Prețul gazelor crește, din nou, în Europa, după ce Chevron a închis un câmp offshore israelian

11 Oct. 2023, 17:02
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Oct. 2023, 17:02 // Actual //  bani.md

Prețul gazelor naturale în Europa a crescut în ultima săptămână, în condițiile în care evenimentele recente de pe plan mondial au adus incertitudine pe piață, transmite Euronews.

Prețurile gazelor naturale din Europa afișează o incertitudine sporită, investitorii plasând pariuri mai mari pentru lunile următoare din cauza îngrijorărilor tot mai mari legate de operațiunile Chevron din Israel și Australia, care aruncă o umbră asupra perspectivelor pieței.

Prețul de referință european al gazelor naturale, Dutch TTF, a crescut cu peste 10% față de săptămâna trecută și cu peste 38% față de luna trecută, miercuri, la ora 11 CET.

Prețul pentru o livrare în noiembrie 2023 s-a apropiat de 50 de euro pe megawatt-oră, cel mai ridicat din aprilie, după o creștere de 15% luni, pe fondul creșterii îngrijorărilor legate de aprovizionare.

Gigantul petrolier american Chevron Corp a oprit producția la câmpul său offshore de gaze naturale Tamar, în apropierea coastei de nord a Israelului, după ce a primit instrucțiuni în acest sens din partea guvernului israelian, din cauza unor probleme de siguranță, în contextul intensificării conflictului din regiune.

Se crede că zăcământul Tamar conține peste 300 de miliarde de metri cubi de gaz.

În același timp, lucrătorii de la instalațiile de gaz natural lichefiat ale Chevron Corp din Australia ar fi plănuit să reia grevele.

Prețurile europene la gaze au crescut și ele ca urmare a știrii că gazoductul offshore Balticconnector a fost avariat între Finlanda și Estonia. Scurgerea a dus la oprirea fluxului de gaze, iar lucrările de reparații ar putea dura câteva luni.

Ar trebui ca Europa să se îngrijoreze cu privire la aprovizionarea cu gaze?

Depozitele de gaze din întreaga Europă sunt pline în proporție de peste 90% din capacitate, inclusiv o cantitate mare de gaze moștenită din iarna 2022/23. Există, de asemenea, volume suplimentare în curs de stocare în instalațiile de depozitare ucrainene.

Există, de asemenea, o probabilitate ridicată, semnalează Serviciul Copernicus pentru schimbări climatice, ca Europa să aibă o iarnă foarte blândă, ceea ce ar putea reduce cererea de combustibili pentru încălzire.

Cu toate acestea, deoarece se suspectează că sabotajul se află la originea scurgerii din conducta Balticconnector, au apărut îngrijorări cu privire la vulnerabilitatea infrastructurii europene de conducte.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ