Premier Energy, prezent și în Moldova, compania miliardarului ceh Jiri Smejc, finalizează achiziţia CEZ

16 Apr. 2024, 16:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Apr. 2024, 16:00 // Actual //  bani.md

Grupul Premier Energy, deţinut de fondul ceh de investiţii, Emma Capital, fondat de antreprenorul ceh Jiří Šmejc, care exercită şi funcţia de CEO al PPF, cel mai mare fond de investiţii din regiune cu active de peste 14,5 miliarde de euro, anunţă finalizarea achiziţiei CEZ Vânzare, în urma căreia portofoliul regional de clienţi al întregului grup urcă la 2,4 milioane de clienţi casnici şi non-casnici.

Totodată, CEZ Vânzare primeşte o nouă identitate şi devine Premier Energy Furnizare.

La finalul anului trecut, Premier Energy a achiziţionat CEZ Vânzare, firmă de furnizare a energiei, de la fondul australian de investiţii în infrastructură Macquarie Infrastructure Asset Management (MIRA).
“După zece ani de experienţă în distribuţie şi furnizare pe piaţa gazelor naturale, Premier Energy a urcat în topul jucătorilor pe piaţa locală de profil şi îşi creează, pas cu pas, premisele pentru a  deveni un liderul al pieţei. Suntem jucătorul cu una dintre cele mai rapide creşteri în ultimii zece ani în regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est. Prin achiziţii strategice, precum cea a CEZ Vânzare, ne consolidăm sinergiile din grup în jurul celor trei verticale de business”, spune Jose Garza, CEO al Premier Energy Group.
Strategia CEZ Vânzare va rămâne concentrată pe furnizarea de energie electrică şi gaze naturale, iar tranzacţia şi schimbarea proprietarului nu au niciun impact asupra prevederilor contractuale dintre companie şi clienţii săi, angajaţi, furnizori sau parteneri. În plus, echipa CEZ Vânzare va rămâne neschimbată în perioada următoare, spun oficialii celor două companii.

“Experienţa CEZ Vânzare de aproape două decenii pe piaţa locală, dublată de inovaţia şi dorinţa de creştere a celor de la Premier Energy ne duc într-o nouă etapă de dezvoltare pe noi toţi”, completează Cornelia Szabo, CEO CEZ Vânzare, noul Premier Energy Furnizare, companie care are în portofoliu 1,2 milioane de clienţi.

Începând cu finalul anului 2022, Premier Energy a devenit şi un jucător important în sectorul energiei regenerabile, prin achiziţii. Astfel, grupul îşi pregăteşte tranziţia către energie regenerabilă, ţinta setată pentru România fiind intre 1,4 GW si 1,6 GW în următorii trei ani.

Totodată, Premier Energy deţine în România proiecte de energie verde/regenerabilă, cu o capacitate de peste 1.000 de MW, proiecte care sunt în proprietate, administrare sau sunt în curs de dezvoltare, şi care sunt împărţite în mod egal între proiecte eoliene şi fotovoltaice.

Înfiinţată în 2007, Premier Energy operează ca distribuitor şi furnizor pe piaţa gazelor naturale din România, fiind al treilea mare jucător de profil.

Compania este într-un proces de listare la BVB în scopul atragerii de capital pentru dezvoltare. Potrivit informaţiilor din piaţă, Premier Energy ar fi selectat Citi Group şi Wood & Company Financial Services pentru a lucra la ceea ce ar putea fi prima mare listare de la Bursa de Valori Bucureşti după cea a Hidroelectrica din 2023.

Realitatea Live

02 Iul. 2025, 16:22
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Iul. 2025, 16:22 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Dosarul fraudelor de la sanatoriul „Speranța” din Vadul lui Vodă avansează cu pași mici, după ce Curtea de Apel Chișinău a respins recursul Procuraturii și a menținut arestul la domiciliu pentru directoarea instituției, Olga Arseni, directorul adjunct și un intermediar. Decizia, pronunțată pe 1 iulie, confirmă hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, care pe 12 iunie schimbase arestul preventiv în arest la domiciliu pentru 30 de zile.

Procurorii contestă măsura, invocând riscuri de influențare a martorilor, distrugere de probe și obstrucționarea anchetei. Până în prezent, anchetatorii au audiat angajați ai sanatoriului, au ridicat documente contabile și au trimis multiple interpelări către instituții publice. Investigația, spun procurorii, este abia la jumătate, iar volumul de probă ce urmează a fi administrat necesită limitarea libertății acuzaților.

Arseni și complicii săi au fost reținuți pe 27 mai, sub acuzațiile de corupere pasivă, trafic de influență și delapidarea averii străine. Potrivit Centrului Național Anticorupție, directoarea ar fi cerut mită între 10.000 și 40.000 de lei pentru aranjarea licitațiilor publice și pentru a tolera nereguli grave în gestionarea sanatoriului. De asemenea, o parte din plățile făcute de pacienți pentru tratamente balneare nu era trecută în contabilitate, banii fiind deturnați în scopuri personale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO