Statul vrea bani ieftini, dar băncile îi țin la pușculiță. Așteaptă să crească dobânzile

20 Sept. 2021, 06:33
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
20 Sept. 2021, 06:33 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Ministerul Finanțelor a vrut să împrumute de la bănci 150 mil. lei, dar a reușit să atragă doar 23,7 mil. lei în urma ultimei licitației a titlurilor de stat. Dobânzile propuse pentru hârtiile de valoare au fost de: 2 ani – 6%, 3 ani – 6,1%, 5 ani – 6,2%. Volumul ofertei a fost de 50 mil. lei pentru fiecare tip de obligațiune.

Astfel, în urma licitației, Ministerul Finanțelor pentru un termen de doi ani a vrut să împrumute 10,4 mil. lei, la  o rată medie ponderată de 6,09%. Pentru obligațiunile cu termen de scadență de trei ani dobânda a fost de 6,19%, iar pentru cele de cinci ani – 6,3%. În ceea ce privește volumul, finanțele au reușit să se împrumute cu doar 2,7 milioane de lei și, respectiv, 10,5 mil. lei.

Același tablou se atestă și la Valorile Mobiliare de Stat (VMS). Ministerul nu poate atrage volumul de bani pe care și l-a propus. La ultima licitație din 14 septembrie, finanțele au vrut să atragă 1,8 miliarde de lei, dar s-a ales cu doar 922 mil. lei. Rata medie a VMS cu termen de circulație de 364 zile constituie 5,81%, în timp ce rata anuală a inflației în Moldova în august 2021 a fost de 4,64%.

Economiștii susțin că Ministerul de Finanțe nu reușește să atragă banii necesari de la bănci ca urmare a dobânzilor mici. Și acest lucru se explică prin faptul că BNM deja de două ori a majorat rata de bază, care în prezent a ajuns la 4,65% pe fundalul scumpirilor care se așteaptă. Or, din acest motiv băncile așteaptă dobânzi mai mari pentru a credita statul.

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 18:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
28 Oct. 2021, 18:05 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală a semnat ordinul, iar prin urmare elevii din Chișinău, Bălți și UAT Găgăuzia vor reveni în sălile de clasă abia din data de 8 noiembrie.

Se întâmplă după ce membrii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică au recomandat ministerului să examineze această posibilitate în contextul în care situația epidemiologică din aceste teritorii este una alarmantă.

„Conform Ordinului nr.1474, semnat astăzi de către ministrul Anatolie Topală, organele locale de specialitate în domeniul învățământului (OLSDÎ) vor emite ordine de prelungire a vacanței pentru instituțiile din teritoriul administrat, dacă fac parte din zonele în care este stabilit pragul de alertă roșu. Astfel, Ministerul Educației și Cercetării atenționează conducătorii instituțiilor de învățământ vizate să stabilească, în perioada extinsă a vacanței de toamnă, un regim flexibil sau special de muncă, cu atragerea la serviciu doar a personalului strict necesar pentru asigurarea funcționalității instituțiilor. Angajații, ai căror prezență nu este obligatorie în instituția de învățământ, își vor desfășura activitățile la distanță. La fel, în instituțiile de învățământ extrașcolar nu vor fi desfășurate activități cu prezența fizică a copiilor. Potrivit aceluiași Ordin, orele pentru zilele suplimentare de vacanță vor fi recuperate până la finele semestrului I, iar modalitatea de recuperare a conținuturilor curriculare proiectate pentru perioada dată va fi stabilită de fiecare instituție de învățământ, în funcție de capacitatea instituțională, resursele didactice disponibile și regimul de activitate. Totodată, precizăm că instituțiile de învățământ care nu se află în zonele aflate sub incidența pragului de alertă roșu vor continua activitatea cu prezență fizică a elevilor de la 1 noiembrie”, anunță MEC.

Amintim că, într-o hotărâre a CNESP din data de 26 octombrie, era menționat faptul că membrii comisiei recomandă Ministerului Educației și Cercetării examinarea posibilității extinderii vacanței de toamnă 2021 pentru instituțiile de învățământ din localitățile unde este stabilit cod roșu de alertă epidemiologică.

Vacanța elevilor a început în data de 23 octombrie și va dura până în data de 31 octombrie.

În perioada vacanţei de toamnă, în instituţiile de învăţământ primar, gimnazial, liceal şi extraşcolar publice și private nu se desfăşoară activităţi cu prezenţa fizică a elevilor şi a cadrelor didactice.

 

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie