Philip Morris Moldova: Programul de colectare a rezervelor de tutun a devenit realitate datorită consumatorilor

09 Ian. 2025, 11:48
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Ian. 2025, 11:48 // Actual //  bani.md

Philip Morris Moldova a publicat primele rezultate ale programului de colectare a rezervelor de tutun utilizate, lansat în parteneriat cu cu ABS Recycling. Prin implementarea programului, compania și-a propus să reducă impactul negativ al produselor sale asupra mediului, iar consumatorii au răspuns în mod activ la inițiativă. Astfel, până acum au fost returnate 50.000 de rezerve de tutun, care vor fi ulterior reciclate.

Potrivit reprezentanților Philip Morris Moldova, inițiativa a avut un impact semnificativ încă de la lansare, utilizatorii dispozitivelor fără fum fiind foarte receptivi.

„De la începutul campaniei și până în prezent, peste 5.000 de pungi de colectare au fost distribuite în punctele oficiale de vânzare. Până la finalul lunii septembrie, s-au colectat peste 40.000 de consumabile. În plus, sute de utilizator adulții returnează regulat rezervele de tutun. Ne bucurăm de aceste rezultate și de faptul că utilizatorii au susțin inițiativa companiei”, a declarat Tatiana Prunean, manager Departamentul Produse fără fum la Philip Morris Moldova.

Cum funcționează procesul de colectare?

Primul pas este să primești o pungă de colectare specială, ermetică, disponibilă în magazinele specializate ale Philip Morris Moldova. Aceste pungi sunt concepute pentru a păstra în siguranță rezervele de tutun utilizate, prevenind răspândirea mirosurilor neplăcute.

De fiecare dată când folosești o rezervă de tutun, nu o arunci la întâmplare. În schimb, o pui în punga ta de colectare, care poate aduna până la 60 de consumabile. De altfel, mulți utilizatori remarcă utilitatea pungilor în special în mașina personală.

Când punga se umple, o returnezi la orice magazin specializat al companiei Philip Morris Moldova. Acolo, vei primi o pungă nouă pentru a continua ciclul de reciclare.

Ce se întâmplă cu pungile nefolosite?
Dacă o pungă de colectare nu mai este necesară, aceasta nu trebuie aruncată. Poate fi returnată magazinelor sau oferită unui alt utilizator care dorește să participe la program.

Gestionarea deșeurilor post-consum, o prioritate pentru PMI
Pe termen lung, Philip Morris International își propune să reducă deșeurile post-consum și să exploreze alternative reciclabile și biodegradabile pentru materialele folosite în consumabilele fără fum. În această perioadă, compania se concentrează pe extinderea programelor de reciclare a produselor.

„Pentru fiecare lansare de produs, se evaluează necesitatea unui program de returnare, luându-se în considerare impactul ecologic, nevoile consumatorilor și fezabilitatea pieței. Sustenabilitatea este văzută ca o oportunitate pentru inovație și creștere. Comportamentele consumatorilor în legătură cu produsele fără fum sunt diferite de cele asociate țigărilor. Aceste consumabile nu necesită ardere și nu produc reziduuri mirositoare, iar consumatorii tind să le păstreze până la eliminarea corectă”, spune Tatiana Prunean.

Totodată, pentru a reduce problema deșeurilor, Philip Morris International colectează dispozitivele de încălzire a tutunului care nu mai sunt funcționale. În 2018, Philip Morris Moldova s-a alăturat programului global de colectare a dispozitivelor electronice uzate, fiind transmise spre reciclare 5 tone de dispozitive.

Realitatea Live

09 Ian. 2025, 22:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
09 Ian. 2025, 22:15 // Actual //  Ursu Victor

În cadrul emisiunii Rezoomat de la Rlive, președintele interimar al Moldovagaz, Vadim Ceban, a comentat speculațiile privind o posibilă naționalizare a companiei Moldovagaz. Acesta a subliniat că orice decizie în acest sens reprezintă un drept suveran al Guvernului, însă trebuie luată în baza cadrului legal și a acordurilor internaționale.

„Este dreptul suveran al Guvernului sau al statului să decidă ce să facă cu anumite obiective strategice. Însă acest lucru trebuie efectuat în baza cadrului legal și a acordurilor internaționale. Cred că aceasta a fost sarcina domnului prim-ministru către Ministerul Justiției – să analizeze anume aspectele legale, în primul rând,” a declarat Vadim Ceban.

Acesta a mai menționat că o eventuală expropriere implică costuri semnificative și necesită despăgubirea acționarilor conform legii.

„Pentru toate lucrările care au interes public, trebuie să fie analizat acest aspect. Deciziile trebuie să respecte protejarea dreptului de proprietate și acordurile internaționale, care au prioritate față de legislația națională,” a adăugat Ceban.

Întrebat despre beneficiile unei eventuale naționalizări a Moldovagaz, Vadim Ceban a declarat: „Nu ajută, gaz nu apare. Dar ajută din punctul de vedere că Guvernul preia în gestiune anumite obiective strategice și poate să le administreze în interes național.”

Președintele interimar al Moldovagaz a precizat că nu a fost informat oficial despre o decizie în acest sens, iar speculațiile privind naționalizarea rămân la nivel public.

Premierul Dorin Recean declara la sfârșitul anului trecut că Guvernul Republicii Moldova intenționează să inițieze naționalizarea unor obiective strategice, pentru a asigura securitatea energetică a țării. În acest sens, șefa Ministerului Justiției a primit indicația de a pregăti modificările necesare legislației, termenul fiind de cel mult trei săptămâni.

Gazprom deţine 50% din acţiunile Moldovagaz, Agenţia Proprietăţii Publice – 35,33% din acţiuni, Comitetul pentru Administrarea Proprietăţii din Transnistria – 13,44% din acţiuni, persoanele fizice şi juridice – 1,23% din acţiuni.

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală