Pierderi uriașe de zeci de milioane de metri cubi de apă pe an. Topul localităților unde se pierde apa pe drum

18 Ian. 2022, 15:31
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Ian. 2022, 15:31 // Actual //  bani.md

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, astăzi, 18 ianuarie 2022, în ședință publică, modificarea Regulamentului cu privire la stabilirea și aprobarea, în scop de determinare a tarifelor, a consumului tehnologic și a pierderilor de apă în sistemele publice de alimentare cu apă.

În top, localitățile cu cele mai mari pierderi de apă sunt: Edineț unde se pierde 76% din apa întreprinderi, Bălți – 59% și Chișinău – 33%.

Pentru anul 2020 în comparație cu anul 2019 consumul tehnologic și pierderile de apă în sistemele publice de alimentare cu apă (CTP) s-a redus cu 4,01 %, iar în comparație cu anul 2018 CTP totale s-au redus cu 4,76%.

Deși în anul 2020 consumul și pierderile s-au redus la moment sunt anumite probleme în sector care necesită intervenție din partea statului. Este vorba de nejustificarea de către operatori prin dovezi a consumurilor tehnologice și a pierderilor de apă în procesele tehnologice de captare, tratare, transportul și distribuția apei către consumatori, imposibilitatea determinării volumelor reale de apă pierdute în urma producerii avariilor și inacțiuni din partea titularilor de licențe în ceea ce ține de eficientizarea proceselor tehnologice de captare, tratare, transportul și distribuția apei către consumatori în aducțiuni, rețelele de transport și de distribuție a apei.

Regulamentul aprobat de ANRE are drept scop stabilirea modalității unice de calculare şi aprobare a consumurilor tehnologice şi a pierderilor de apă în sistemele publice de alimentare cu apă şi de canalizare, volume de apă care vor fi luate în considerare la determinarea tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă, de canalizare şi de epurare a apelor uzate. Documentul a fost completat cu norme concrete ce țin de stabilirea unor proceduri clare necesare pentru evidența și justificarea consumurilor tehnologice în procesele de captare, tratare, pompare, transportare, distribuție a apei către consumatori și a pierderilor de apă în rețelele publice de alimentare cu apă. Hotărârea aprobată prevede termene concrete pentru elaborarea și implementarea de către operatori a unor proiecte de optimizare a cheltuielilor și a consumurilor tehnologice de apă. Aplicarea modificărilor va duce la descreșterea consumurilor tehnologice și a pierderilor de apă din rețelele publice de alimentare cu apă și atingerea unor consumuri tehnologice și pierderi de apă care vor sta la baza determinării tarifelor care reflectă cheltuielile minime justificate ale operatorilor.

Realitatea Live

12 Iul. 2025, 08:54
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Ursu Victor
12 Iul. 2025, 08:54 // Oameni şi Idei //  Ursu Victor

Un fond obscur din Emiratele Arabe Unite, denumit Aqua 1 Foundation, a anunțat în luna iunie că a investit 100 de milioane de dolari în tokenii platformei World Liberty, un proiect asociat direct cuvpreședintele american Donald Trump. Este cea mai mare investiție publică în acest proiect, din care familia Trump ar fi încasat deja peste 500 de milioane de dolari, potrivit Reuters.

Despre Aqua 1 Foundation și fondatorul său, Dave Lee, există extrem de puține informații. Fondul nu figurează cu licențe înregistrate în Emirate, site-ul oficial a fost creat abia în luna mai, iar autoritățile din Abu Dhabi nu confirmă existența sau lansarea operațională a unui asemenea fond în jurisdicția lor.

Proiectul World Liberty este promovat ca o platformă „blockchain patriotică” și face parte din ecosistemul mediatic și financiar apropiat de campania lui Trump pentru alegerile din 2024. Conform estimărilor, aproximativ 75% din veniturile generate de platformă ajung în buzunarele familiei Trump, ceea ce ridică semne serioase de întrebare privind potențiale conflicte de interese.

Fostul consilier juridic al președintelui George W. Bush a avertizat că „publicul american are dreptul să știe cine trimite bani președintelui sau candidaților săi”. Analiștii în etică politică susțin că tranzacții de asemenea anvergură, realizate prin entități opace din afara SUA, pot deschide ușa influenței externe directe asupra Casei Albe.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA