Povestea casei de lux de la Londra de 250 de milioane de lire pierdută de prinţul saudit pentru un avion de lux

07 Mart. 2023, 17:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Mart. 2023, 17:30 // Actual //  Lupu Eduard

Când prinţul saudit Khaled bin Sultan al-Saud a mers la cumpărături pentru un avion privat în 2016, consilierii săi elveţieni au întocmit o listă de active pentru a asigura finanţarea care includea bijuteria coroanei averii familiei sale, un conac de 40 de camere pe care l-au descris drept „Palatul din Londra”, titrează Financial Times, citat de Ziarul Financiar.

Casa veche de 205 de ani din Regent’s Park, cunoscută şi sub numele de The Holme, este acum scoasă la vânzare pentru 250 de milioane de lire sterline, după ce o companie administrată de fondul londonez Attestor a început procesul de lichidare a proprietăţii ca urmare a expirării unui împrumut garantat cu imobilul.

Vânzarea, care ar fi cea mai scumpă afacere rezidenţială din Londra, a deschis larg o fereastră către partea exclusivistă a pieţei imobiliare britanice.

Un agent imobiliar din Londra a spus că atenţia publicului a încălcat „prima regulă” a tranzacţiilor ultra high-end. „Practic există un semn „De vânzare” în faţa casei, lucru care nu este un început bun”, a spus agentul, adăugând că, într-o afacere tipică, „nimeni nu ştie că este vândută, nimeni nu ştie că este disponibilă, nimeni ştie preţul”.

Descris de agent ca un „mini-palat Buckingham”, The Holme se află pe un teren de 1,61 hectare şi este una dintre puţinele reşedinţe din interiorul Regent’s Park. Prinţul Khaled a cheltuit 43 de milioane de dolari pentru a achiziţiona un contract de închiriere pe termen lung pentru conac în 1991, prin Quendon Limited, înregistrată în Guernsey.

Un proces intentat de un al doilea creditor face lumină asupra unei serii de tranzacţii şi împrumuturi întinzându-se pe zeci de ani în urmă, care au culminat cu scoaterea la vânzare a conacului. Documentele prezentate tribunalului, precum şi oamenii familiarizaţi cu situaţia, dezvăluie modul în care băncile importante, firmele de avocatură şi fondurile speculative au servit nevoilor financiare ale prinţului şi i-au uşurat intrarea în topul pieţei imobiliare din Londra.

Cazul a fost intentat de Yuntian 10 Leasing Company, o filială irlandeză a China Minsheng Bank, care a închiriat prinţului Khaled avionul său privat printr-o companie din Bermuda.

Compania pretinde că prinţul, care transferat banii către Quendon pentru a cumpăra casa, şi-a păstrat dreptul de proprietar efectiv al The Holme, astfel încât imobilul să poată fi folosit pentru a colecta plăţi de leasing scadente pe avion. Documentele susţin că Quendon a fost folosită pentru „ascunderea controlului efectiv asupra proprietăţii” a Prinţului Khaled.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Dec. 2023, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Dec. 2023, 17:39 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, Guvernul a aprobat proiectul de buget pentru anul 2024, evidențiind o creștere a veniturilor și reduceri semnificative a deficitului. Potrivit ministrului Finanțelor, Petru Rotaru, proiectul bugetului a fost elaborat având în vedere perspectivele de dezvoltare economică pentru următorii 3 ani și prognoza macroeconomică actualizată în octombrie.

Veniturile estimate la bugetul de stat pentru anul viitor sunt programate să atingă suma de 66,63 miliarde lei, în creștere cu 1,3% față de cifrele actualizate pentru 2023. Cheltuielile sunt estimate la 82,22 miliarde lei, reprezentând o reducere de 2,2%, iar deficitul se va situa la 15,59 miliarde lei, cu o reducere semnificativă de 14,9%.

Ministrul Rotaru a subliniat că proiectul de buget pentru 2024 a luat în considerare perspectivele de dezvoltare economică, precum și prognozele macroeconomice convenite cu experții FMI. Conform acestora, se estimează că PIB-ul va crește cu 3,5%, inflația medie anuală va fi de 5,7%, iar salariile medii vor crește cu 10,18%.

În structura veniturilor bugetului de stat pentru 2024, impozitele și taxele vor reprezenta peste 91,7%, cu o creștere de 9%. Principala sursă fiscală va fi TVA, estimată să aducă venituri de 34,17 miliarde lei, în creștere cu 8%.

Cheltuielile bugetului vor fi axate pe obiectivele de politică fiscală pe termen mediu și prioritățile sectoriale, inclusiv protecția socială, salarizarea în sectorul public și implementarea proiectelor conforme cu acordurile încheiate cu partenerii de dezvoltare.

Fonduri semnificative sunt alocate pentru proiecte cu finanțare externă, cu peste 80 de proiecte programate pentru implementare în 2024. Acestea includ sprijin pentru sectorul drumurilor, proiecte în domeniul învățământului superior, energie și altele.

Proiectul de lege privind bugetul pentru 2024 trebuie să fie aprobat de parlament înainte de a deveni efectiv.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău