În ce să investesc? Industriile care ar putea deveni următorul Apple sau Amazon

20 Sept. 2021, 05:40
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
20 Sept. 2021, 05:40 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Strategii din cadrul gigantului bancar Bank of America au publicat recent o listă de tehnologii de ultimă generaţie care ar putea ghida investitorii în găsirea următorului Amazon sau Apple, companii care înregistrează împreună o capitalizare de peste 4.200 de miliarde de dolari, conform Bloomberg.

De la electricitate wireless la o reţea telecom ce ar putea descărca întreaga colecţie a Librăriei Publice din New York în 20 de secunde, inovaţiile care ar vor schimba radical vieţile oamenilor nu par atât de îndepărtate cum ne-am fi imaginat iniţial, spune o echipă de strategi condusă de Haim Israel, şeful diviziei de investiţii globale tematice a BofA, scrie Ziarul Financiar.

„Neputinţa în a identifica astăzi viitoarele tehnologii ar putea însemna ratarea următoarei revoluţii tech. Adopţia multor tehnologii – precum smartphone-urile şi energia regenerabilă – a depăşit cu câteva decenii estimările experţilor, deoarece gândim adesea în mod liniar, însă progresul are un caracter exponenţial”, reiese dintr-o scrisoare trimisă de Israel clienţilor BofA.

În 1958, media de viaţă a unei companii incluse în indicele bursier S&P 500 era de 61 de ani, numărul ajungând la 24 în 2016. În prezent, datele gigantului bancar spun că media de viaţă a unei firme va scădea la 12 ani până în 2027.

Conduse de Ark Investment Management, al celebrei investitoare Cathie Wood, ETF-urile (exchange traded funds) cu expunere pe o nişă a pieţei au atras 42 de miliarde de dolari anul acesta, depăşind fluxul înregistrat în 2020.

Luate împreună, tehnologiile evidenţiate de BofA înregistrează o valoare de piaţă de 330 de miliarde de dolari. Totuşi, cele 14 tehnologii ar putea creşte anual cu 36% la 6.400 de miliarde de dolari de-a lungul anilor 2030. Prin contrast, companiile din S&P 500 au oferit istoric o creştere anuală de 6%.

În ce constau, mai exact, alegerile BofA:

  • Reţele telecom 6G;
  • AI (artificial intelligence) cu emoţii;
  • Interfeţe computerizate pentru creier;
  • Oameni bionici;
  • Nemurire;
  • Biologie sintetică;
  • Electricitate Wireless;
  • Holograme;
  • Metaverse (spaţiu cibernetic paralel);
  • Vehicule electrice zburătoare;
  • Oceantech (tehnologii de curăţare a apelor);
  • Baterii de generaţie următoare;
  • Procese verzi de minare a criptomonedelor;
  • Captarea şi stocarea carbonului.

Realitatea Live

03 Iun. 2023, 09:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Iun. 2023, 09:09 // Actual //  Lupu Eduard

Pământul arabil din Olanda este din ce în ce mai inaccesibil. Olandezii nu își vând terenurile agricole, iar puținele oferte de pe piață sunt la prețuri foarte mari, care continuă să crească.

Conform analizei efectuate pentru primele 3 luni din acest an, valoarea terenului agricol din Olanda a crescut cu 5,8% față de anul trecut, ajungând la un preț mediu de 79.400 de euro/ha. În schimb, prețurile pentru pajiști au scăzut cu 0,6% comparativ cu ultimele luni din 2022.

În Olanda, puținele terenuri care sunt scoase la vânzare sunt cotate la prețuri foarte mari. De la începutul anului, tarifele la terenurile agricole continuă să crească, puțini proprietari fiind dispuși să le înstrăineze.

Oficiul Cadastral Olandez din Apeldoorn și Departamentul de Cercetare Economică de la Universitatea Wageningen (WEcR) au calculat că prețul mediu pentru un teren agricol, în primul trimestru al anului 2023, se situează la 79.400 de euro/ha, cu 3% mai mult decât în ultima parte a anului 2022. Față de întreg anul 2022, când prețul mediu a fost de 73.400 euro/ha, valoarea terenurilor a crescut cu 5,8%.

În schimb, pășunile se vând puțin mai ieftin decât terenurile arabile. În intervalul ianuarie-martie 2023, pășunile s-au vândut cu un preț mediu de 68.800 euro/ha, cu 0,6% mai puțin decât în ultima parte a anului 2022.

A fost înregistrată, însă, o primă medie de preț de 3,9% până la 77.500 euro/ha pentru terenurile arabile unde se cultivă porumbul de siloz. În același timp, prețul terenurilor construite a crescut cu o medie de 3,7%, până la 92.200 euro/ha.

Olandezii nu își vând terenurile agricole

Cu toate că condițiile de piață sunt foarte profitabile acum, tot mai puțini proprietari de terenuri agricole sunt dispuși să vândă.

Experții olandezi din piața funciară au evaluat suprafața agricolă comercializată, în perioada ianuarie-martie 2023, la un total de 6.300 ha, adică cu 4.755 ha mai puțin decât în ultimele 3 luni din din 2022 și cu 1.554 ha mai puțin decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut.

Pentru comparație, potrivit anunțurilor de mică publicitate, în Republica Moldova un hectar de teren agricol ajunge să coste până la 100 de mii de lei în nordul țării, 50 de mii de lei în centrul țării și 20 de mii de lei în sud.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău