Avertisment ONU: Următoarea pandemie este aproape și nu există niciun vaccin care să o vindece

18 Iun. 2021, 10:53
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
18 Iun. 2021, 10:53 // Actual //  MD Bani

Reprezentanții ONU atenționează că următoare pandemie este aproape și nu există niciun vaccin care să ne vindece. Potrivit organizației, seceta este o criză globală ascunsă, care riscă să devină „următoarea pandemie” dacă ţările nu iau măsuri urgente în ceea ce priveşte gestionarea apei şi a terenurilor.

Mami Mizutori, reprezentantul special al secretarului general al ONU pentru reducerea riscului de dezastre, a declarat:

„Seceta este pe punctul de a deveni următoarea pandemie şi nu există niciun vaccin care să o vindece. Cea mai mare parte a lumii va trăi cu stres hidric în următorii câţiva ani. Cererea va depăşi oferta în anumite perioade. Seceta este un factor major în degradarea terenurilor şi în scăderea randamentelor pentru culturile majore”.

„Oamenii trăiesc cu secetă de 5.000 de ani, dar ceea ce vedem acum este foarte diferit. Activităţile umane exacerbează seceta şi sporesc impactul, ameninţând cu deraierea progresului în ceea ce priveşte ridicarea oamenilor din sărăcie”.

Nici ţările dezvoltate nu au scăpat. SUA, Australia şi sudul Europei s-au confruntat cu secetă în ultimii ani. Seceta costă peste 6 miliarde de dolari pe an ca impact direct în SUA şi aproximativ 9 miliarde de euro în UE, dar şi aceste sume pot fi subestimate, potrivit The Guardian.

Roger Pulwarty, om de ştiinţă la Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică a SUA şi coautor al raportului, a precizat că pe Dunăre, în Europa, seceta recurentă din ultimii ani a afectat transporturile, turismul, industria şi generarea de energie, scrie Digi24.

„Trebuie să avem o perspectivă modernizată asupra secetei”, a spus el. „Trebuie să ne uităm la modul de gestionare a resurselor precum râurile şi bazinele hidrografice mari”, a adăugat acesta.

Creşterea populaţiei expune, de asemenea, mai multe persoane în multe regiuni la impactul secetei, se arată în raport.

Schimbarea modelelor de precipitaţii ca urmare a defalcării climei este un factor cheie al secetei, dar raportul identifică, de asemenea, utilizarea ineficientă a resurselor de apă şi degradarea terenurilor în cadrul agriculturii intensive şi a practicilor agricole slabe ca jucând un rol important. Defrişările, utilizarea excesivă a îngrăşămintelor şi pesticidelor, supra-păşunatul şi supraextracţia apei pentru agricultură sunt, de asemenea, probleme majore, spune acesta.

Mizutori a cerut guvernelor să ia măsuri pentru a ajuta la prevenirea secetei prin reformarea şi reglementarea modului în care apa este extrasă, stocată şi utilizată şi modul în care este gestionat terenul. Ea a spus că sistemele de avertizare timpurie ar putea ajuta mult persoanele aflate în pericol şi că acum sunt disponibile tehnici avansate de prognozare a vremii.

Realitatea Live

20 Iun. 2025, 16:30
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
20 Iun. 2025, 16:30 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Producția industrială a Republicii Moldova a înregistrat o creștere modestă de 1,0% în luna aprilie 2025, comparativ cu aprilie 2024, confirmând tendința pozitivă observată în luna martie. Cu toate acestea, în primele patru luni ale anului, indicatorul rămâne în teritoriu negativ, marcând o scădere de 0,7% față de aceeași perioadă a anului trecut (serie brută), arată datele Biroului Național de Statistică.

Creșterea lunară din aprilie a fost puternic influențată de evoluția sectorului energetic, unde producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat au crescut spectaculos, cu +88,1% față de aprilie 2024, contribuind cu +5,7% la majorarea totală a producției industriale.

În contrast, industria prelucrătoare a înregistrat o scădere de 5,2%, iar industria extractivă a fost în regres cu 2,3%, aceste sectoare frânând avansul general cu -4,6% și respectiv -0,1%.

Pe seria ajustată sezonier și în funcție de zilele lucrătoare, producția industrială din aprilie a crescut cu 0,4% față de aprilie 2024, determinată tot de creșterea de 2,4 ori în sectorul energetic. Totodată, s-au înregistrat scăderi de -6,8% în industria prelucrătoare și -2,7% în industria extractivă.

Cumulat, în perioada ianuarie–aprilie 2025, producția industrială brută s-a redus cu 0,7%, afectată în principal de scăderea în industria prelucrătoare (-3,5%). Totuși, s-au remarcat creșteri în industria extractivă (+19,9%) și în sectorul energetic (+4,9%).

Pe seria ajustată sezonier, producția industrială a scăzut cu 1,9% în primele patru luni ale anului, din cauza regresului accentuat în industria prelucrătoare (-5,2%), deși industria extractivă a crescut cu 9,5%, iar sectorul energetic a urcat cu 24,8%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO