Curs valutar
 • EUR
  21.3640
  0.0936%
 • USD
  17.7774
  0.0478%
 • RUB
  0.2379
  0.2942%
 • RON
  4.3366
  0.1015%
 • UAH
  0.6413
  0.3431%

Premieră pentru Republica Moldova. Trei primării din țară vor emite obligațiuni municipale. Ce înseamnă

29 Apr. 2021, 14:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
29 Apr. 2021, 14:15 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Trei primării din Republica Moldova, selectate în bază de concurs, beneficiază de suport în procesul de emisiune a obligațiunilor municipale, transmite IPN.

Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” în cadrul proiectului: „Obligațiunile guvernamentale locale – ca măsură de sporire a autonomiei locale”, implementat cu suportul financiar al Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la Chișinău va oferi suport pentru Primăria municipiului Chișinău, Primăria orașului Sângera și Primăria municipiului Ceadâr-Lunga pentru a emite obligațiuni municipale.

Directorul executiv Expert-Grup, Adrian Lupușor, spune că este vorba de un instrument nou pentru Republica Moldova, nu și pentru alte țări din regiune.

„Este un instrument, care oferă o posibilitate în plus autorităților publice locale să mobilizeze resurse financiare pentru investiții capitalei. Și iată că în cadrul acestui practic ne propunem să susținem la modul practic trei primării, care au fost selectate în baza unui concurs și competitiv, să emită aceste obligațiuni municipale. Noi le oferim suport la toate etapele de emisie”, a declarat Adrian Lupușor.

Până în prezent, cele trei primării beneficiare au înaintat proiectele investiționale ce urmează a fi finanțate din resursele obținute în urma emisiunii de obligațiuni, iar două dintre ele, Primăria Sângera și Primăria Ceadâr-Lunga, au selectat deja intermediarul financiar și contractarea acestuia. În cazul celor două primării, intermediarul va fi banca comercială „Victoriabank” SA. Între timp, Primăria Chișinău, desfășoară concursul de selectare a intermediarului financiar.

Directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova, Viorel Furdui, a menționat că acest instrument de finanțare pentru dezvoltarea autorităților publice locale se încadrează în contextul reformei administrației publice privind consolidarea autonomiei locale, capacităților autorităților publice locale și descentralizare.

„În opinia noastră, noi trebuie să adoptăm un principiu de diversificare și de flexibilitate, pentru a acorda autorităților locale, indiferent de mărime lor, cât mai multe oportunități să aplice diverse instrumente pentru dezvoltare, a notat Viorel Furdui.

Potrivit lui Valeriu Popa, primarul orașului Sângera, localitatea planifică o emisiune de cinci milioane de lei. Cu acești bani se va finanța construcția unui apeduct înntr-o zonă în care gospodăriile nu au acces la apă. De asemenea, este planificată emisiunea și a altor obligațiuni pentru alte proiecte. Edilul a mai spus că dorința este de a implica mai multe persoane fizice din localitate ca să cumpere obligațiuni. Astfel să simtă că aportul lor poate fi făcut inclusiv prin finanțarea proiectului, iar peste câțiva ani, își va putea recupera investiția, având și proiectul realizat.

Primarul municipiului Ceadâr-Lunga, Anatolii Topal, spune că în cazul lor va fi finanțat un proiect care prevede reabilitarea mai multor segmente de drum local, dar și dezvoltarea infrastructurii pentru a deveni cât mai atractivi pentru mediul investițional.

În Republica Moldova legislația prevede posibilitatea emisiunii de obligațiuni municipale de către autoritățile publice locale de toate nivelurile, însă, până în prezent nicio astfel de entitate nu a făcut un asemenea pas. Potrivit experților, Primăriile nu emit obligațiuni din cauze de ordin legislativ, investițional sau chiar de infrastructură financiară. Pe de o parte, interacțiunea cu piața de capital necesită competențe financiare și de prognozare economică deosebite din partea autorităților publice locale. Pe de altă parte, cadrul legislativ actual nu pare a fi favorabil atât emisiunii, cât și investirii în obligațiuni municipale

 

Realitatea LiveConferință de presă organizată de președintele Comisiei pentru construcții, arhitectură și relații funciare a CMC, Vasili Chirtoca
Masa rotundă aniversară „Academicianul, compozitorul, dirijorul Gheorghe Mustea – 70 de ani de la naștere”
Ședința de judecată în dosarul Accent Group vs Veaceslav Platon, din 5 mai 2021
Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 5 mai 2021
Briefing de presă al deputatului Vasile-Andrei Năstase, președintele Comisiei de anchetă „Nicolae Ceaus”
Conferința de presă privind procesul de vaccinare împotriva COVID-19 în Republica Moldova
Lansarea Zilei Europei 2021
Lansarea studiului „Reacția autorităților la investigațiile jurnalistice pe teme de integritate și corupție”
Președintele Maia Sandu, în dialog cu diaspora din Spania și Portugalia
06 Mai 2021, 11:22
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Otilia Cotruța
06 Mai 2021, 11:22 // Au Bani //  Otilia Cotruța

„Pașaportul unui cetățean al lumii”  – astăzi acest document este unul dintre cele mai controversate. Problema este că nu toate țările îl recunosc, iar valoarea legală reală este, de asemenea, pusă în discuție. Mai jos vă spunem de ce este necesar un astfel de pașaport și ce avantaje oferă acesta.

Lux nerecunoscut

Acest document a fost creat pentru a permite cetățenilor să circule mai liber între țări. Cu toate acestea, nu este emis de niciun departament guvernamental, ci de o organizație obișnuită, al cărei birou principal este situat în capitala americană.

Documentul în sine este un pașaport obișnuit, format din 40 de pagini și tradus în 7 limbi. Acest document va fi valabil atât timp cât doriți. Deci, cu cât perioada dorită este mai lungă, cu atât va fi mai mare cuantumul taxei la emiterea acesteia.

Cel mai jignitor lucru este că aproape toate țările lumii, cu excepția a șase, nu consideră astfel de pașapoarte drept documente reale. Cu toate acestea, există și cei care sunt dispuși să vă accepte și cu un astfel de certificat, totuși, aproape toți aparțin statelor lumii a treia.

Forța juridică

În ciuda faptului că multe țări nu recunosc un astfel de pașaport, documentul oferă în continuare unele avantaje titularului său. Deci, conform acestui document, puteți obține o reducere atunci când vizitați muzee și instituții culturale, dacă cetățenilor din alte state li se percepe o sumă mai mare pentru intrare decât localnicilor. Poate fi, de asemenea, utilizat pentru a efectua tranzacții bancare și pentru a arăta documentul reprezentanților poliției.

Cu toate acestea, din punct de vedere juridic, un astfel de pașaport este încă un document destul de dubios: prea puține țări îl recunosc. Este adevărat, acest lucru nu schimbă faptul că unele personalități influente îl au, de exemplu, Barack Obama.

În ciuda informațiilor oficiale, unii turiști spun că au fost în continuare capabili să viziteze cu ajutorul unor astfel de documente țări care nu se află în lista celor care recunosc valabilitatea documentului. Bineînțeles, astfel de cazuri sunt foarte puține, dar acest lucru nu interferează cu speranța că într-o zi „Pașapoartele cetățeanului lumii” vor dobândi o forță mare.


 
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile
Parcarea mașinilor în scuarul Circului, interzisă
Parcarea mașinilor în scuarul Circului, interzisă