Prețul Bitcoin continuă să scadă! Valoarea la care va ajunge criptomoneda, potrivit specialiștilor

24 Mai 2021, 14:33
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
24 Mai 2021, 14:33 // Bani și Afaceri //  MD Bani

O echipă de strategi condusă Nikolaos Panigirtzoglou, senior member al gigantului bancar JPMorgan, spune că selloff-ul Bitcoin încă nu a ajuns la final, scrie Aleph News.

Potrivit băncii de investiţii Goldman Sachs  declinul din ultimele săptămâni ridică semne de întrebare pentru investitorii instituţionali, iar agenţia de informaţii financiare Medley Global Advisors a avertizat că Bitcoin ar putea scădea sub pragul de 20.000 de dolari.

„Este mult prea devreme pentru a declara sfârşitul scăderilor suferite de Bitcoin”, spun analiştii JPMorgan, citând lipsa de achiziţionare a fondurilor în Bitcoin şi contractelor futures reglementate.

Cea mai valoroasă criptomonedă din lume a crescut luni cu 9% la 36.800 dolari, după un weekend care a dus activul digital la 40% sub recordul înregistrat în urmă cu o lună.

Piaţa crypto a suferit o serie de lovituri în ultimele săptămâni, în mare parte din cauza criticilor lansate de Elon Musk cu privire la cantitatea imensă de energie necesară minării de Bitcoin, de asemenea Bitcoin a scăzut și din cauza reglementărilor propuse de autoritățile chineze.

În acest context piața criptomonedelor a suferit pierderi de 1000 de miliarde de dolari.

Recent, indicele Bloomberg Galaxy Crypto, care include Bitcoin-ul şi alte criptomonede, s-a prăbuşit cu 40%, cel mai slab rezultat de la începutul pandemiei. Totodată, valoarea monedelor virtuale a scăzut cu aproximativ 1.000 de miliarde de dolari, de la un maxim de 2.600 de miliarde luna aceasta.

Un raport al firmei de analiză blockchain Chainalysis arată că, în ultimele 12 luni, au fost cheltuiţi 110 miliarde de dolari pentru a cumpăra Bitcoin la o medie de preţ de 36.000 de dolari per monedă. Astfel, marea majoritatea a investiţiilor nu reuşesc să obţină profituri în situaţia în care moneda nu este tranzacţionată la peste 36.000 dolari.

În ultimul an au fost cheltuiţi la nivel global peste 200 de miliarde de dolari pentru a achiziţiona Bitcoin, peste jumătate din totalul banilor lansaţi către criptomonedă. La jumătatea lunii aprilie, Bitcoin-ul se tranzacţiona la aproape 65.000 de dolari.

Ben Emons, managing director al Medley Global Advisors, spune că posibilitatea unei scăderi sub pragul de 20.000 dolari nu poate fi „scoasă din calcule”.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 08:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Apr. 2025, 08:45 // Actual //  bani.md

Tot mai multe state europene vin cu reglementări fiscale pentru pliculețe cu nicotină. În 2024, România, Ucraina, Luxemburg și Slovacia au introdus acciză la această categorie de produs. Anul acesta și Guvernul Poloniei a aprobat acciza pentru pliculețe de nicotină și a introdus rata accizei în calendarul fiscal pentru anii 2025-2027, relatează infomarket.md.

Astfel, în 2025, rata accizei constituie 35 euro per kilogram de substrat de nicotină, iar autoritățile speră să încaseze surse suplimentare la bugetul de stat în sumă de 20 de milioane de euro. De asemenea, Guvernul Poloniei a introdus o taxă adițională pentru țigările electronice de unică folosință. În acest mod, autoritățile și-au propus să limiteze accesul minorilor la aceste produse, care sunt promovate de comercianții de vape-uri importate în mare parte din China, țara în care aceste produse sunt interzise.

Statele vecine cu Moldova au introdus acciză la pungile cu nicotină anul trecut – România în iunie 2024, iar Ucraina în septembrie 2024. Guvernul Ucrainei estimează venituri de 20 milioane de euro la bugetul de stat din acciza la pliculețele cu nicotină.

În prezent, pliculețele cu nicotină sunt comercializate în 21 dintre cele 27 (80%) de state membre ale UE. Majoritatea acestor țări aplică acciză la aceste produse, ceea ce asigură venituri suplimentare la bugetele statelor. Discuții privind introducerea accizei pentru această categorie de produs sunt în desfășurare și în alte state europene.

Pliculețele cu nicotină sunt produse care conțin nicotină, dar nu conțin tutun. Acestea sunt destinate exclusiv utilizării orale și nu implică un proces de ardere, nicotina fiind absorbită prin mucoasa bucală, urmată de eliminarea pliculețului după utilizare.

Recent, Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a autorizat vânzarea pliculețelor cu nicotină pe piața SUA. FDA a luat decizia în urma analizei dovezilor științifice, care au arătat că pungile cu nicotină prezintă un risc mai scăzut de îmbolnăvire cu cancer și alte afecțiuni grave, comparativ cu țigările obișnuite.