat recent o revizuire a bugetului federal, tăind cu aproape 25% veniturile planificate din energie (cu 2,6 trilioane ruble). Deficitul bugetar estimat pentru 2025 se va tripla, ajungând la 3,79 trilioane ruble – echivalentul a 1,7% din PIB.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!