Ploile abundente au provocat pagube uriașe. Perju cere 246 milioane de lei – compensații pentru agricultori (VIDEO)

01 Iul. 2021, 10:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
01 Iul. 2021, 10:22 // Actual //  Otilia Cotruța

Ploile din ultima perioadă ar fi adus pagube uriașe agricultorilor. Potrivit datelor prezentate de Comisia pentru Situații Excepționale, doar în partea de sud a țării, la Cahul, lucrurile stau bine.

„Starea culturilor este bună și foarte bună, însă veștile bune se opresc aici”, a declarat Ministrul Agriculturii, Ion Perju, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Regionale, în cadrul unei conferințe de presă.

În acest sens, Ion Perju a solicitat Guvernului alocarea surselor financiare în sumă de 246 de milioane de lei pentru compensarea parțială a pagubelor. El a solicitat suplimentar încă 12 milioane de lei pentru procurarea rachetelor anti-grindină, repetând și solicitarea anterioară de a oferi circa 7 milioane de lei pentru achitarea restanțelor salariale și angajarea personalului necesar pentru serviciul anti-grindină.

Totodată, Ion Perju a mai adăugat că doar în anul 2021, în perioada mai-iunie, au fost afectate 77 localități din 23 de raioane. Cele mai afectate au fost raionele Sângerei, Ungheni, Dondușeni, Șoldănești. În context, paguba înregistrată pentru agricultura din țară de ploile abundente și grindină, din ultimele două luni, este de peste 227 de milioane de lei. Această sumă nu este finală, pentru că în unele raioane încă se mai fac calculele necesare.

Realitatea Live

26 Ian. 2022, 23:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Ian. 2022, 23:20 // Actual //  Lupu Eduard

Aşa numiţii crypto-infractori au spălat în 2021 circa 8,6 miliarde de dolari în criptomonede, un avans de 30% prin comparaţie cu anul precedent, arată noi date publicate de Chainalysis, citate de Yahoo Finance.

În total, criptomonedele furate din 2017 până la finalul anului trecut valorează peste 33 de miliarde de dolari, majoritatea sumei fiind trimisă de-a lungul timpului către exchange-uri centralizate.

Cea mai mare diferenţă între spălarea banilor fiat şi spălarea criptomonedelor este că, având în vedere transparenţa inerentă a blockchain-ului, putem monitoriza mai uşor felul în care infractorii mută criptomonede între portofele şi servicii crypto, în încercarea de a-şi converti fondurile în cash.”

Raportul arată că finanţele descentralizate (DeFi) au început să joace un rol mult mai mare în spălarea criptomonedelor, în vreme ce 17% din fondurile trimise de pe portofele ilicite s-au îndreptat către protocoale descentralizate, de la doar 2% în 2020.

Totodată, Chainalysis subliniază diferenţa între furt şi escrocherie. Adresele asociate cu acte de furt au trimis sub jumătate din fondurile sustrase către platforme de tip DeFi – peste 750 de milioane de dolari în criptomonede.

De exemplu, „armata” de hackeri a Coreei de Nord, responsabilă de furarea a 400 de milioane de dolari în crypto, a folosit protocoale DeFi pentru a spăla banii.
Pe de altă parte, escrocii trimit majoritatea fondurilor către adrese din exchange-uri centralizate.

Cercetarea realizată de Chainalysis a luat în calcul cantitatea de criptomonede trimise de pe adrese ilicite către adrese găzduite de servicii.

„Dacă nu există niciun mod prin care să accesezi fondurile, nu există de la bun început nicio motivaţie să comiţi infracţiuni cu criptomonede – de aceea, spălatul de bani se afla la baza tuturor altor infracţiuni cu criptomonede”, reiese din textul redactat de Chainalysis.

Totuşi, banii spălaţi au reprezentat doar 0,05% din volumul total de tranzacţii din 2021. Prin comparaţie, anul trecut au fost spălaţi între 800 de miliarde şi 2.000 de miliarde de dolari în aşa-zişii bani fiat, emişi de băncile centrale.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău