Pierderi pentru ”elefantul” lui Sturza

15 Sept. 2021, 09:03
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
15 Sept. 2021, 09:03 // Bani și Afaceri //  bani.md

Elefant Online SA, controlat de omul de afaceri Ion Sturza, compania care administrează platforma elefant.ro cu bonduri de 7,6 mil. lei românești listate la bursa de la Bucureşti şi care urmează să ajungă la scadenţă pe 27 septembrie 2021, a raportat afaceri de 104 mil. lei românești în primul semestru din 2021 şi pierderi nete de 3,8 milioane de lei românești (echivalentul a 775 mii euro).

Spre comparaţie, în prima jumătate din 2020, compania a avut afaceri de 102 mil. lei şi un profit net de 473.000 de lei, potrivit raportului semestrial publicat pe 13 septembrie după închiderea bursei, notează Ziarul Financiar.

Însă într-un comunicat, compania a anunţat că a avut profit în S1/2021, fără să menţioneze valoarea, ci doar că “profitul brut în primul semestru din 2021 a marcat, de asemenea, o creştere medie de 46%, în raport cu perioada similară din ultimele două exerciţii financiare”.

Comunicatul face referire la Elefant Online SA, deci situaţia individuală, la fel cum este raportată la bursa de la Bucureşti. “Elefant Online a obţinut în primele 6 luni din acest an, o valoare a GMV (gross merchandise value) de peste 120 milioane de lei, marcând astfel o creştere medie anuala de 31% la nivelul ultimilor doi ani”, se arată în comunicat.

“Vânzările nete ale companiei au fost într-o uşoară creştere de 2% faţă de perioada precedentă. Cele mai mari creşteri ale vânzărilor se datorează cărţilor, cărţi limba străină, genţi&accesorii şi nutriţiei”, se arată în raportul semestrial.

EBITDA a scăzut de la 2,9 mil. lei în S1/2020 la 136.186 lei la 6 luni din 2021. “Tendinţele tipice de sezonalitate cu obişnuita creştere a vânzărilor şi rentabilităţii în T3-T4 lasă loc unei îmbunătăţiri până la finalul anului”.

Elefant are bonduri de 7,6 mil. lei pentru care plăteşte o dobândă de 9% plătibilă semestrial. Potrivit datelor Confidas.ro, Elefant SA este deţinută în proporţie de 60,7% de Millennium Gold Resources Limited, înregistrat în Cipru, OLIF BV din Olanda cu 29,4% şi Catalyst Romania Sca Sicar cu 9,92%.

Elefant.ro a pornit ca librărie online în 2009. Acum are zece linii suplimentare de produse, inclusiv mobilă și electronice.

Platforma a fost lansată în iunie 2010 și este cea mai cunoscută investiție a lui Ion Sturza făcută în România, fiind  cel mai mare retailer online de carte de pe piața locală, care în ultimii ani s-a repoziționat ca un mall al familiei.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău