Platforma românească ce ușurează procesul de reciclare a deșeurilor și ajută planeta să respire. Idee pentru Moldova

23 Dec. 2021, 16:46
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
23 Dec. 2021, 16:46 // Bani și Afaceri //  MD Bani

EcoTree, o platformă digitală lansată în 2020 de patru antreprenori români, reunește colectorii și generatorii de deșeuri într-un singur loc și îi ajută, pe cei din urmă, să vadă în timp real ce se întâmplă în zona de waste din compania lor.

Într-un interviu acordat StartupCafe.ro, Alexandru Petrescu, director de operațiuni și unul dintre fondatorii EcoTree, spune că „până în prezent s-au gestionat peste 1.300 de tone de deșeuri în platformă” și, „în total, contribuția la mediu a fost undeva la 4.000 de tone de CO2. Acesta a fost modul în care am ajutat planeta să respire”.

Cum funcționează platforma EcoTree pentru generatorii și colectorii de deșeuri

EcoTree este un software as a service, o platformă digitală în care jucătorii din piața de waste se pot întâlni, generatori și colectori de deșeuri deopotrivă.

Astfel, pentru generatori, EcoTree reprezintă o interfață în care își pot gestiona toate operațiunile din zona de waste.

„Pot solicita colectori, pot pune comenzi de deșeuri, pot scoate documente care sunt în conformitate cu legislația din România, pot avea acces la rapoarte și pot vedea în timp real ce se întâmplă în zona de waste din compania lor”, spune Alexandru Petrescu, director de operațiuni EcoTree.

De cealaltă parte, pentru colectori, platforma funcționează astfel: pot vedea comenzi pe care generatorii le pun în platformă, le pot ridica, își pot optimiza traseele în funcție de unde se află aceste comenzi, în ce interval orar sunt disponibile acestea și în ce zile ale săptămânii.

În 2020, platforma a atras investiții de 215 mii de euro, de asemenea, în acest an au atras o altă investiție de 500 de mii de dolari. De asemenea, pe viitor planifică să atragă și alte investiții.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ