Prețul la miezul de nuci a început să se micșoreze! Nu mai este atât de solicitat de turci

20 Ian. 2022, 11:55
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
20 Ian. 2022, 11:55 // Actual //  MD Bani

În Moldova, după o perioadă de aproape o lună de stabilizare, s-a reluat procesul de scădere a prețurilor angro la miezul de nucă. Săptămâna trecută prețul a scăzut în medie cu 10 lei/kg și s-a vândut cu un preț de aproximativ la 110 lei/kg.

Prețul mediu este în continuare mai mare decât în ​​octombrie – la începutul sezonului (100 lei/kg), sau în ianuarie 2021 (90 lei/kg). Cu toate acestea, merită luat în considerare faptul că, în primul rând, actuala reducere a prețului miezului de nucă are loc pe fondul unei deprecieri dinamice a leului moldovenesc față de dolar și euro, care este puțin probabil să se oprească sau cel puțin să încetinească în viitorul apropiat. În al doilea rând, unii operatori ai pieţei locale nu exclud ca în ianuarie să continue scăderea preţurilor la nuci în interiorul ţării, scrie EastFruit.

Potrivit comercianților moldoveni, prețurile la miezul de nucă au scăzut din cauza cererii aproape zero din partea cumpărătorilor turci (în contextul devalorizării lirei), precum și a cumpărătorilor din unele țări din Europa de Sud non-UE. De altfel, prețurile la migdale, care sunt exportate în principal pe piața turcă, sunt în scădere și pe piața din Moldova. În anii precedenți, vânzările de miez de nucă de calitate scăzută către Turcia și Balcani au fost importante pentru exportatorii săi din Moldova la sfârșitul sezonului de comercializare.

Realitatea Live

Corupția electorală și influența Moscovei asupra justiției, în dezbateri la Rlive TV!
02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!