Povestea miliardarului cu trecut controversat, care a devenit cunoscut în toată Europa după ce a investit în fotbal

12 Nov. 2023, 11:17
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
12 Nov. 2023, 11:17 // Bani și Afaceri //  bani.md

Un trecut cel puţin controversat şi succesul adus echipei de fotbal Şahtior Doneţk l-au transformat pe Rinat Ahmetov într-unul dintre cele mai cunoscute personaje din mediul de afaceri din Europa de Est. Cum a reuşit să îşi strângă averea?

La începutul anilor 2000, înainte de a împlini 40 de ani, Rinat Ahmetov a devenit cel mai bogat om din Ucraina, construindu-şi averea prin businessuri în minerit, media, real estate, transporturi şi agricultură.  De 23 de ani este preşedinte al System Capital Management, un holding din sectoarele financiar şi industrial, fondat tot de el. Grupul controlează peste 100 de companii în domenii precum mineritul, producţia de energie, banking, asigurări, telecomunicaţii şi numără circa 150.000 de angajaţi.

Într-o formă sau alta, se pare că Ahmetov a avut de-a face cu mineritul încă din copilărie. Actualul miliardar, tătar şi musulman sunnit practicant, s-a născut în 1966, la Doneţk, Republica Sovietică Socialistă Ucraina, într-o familie de muncitori. Tatăl său a lucrat într-o mină de cărbune, iar mama sa era vânzătoare, conform publicaţiei internaţionale Forbes.

Detaliile privind trecutul lui Ahmetov sunt însă puţine. Astfel, modul în care şi-a obţinut averea după căderea comunismului în Ucraina şi activităţile sale dintre 1985 şi 1995 rămân şi acum sub semnul controversei, scrie Kyiv Post.

La începutul anilor 1990, după căderea Zidului Berlinului şi prăbuşirea URSS, Ahmetov a declarat că a înfiinţat alături de doi parteneri o companie numită ARS, care procesa cărbunele în cocs, un material esenţial în producţia de oţel. Două decenii mai târziu, susţinea că a făcut primul milion din comerţul cu cărbune şi cocs.

Din 1996, deţine funcţia de preşedinte al Şahtior Doneţk, unul dintre cele mai mari cluburi ucrainene de fotbal şi singura echipa din Ucraina independentă care a câştigat un titlu european, Cupa UEFA, în 2009. Clubul a fost antrenat de românul Mircea Lucescu între 2004 şi 2016.

De altfel, de anul trecut, miliardarul şi-a îndreptat din nou atenţia asupra României. Compania sa DTEK Renewables International a devenit din 2022 partener al Final Group, firmă clujeană care operează pe piaţa de energie verde. Cele două entităţi plănuiesc să dezvolte proiecte regenerabile de 150 de milioane de euro.

Carte de vizită Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean

1. S-a născut pe 21 septembrie 1966 la Doneţk, în fosta Republică Sovietică Socialistă Ucraina;

2. A obţinut o diplomă de licenţă în economie la Universitatea Naţională din Doneţk în 2001. Anterior, şi-a făcut primul milion de dolari, conform spuselor lui, prin comerţul cu cărbune şi cocs;

3. În 2009, la iniţiativa lui Ahmetov, a fost construit Donbas Arena, primul stadion din Europa de Est proiectat după standardele UEFA. A fost numit „cel mai bun stadion” la EURO 2012;

4. Din 2006, s-a remarcat ca fiind unul dintre cei mai mari filantropi din Ucraina. Anul trecut, după ce a vândut în Premier League un jucător de 76 de milioane de dolari, a declarat că va dona 25 de milioane de dolari soldaţilor ucraineni care luptă împotriva invadatorilor ruşi;

5. În prezent are o avere de 5,7 miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

12 Mai 2025, 14:19
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
12 Mai 2025, 14:19 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un nou val de critici s-a abătut asupra fostului președinte american Donald Trump, după ce acesta a confirmat că intenționează să accepte un avion de lux Boeing 747-8, în valoare de 400 de milioane de dolari, oferit de statul Qatar. Avionul, cunoscut sub denumirea de „palatul zburător”, ar urma să fie utilizat temporar ca aeronava prezidențială Air Force One, înlocuind modelul actual, vechi de peste 40 de ani, scrie Reuters.

Deși oferta este încă în curs de evaluare, Trump a numit-o o „tranzacție transparentă” și a declarat că nu vede nicio problemă în acceptarea acestui „cadou”, ceea ce a declanșat un val de reacții dure din partea Democraților.

Adam Schiff, membru al Camerei Reprezentanților, a acuzat că acceptarea avionului fără acordul Congresului ar reprezenta o încălcare a Constituției SUA. La rândul său, senatorul Chuck Schumer a descris inițiativa ca fiind „nu doar mită, ci influență străină la clasa premium, cu extra spațiu pentru picioare”. Congresmanul Ritchie Torres a cerut declanșarea unei anchete etice imediate.

Trump a răspuns acuzându-i pe democrați de corupție și ipocrizie. „Faptul că Departamentul Apărării primește gratuit un avion modern, care înlocuiește unul vechi de 40 de ani, îi deranjează atât de mult pe democrații corupți încât vor ca noi să plătim prețul întreg”, a comentat el.

Potrivit ABC News, anunțul oficial privind donația ar putea fi făcut în cadrul vizitei lui Trump în Qatar, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, parte a primului turneu internațional din al doilea său mandat. Avionul ar urma să fie folosit de Trump până la finalul mandatului, iar apoi ar fi transferat către Fundația Bibliotecii Prezidențiale, cu toate costurile acoperite de Forțele Aeriene ale SUA.

Criticii susțin că tranzacția ar putea consolida influența Qatarului asupra politicii americane, mai ales în contextul în care Trump are interese comerciale majore în regiune. La final de aprilie, presa a dezvăluit că Trump Organization intenționează să investească 3 miliarde de dolari într-un resort de lux cu teren de golf în apropiere de Doha.

Organizația Trump deține și alte proiecte grandioase în Orientul Mijlociu, inclusiv:

Trump International Golf Club Doha (Qatar)
Trump International Hotel and Tower (Dubai, EAU)
AIDA Resort (Oman)
Trump Tower Jeddah (Arabia Saudită)
Valoarea totală estimată a acestor investiții depășește 10 miliarde de dolari.

Dacă donația se concretizează, ar deveni cel mai scump cadou oferit vreodată unui guvern american, alimentând și mai mult controversele privind relațiile lui Donald Trump cu regimuri străine autoritare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE