Planul lui Ceban de la Moldovagaz a fost deconspirat: A comandat metan mai scump la Gazprom

22 Sept. 2023, 09:39
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Sept. 2023, 09:39 // Actual //  bani.md

Ieri șeful Moldova Gaz a anunțat că pentru anul 2024 a solicitat de la Gazprom livrarea gazului pentru malul drept al Nistrului. Despre acest lucru nu au știut nici conducerea Ministerului Energiei, nici compania Energocom, susține membrul Consiliului Energocom, Alexandr Slusari.

Potrovit lui, în paralel Moldova Gaz negociază furnizarea gazelor naturale cu Energocom. Cei din filiala Gazpromului cunosc foarte bine că noi avem deja procurate gaze suficiente cel puțin până în ianuarie 2024 inclusiv. Plus Energocom este în toiul cumpărării volumelor suplimentare de gaze, reieșind din solicitarea Moldovagaz pentru toata perioada rece. La fel, Vadim Ceban știe foarte bine ca prețuri de achiziționare a gazului de la Energocom sunt mult mai mici față de oferta Gazpromului pentru anul 2023.

„În aceste circumstanțe benefice cetățenilor și economiei țării noastre Vadim Ceban acționează ca adevăratul agent de influență a altui stat. Ieri el a spus minciună crasă despre prețuri actuale de piață la gaze naturale. Dânsul a zis că la moment prețul final pentru 1000 m3 este în jur de 550 dolari. Domnul Ceban nu poate să nu cunoască că Energocom a procurat în perioada iunie-septembrie circa 430 mln m3 la preț adus în Moldova sub 430 dolari. Informația a fost una publică. Iar ieri întreprindere moldavă a cumpărat gaz de la o compania europeană renumită la cel mai mic preț în istoria licitațiilor de procurare a metanului. Repet a câta oară că gazul de la Energocom va fi mult mai ieftin decât prețul Gazpromului pentru perioada noiembrie-decembrie 2023. Vadim Ceban tace chitic despre acest lucru”, a mai spus Slusari.

Slusari sune că cel mai grav este această adresare către Gazprom după volume de gaze suplimentare în condițiile când Energocom se ocupă acum cu aprovizionarea țării cu gaz mult mai ieftin. Dacă concernul rus ar accepta solicitarea companiei afiliate și va furniza gaze, atunci conform formulei take-or-pay partea moldavă este obligată sau să consume sau să achite acest gaz. În caz contrar urmează sancțiuni pecuniare drastice.

„Totodată, nu exclud că prin această solicitare se dorește și periclitarea achizițiilor de gaze din partea Energocomului și, implicit, reținerea micșorării tarifelor interne. Cu cât mai mult gaz ieftin va fi procurat acum, cu atât mai prompt vor fi diluate costurile mari ale stocurilor de gaze, cumpărate cu exces de zel iarna 2023, și respectiv, cu atât mai rapid se va micșora povara asta de tarife, care au pus pe brânci economia țării”, a precizat Slusari.

În concluzie, membrul consiliului Energocom spune că din denumirea companiei , conduse deocamdată de domnul Ceban, cuvântul „Moldova” se poate de eliminat. Puteți adăuga orice altă denumire – Gazprom, Kremlin, Transnistria. Conducerea acestei întreprinderii nu acționează în interesele țării, pe teritoriu căreia funcționează.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău