Povestea moldovenilor care au ajuns să controleze cea mai mare rețea de sănătate din România

08 Mai 2022, 08:02
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  bani.md
08 Mai 2022, 08:02 // Oameni şi Idei //  bani.md

Doi soţi au pornit în construcţia primei reţele private de sănătate din Moldova în 2008 şi au construit Arcadia – Spitale și Centre Medicale, lider regional acum.

Cifra de afaceri creşte constant în ultimii trei ani, iar pentru 2022, şoţii Fiterman se aşteaptă ca Arcadia să atingă 166 milioane de lei cifră de afaceri în 2022. Bineînţeles după investiţii angajate de peste 11 milioane de euro încă din primul trimestru al acestui an.

„Înainte de a vedea o afecțiune, noi vedem un om. De aceea, atenția, grija, soluțiile individuale și empatia joacă un rol foarte important în procesul de vindecare pe care îl oferim în spitalele și centrele noastre medicale”, spune Raluca Fiterman, CEO Arcadia – Spitale și Centre Medicale. Ea arată Arcadia s-a născut din dorința de a ajuta comunitatea locală și de a răspunde nevoilor pacienților. Lipsa de servicii medicale integrate în regiunea de Nord-Est a țării a constituit un îndemn important pentru familia Fiterman.

„Călătoria noastră, ca familie, în sectorul medical privat din România, a început în anul 2008 odată cu înființarea centrului de imagistică de înaltă performanță, Arcadia Medical Center. Apoi, în 2010, am deschis la Iași primul spital din ceea ce este astăzi rețeaua medicală Arcadia – Spitale şi Centre Medicale. Acum rețeaua cuprinde 6 centre medicale, Spitalul Multidisciplinar, Spitalul de Cardiologie Intervențională, 3 Centre de Imagistică Medicală și Maternitatea Arcadia. Ne-am implicat împreună, în familie, în dezvoltarea unui sistem medical în sprijinul comunității. Am construit Arcadia pe baza experiențelor și nevoilor medicale personale, dar pe care le aveau și alți pacienți”, povesteşte Dan Fiterman, General Manager Arcadia, citat de economica.net.

Peste un milion de pacienţi

Din 2010 şi până în prezent, un milion de pacienţi au trecut pragul spitalelor şi clinicilor Arcadia. În 2019, Arcadia a înregistrat cea mai mare creștere, determinată de investițiile constante în echipa medicală și în tehnologie. În anul 2019, centrele de imagistică Arcadia au fost echipate cu două aparate IRM 3 Tesla și a fost deschis și Centrul de Recuperare Medicală ce include tehnologia revoluționară David.

În plus, anul trecut, Arcadia – Spitale și Centre Medicale a înregistrat o cifră de afaceri de 150.000.000 lei, în timp ce în 2020 rețeaua a avut o cifră de afaceri de 112.000.000 lei. Pentru acest an, cifra de afaceri estimată se ridică la 166.000.000 lei. 

Secretul succesului – investiţiile în aparatură medicală

Cum a fost posibil acest lucru, fără să luăm în calcul implicarea şi dedicarea profesională a celor doi soţi? „Credem că reţeta creşterii unui brand de la zero în domeniul sănătăţii private este strategia pe care antreprenorii aleg să o pună practică, în mod constant și pe termen lung. Pentru Arcadia, noi ne-am bazat mereu pe investiţia continuă în noi tehnologii și în echipe medicale de specialiști. Astfel, am asigurat mereu un flux de aparatură medicală de ultimă generație și de echipe medicale de renume care oferă pacienților noștri servicii medicale sigure și cu rezultate foarte bune.

Totuși, pentru Arcadia – Spitale și Centre Medicale, secretul succesului nu a stat doar într-un anumit tip de plan pe care l-am urmat independent de tot ceea ce se întâmpla în exterior.”, spune Dan Fiterman. Astfel, numai planul de investiții pentru anul acesta urmărește investiții ample care asigură nu doar randament la nivel de business, cât și rezultate și oportunități unice în România pentru pacienți.

Peste 11 milioane de euro investiţi doar în acest an

„În acest an, vom deschide porțile noului Spital de Recuperare Medicală Bârnova. Spitalul este dedicat pacienților cu afecțiuni ale aparatului locomotor, ale coloanei vertebrale, sistemului neuromuscular și cardiovascular care au nevoie de recuperare medicală pentru a-și redobândi mobilitatea și capacitatea de a se mișca independent”, precizează Fiterman.

Peste 10 milioane de euro au fost investiți în dotarea Spitalului cu echipamente de cea mai înaltă calitate, tehnologii inovatoare și robotică de ultimă generație pentru recuperare medicală.

Tot în primele luni ale anului 2022, peste 500.000 de euro au fost deja investiți în dotarea departamentelor de Cardiologie și Oftalmologie cu aparatură de înaltă performanță. De asemenea, investițiile angajate în primul trimestru al anului se ridică la peste 700.000 de euro pentru specialitățile de Neurologie, Gastroenterologie, Radiologie intervențională, Neonatologie și Chirurgie estetică și Dermatologie.

În 2022, a fost lansat şi Centrul de Anevrism și Centrul de Chirurgie Arterială. În cadrul Centrului de Anevrism, prin tehnici de radiologie intervențională, anevrismele cerebrale nerupte se embolizează, prevenindu-se astfel hemoragiile și alte complicații. Centrul de Chirurgie Arterială este dedicat intervențiilor minim invazive de chirurgie vasculară, cu rezultate foarte bune și avantaje importante pentru pacienți.

Arcadia oferă servicii integrate (Policlinică, Spital, Imagistică) în peste 40 de specialități medicale, reprezentând o soluție completă și avansată, oferită cu empatie, dedicare și deschidere.

Realitatea Live

10 Iul. 2025, 18:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
10 Iul. 2025, 18:17 // Actual //  Ursu Victor

Liderul socialiștilor Igor Dodon a mers în capitala Rusiei împreună cu reprezentanți ai altor partide pro-ruse din Moldova pentru a discuta relansarea relațiilor economice și, în special, energetice cu Federația Rusă. Oficialii ruși s-au declarat dispuși să reia livrările de gaz la prețuri preferențiale, dacă Chișinăul va da semnale de deschidere, scrie 1prime.ru.

„Suntem gata să discutăm orice opțiune de cooperare, inclusiv în domeniul energiei”, a declarat vicepremierul rus Alexander Novak în cadrul întrevederii cu liderii PSRM, „Viitorul Moldovei” și „Inima Moldovei”. Novak a subliniat că relațiile economice bilaterale au fost grav afectate de orientarea europeană a Chișinăului și a amintit că, în ultimii 15 ani, ponderea Rusiei în exporturile Moldovei a scăzut de la 70% la doar 3%.

Vicepremierul rus a insistat că Moscova a oferit anterior gaze Moldovei la prețuri mai mici decât celor practicate pentru Europa și a sugerat că refuzul actualei guvernări de la Chișinău este „inexplicabil”.

În delegația moldoveană care a participat la întâlnirea de la Moscova s-au aflat Igor Dodon (PSRM), fostul premier Vasile Tarlev (Viitorul Moldovei) și Irina Vlah (Inima Moldovei), toți cunoscuți pentru pozițiile lor favorabile Kremlinului.

Potrivit lui Novak, Rusia este gata să revină la un „parteneriat prietenos” cu Moldova în domeniul energetic, „dacă va exista voință politică la Chișinău”.

Republica Moldova a renunțat la gazul rusesc de la sfârșitul anului 2022 și s-a reorientat pe piețele din vest, după ce Gazporm a redus cantitatea livrată Chișinăului la 5,7 milioane metri cubi/zi. Întreaga cantitate de  metan a fost redirecționată către partea stângă a Nistrului în schimbul energiei electrice. Iar de la începutul anului 2025, Gazprom a sistat livăririle de metan și în stânga Nistrului urmare a suspendării tranzitului prin Ucraina. La mijlocul luni februarie livăririle au fost reluaate, însă nu direct de către Gazprom ci prin intermediul companiei ungare MET cu achitarea metanului printr-o companie din Dubai.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

 
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | CREAREA UNUI JOC 3D – FILMĂRI ÎN MOLDOVA
NO COMMENT | CREAREA UNUI JOC 3D – FILMĂRI ÎN MOLDOVA