Prăpăd pe bursele din China: reglementările șterg sute de miliarde de dolari din capitalizarea companiilor

14 Sept. 2021, 18:31
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
14 Sept. 2021, 18:31 // Actual //  MD Bani

Măsurile drastice de reglementare ale autorităţilor de la Beijing au afectat semnificativ diverse sectoare, de la cel tehnologic la cel imobiliar şi educaţie, ştergând sute de miliarde din capitalizarea bursieră a unora din cele mai mari companii şi alertând investitorii în legătură cu viitorul, se arată într-o analiză a Reuters.

roblemele gigantului chinez din domeniul comerţului electronic Alibaba au început la finalul lui 2020, când autorităţile de la Beijing au suspendat abrupt listarea record de 37 miliarde de dolari a filialei sale Ant Group şi apoi au amendat Alibaba cu 2,75 miliarde de dolari pentru abuz de poziţie dominantă pe piaţă. Acţiunile companiei listate în SUA au înregistrat scăderi semnificativ, ştergând peste 400 miliarde de dolari din capitalizarea bursieră din octombrie 2020, conform Agerpres.ro.

Şi Tencent, cea mai mare companie de jocuri şi social media din China a pierdut peste 347,13 miliarde de dolari din capitalizarea bursieră, de când acţiunile sale au atins un nivel record, la mijlocul lunii februarie. Autorităţile au amendat Tencent pentru că nu a raportat diverse tranzacţii, iar planul său de 5,3 miliarde de dolari de a uni cele mai mari site-uri de jocuri video din China a fost blocat. De asemenea, Tencent a fost afectat de deciziile Chinei de a combate dependenţa de jocuri în rândul minorilor.

Didi, cea mai mare companie de ride-hailing din China, a devenit o ţintă a investigaţiilor de securitate cibernetică desfăşurate de autorităţile de la Beijing, la câteva zile după Oferta sa Publică Iniţială de la New York, în iunie. Aplicaţia Didi a fost ştearsă din magazinele de aplicaţii din China şi nu a mai putut înregistra noi utilizatori. Din iunie, Didi a pierdut peste 40% din capitalizarea sa bursieră, aproximativ 37 miliarde de dolari.

Serviciul de livrare de mâncare Meituan s-a confruntat în aprilie cu o investigaţie antitrust, iar în mai fondatorul şi directorul general Wang Xing a postat pe social media un străvechi poem, perceput ca un fel de critică la adresa preşedintelui Xi Jinping. Din februarie, când acţiunile Meituan înregistrau un nivel record, capitalizarea bursieră a scăzut cu 154,28 miliarde de dolari.

Acţiunile listate în SUA ale celui mai mare furnizor de servicii educaţionale private din China, New Oriental Education&Technology Group, au înregistrat din iulie scăderi semnificative, ştergând 7,4 miliarde de dolari din capitalizarea bursieră, după ce Beijingul e emis noi reglementări care interzic meditaţiile private.

Beijingul vrea să atenueze presiunile asupra şcolarilor şi să reducă povara costurilor cu care se confruntă părinţii, evoluţii care au contribuit la scăderea ratei natalităţii. Analiştii avertizează însă că deciziile vor decima sectorul educaţiei private din China.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO