Poluare masivă în Marea Neagră! Păcura scursă din tancurile rusești a ajuns pe litoralul Crimeii 

06 Ian. 2025, 08:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
06 Ian. 2025, 08:39 // Actual //  Ursu Victor

Pelicula de păcură provenită din scurgerea de produse petroliere în strâmtoarea Kerci a ajuns pe litoralul Feodosiei, Aluștei și Sudakului. Potrivit publicației „Agenția”, care citează imagini din satelit din 4 ianuarie, publicate de ecologul Gheorghi Kavanosian, poluarea a atins portul Feodosia și capul Takil, situat la sud de Kerci. De asemenea, păcura a fost identificată pe o zonă extinsă a țărmului, de la localitatea Partenit până la Sudak, incluzând zona din apropierea Aluștei.

Conform lui Kavanosian, imaginile din satelit reflectă doar poluarea de la suprafață, însă rămâne neclar dacă păcura este prezentă și la adâncime în apropierea acestor zone turistice. Tipul de păcură M100, scursă din tancuri, se solidifică și se depune pe fundul mării la temperaturi scăzute de iarnă. Aceasta poate reveni la suprafață doar când temperatura apei atinge 25 de grade Celsius, ceea ce se întâmplă vara în Marea Neagră, până la o adâncime de 20 de metri. În zonele de coastă din Anapa și partea sudică a peninsulei Kerci, adâncimea nu depășește 20 de metri, a explicat ecologul.

Pe 3 ianuarie, pete de păcură au fost observate în Sevastopol și în zona Ialta, iar în ziua următoare, în Sevastopol a fost instituit regimul de situație de urgență la nivel regional. În restul Crimeei anexate, regimul de urgență este în vigoare din 28 decembrie.

Deversarea de păcură a avut loc pe 15 decembrie, în strâmtoarea Kerci, când, în urma unei furtuni, tancurile „Volgoneft-212” și „Volgoneft-239” s-au scufundat. Până pe 17 decembrie, poluarea a ajuns pe litoralul Anapa și în regiunea Temriuk din Ținutul Krasnodar. Șeful Comitetului de Investigații al Federației Ruse, Aleksandr Bastrîkin, a dispus deschiderea unui dosar penal pentru întârzierile în eliminarea efectelor dezastrului.

Pe 5 ianuarie, primele urme ale dezastrului ecologic au fost raportate pe litoralul Georgiei, în localitatea Ureki, unde a fost găsită o pasăre acoperită de păcură. Totuși, ecologul Gheorghi Kavanosian avertizează că acest lucru nu indică neapărat extinderea poluării până în Georgia, deoarece păsările afectate pot parcurge până la 300 de kilometri de la locul accidentului.

Conform datelor Ministerului Transporturilor al Federației Ruse, în urma accidentului, aproximativ 2.400 de tone de păcură s-au scurs în Marea Neagră. În total, cele două tancuri transportau circa 9.200 de tone de produse petroliere. Guvernatorul regiunii Krasnodar, Veniamin Kondratiev, a anunțat că, până pe 2 ianuarie, peste 78.000 de tone de nisip contaminat au fost colectate de pe plajele din Anapa și regiunea Temriuk. Pe de altă parte, „guvernatorul” numit de Moscova în Sevastopol, Mihail Razvojaev, a raportat pe 5 ianuarie că aproximativ 18 tone de sol contaminat cu păcură au fost colectate de pe plajele orașului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Ian. 2025, 10:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
07 Ian. 2025, 10:05 // Actual //  Ursu Victor

Comisia Europeană a recomandat autorităților separatiste din regiunea Transnistria să accepte ofertele de sprijin venite din partea Chișinăului, în contextul unei crize energetice severe provocate de încetarea fluxului de gaze naturale de către Rusia. Începând cu 1 ianuarie, Gazprom a suspendat livrările de gaze către regiune, după expirarea acordului de tranzit prin Ucraina, lăsând sute de mii de locuitori fără apă caldă și căldură.

„Am înțeles că guvernul moldovean a oferit deja Transnistriei energie și, de asemenea, asistență umanitară, care nu a fost acceptată până acum”, a declarat Anitta Hipper, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru afaceri externe.

Potrivit publicației Politico, conducerea pro-Kremlin a Transnistriei a refuzat atât furnizarea de gaze de pe piața europeană, cât și ajutorul umanitar oferit de autoritățile moldovene. Hipper a subliniat importanța cooperării între Tiraspol și Chișinău: „Încurajăm Tiraspolul să coopereze cu Chișinăul pentru a aborda situația în interesul populației locale.”

Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a acuzat Rusia de crearea intenționată a acestei crize energetice:
„Asta este o criză de securitate pe care Rusia, prin militarizarea energiei, încearcă să o inducă în regiune. Au oprit furnizarea de gaze către regiunea pe care o controlează, inclusiv prin staționarea ilegală de trupe militare acolo, și nu permit nimănui să ajute regiunea”, a declarat Recean.

Totodată, premierul a exprimat optimism cu privire la o soluție pe termen lung: „Obiectivul nostru este să reintegrăm țara. Iar acest lucru ar trebui să pornească de la retragerea trupelor ruse, pentru ca noi să putem administra regiunea în mod corespunzător. Suntem aici pentru a oferi o soluție pașnică la acest conflict.”

Criza energetică din Transnistria amplifică tensiunile regionale și subliniază fragilitatea situației din teritoriu, unde sunt staționați peste o mie de soldați ruși, menținând regiunea într-o stare de izolare și dependență.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală