În ce să investesc? Industriile care ar putea deveni următorul Apple sau Amazon

20 Sept. 2021, 05:40
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
20 Sept. 2021, 05:40 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Strategii din cadrul gigantului bancar Bank of America au publicat recent o listă de tehnologii de ultimă generaţie care ar putea ghida investitorii în găsirea următorului Amazon sau Apple, companii care înregistrează împreună o capitalizare de peste 4.200 de miliarde de dolari, conform Bloomberg.

De la electricitate wireless la o reţea telecom ce ar putea descărca întreaga colecţie a Librăriei Publice din New York în 20 de secunde, inovaţiile care ar vor schimba radical vieţile oamenilor nu par atât de îndepărtate cum ne-am fi imaginat iniţial, spune o echipă de strategi condusă de Haim Israel, şeful diviziei de investiţii globale tematice a BofA, scrie Ziarul Financiar.

„Neputinţa în a identifica astăzi viitoarele tehnologii ar putea însemna ratarea următoarei revoluţii tech. Adopţia multor tehnologii – precum smartphone-urile şi energia regenerabilă – a depăşit cu câteva decenii estimările experţilor, deoarece gândim adesea în mod liniar, însă progresul are un caracter exponenţial”, reiese dintr-o scrisoare trimisă de Israel clienţilor BofA.

În 1958, media de viaţă a unei companii incluse în indicele bursier S&P 500 era de 61 de ani, numărul ajungând la 24 în 2016. În prezent, datele gigantului bancar spun că media de viaţă a unei firme va scădea la 12 ani până în 2027.

Conduse de Ark Investment Management, al celebrei investitoare Cathie Wood, ETF-urile (exchange traded funds) cu expunere pe o nişă a pieţei au atras 42 de miliarde de dolari anul acesta, depăşind fluxul înregistrat în 2020.

Luate împreună, tehnologiile evidenţiate de BofA înregistrează o valoare de piaţă de 330 de miliarde de dolari. Totuşi, cele 14 tehnologii ar putea creşte anual cu 36% la 6.400 de miliarde de dolari de-a lungul anilor 2030. Prin contrast, companiile din S&P 500 au oferit istoric o creştere anuală de 6%.

În ce constau, mai exact, alegerile BofA:

 • Reţele telecom 6G;
 • AI (artificial intelligence) cu emoţii;
 • Interfeţe computerizate pentru creier;
 • Oameni bionici;
 • Nemurire;
 • Biologie sintetică;
 • Electricitate Wireless;
 • Holograme;
 • Metaverse (spaţiu cibernetic paralel);
 • Vehicule electrice zburătoare;
 • Oceantech (tehnologii de curăţare a apelor);
 • Baterii de generaţie următoare;
 • Procese verzi de minare a criptomonedelor;
 • Captarea şi stocarea carbonului.

Realitatea Live

03 Feb. 2023, 10:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Feb. 2023, 10:51 // Actual //  Lupu Eduard

Președintele Maia Sandu este personalitatea politică din Republica Moldova în care cetățenii au cea mai mare încredere, arată un sondaj realizat de către CBS Research la comanda Comunității WatchDog.MD. Șefa statului, care a fost menționată de aproape 24% din respondenți, este urmată de fostul președinte, Igor Dodon, care a fost numit de circa 7% din persoanele intervievate.

57% din respondenți nu au putut numi o personalitate politică în care au mare încredere. Dintre cei 43% rămași, peste jumătate au numit-o pe Maia Sandu. Ea este urmată de Igor Dodon (6,9%), Ilan Șor (3,5%), Ion Ceban (2,1%), Ion Chicu (1,4%), Vladimir Voronin (1,3%) etc. Întrebarea a fost deschisă.

Sondajul arată că la capitolul pozitiv pe primul loc se situează primarul capitalei, Ion Ceban, cu un rating de imagine cumulat de 41,5%. El este urmat de președinta Maia Sandu, cu 38,6%, și ex-președintele Igor Dodon, cu 37,2%.

„La capitolul „foarte multă încredere” sunt 23%, practic același procent ca la întrebarea deschisă, cei care spun că au foarte mare încredere în Maia Sandu. Ea este urmată de Igor Dodon, cu 12,9%, și la distanță foarte mică în spate este Ion Ceban, cu 12,3%”, a menționat Valeriu Pașa.

La capitolul anti-rating, lider detașat rămâne fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc – 88%. El este urmat de liderul Partidului politic Șor, Ilan Șor – 67%. Președinta Maia Sandu are un anti-rating cumulat de aproape 59%, alături de Igor Dodon, care este practic la același nivel.

Cercetarea arată că, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, în legislativ ar accede trei formațiuni politice. Este vorba despre Partidul Acțiune și Solidaritate, pentru care ar vota 23,4% alegători, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor – 22% și Partidul politic Șor – 11,3%. În același timp, aproape 20% din respondenți sunt indeciși.

Din numărul decișilor, 33,1% ar vota cu PAS. 31,1% ar vota cu BCS, iar 16% – PPȘor. La distanță mică de pragul electoral s-a situat Mișcarea Alternativa Națională, condusă de Ion Ceban, cu 4,1%.

Sondajul a fost efectuat la telefon în perioada 17-26 ianuarie, pe un eșantion de 1 001 persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău